Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

TAR 13:39, 09 mar 2026

Agatorek napisał(a)

W zeszłym roku na jesieni wykopał mi 2 młode sporobolusy. Niestety zorientowałam się kilka dni po tych jego wykopkach. Venus kiedyś wykopywała mi stipy .

2 trzmieliny (jakieś takie odmianowe, o dużych liściach) nadają się tylko do przesadzenia w inne miejsce, bo teraz straszą (poobgryzane z każdej strony).

Teraz, po zimie, kopie doły… na ogrodzonej rabacie (przed domem). Przełazi między szczebelkami ogrodzenia, jeszcze jakimś cudem się mieści. Podejrzewam, że czuje jakieś myszy.

Poza tym zrobił mi demolkę w jukach, uzbierałam całą taczkę liści. Szkoda, że zielonych. Mógłby wyrywać te suche spod spodu .

Lubi też nosić ponad dwumetrowe gałęzie (naszykowane do rozdrabniania). Już kilka razy zanosiłam je na tyły (na koniec działki). A on konsekwentnie przynosi je z powrotem.

Na „tyłach”, czyli za tym dużym garażem, miałam też worek z keramzytem. Miałam. Szczątki worka znajduję do tej pory w różnych miejscach . A keramzyt muszę w końcu pozgrabiać w jedno miejsce .
Worki z korą na razie leżą nie ruszone.

Także nudy nie ma .

Uśmialam sie wyobrazajac to sobie. Psie porzadki. Nasz Kastorek mniejszych rozmiarow ale byl taki sam. Głownie przenosil doniczki z miejsca w miejsce i podgryzal mlode przyrosty sosen.I latal z kocem w zebach robiac za supermena i tratujac co delikatniejsze byliny. Bardzo go brakuje. To byl broj brojów.
Pamietam i chyba cala rodzina do dzis pamieta jak raz niebacznie luby zostawil worek po weglu drzewnym a Kastosiu dorwal worek i z bialego psa zrobil sie czarnulek. A wlasnie mieli goscie przyjechac
Agatorek 16:43, 10 mar 2026

Kiedyś nieopatrznie wywaliłam starą dynię na kompost. Ale że nie chciało mi się otwierać bramy i tam ją wywalić (oczywiście na swoją działkę ), to wywaliłam za garaże. Zeus poszedł się w tym wytarzać. Nie mogłam się uspokoić ze śmiechu i chyba przez pół godziny się śmiałam, jak przyszedł cały biały z pomarańczową głową
mirkaka 17:22, 10 mar 2026

Margo2 napisał(a)

Gosiu, ja uzbierałam przez te 3 dni chyba z sześć 120 litrowych worów.
Podejrzewam, że jak się wezmę za tę długą tylną rabatę, to będzie tego 2 razy tyle.
Szkoda, że nie mam miejsca na nowe kompostowniki.
Ty masz dużo terenu, więc ma i co zbierać i masz gdzie.
Taka, pogoda, takie słoneczko a ja tylko spaceruję i zdjęcia czasem zrobię

Aga, wyobrażam sobie jak on tam szaleje
A może przyszykowuje Ci roślinki do przenosin?

Dzisiaj przy kolejnym obchodzie działki zrobiłam kilka zdjęć moich kwiatuszków.
Uwielbiam te drobiazgi.
Będe zanudzać przebiśniegami i rannikami

Czy to są przylaszczki? Uwielbiam je, u mnie jeszcze śpią
Zdrówka życzę Gosiu
Ewa777 12:24, 11 mar 2026

Przylaszczkami mnie zaskoczyłaś. U mnie jeszcze śpią.
Rumianka 12:07, 12 mar 2026

Twój ogród świeci przykładem...tyle pracy już za Tobą, ale efekt super, tylko czekać aż wszystko wyjdzie...ja mam tyły...
Alija 21:13, 12 mar 2026

Margo2 napisał(a)

Uwielbiam te drobiazgi.
Będe zanudzać przebiśniegami i rannikami

Gosia, bardzo dużo już zrobiłaś, ogród będzie teraz każdego dnia coraz piękniejszy.
Ja też uwielbiam te maleństwa, po zimie bardzo cieszą. Cudne te przylaszczki.