Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 22:35, 22 lut 2026

Gosialuk napisał(a)
Gosia nie wiem czy się wybiorę. Jak na razie to w czerwcu planuję spotkać się z dziewczynami w Nałęczowie na dniach otwartych ogrodów.
Wczoraj już mnie nosiło trochę, to poprzesadzałam domowe kwiatki i posiałam pelargonie, sadźca i wernonię. Na spacerze widziałam pod jednym blokiem przebiśniegi, którym już białe prześwitywało. Wiosna nadchodzi niezawodnie.

A własnie, kiedy będą dni otwarte?
Ja wybieram się do Nałęczowa na początku lipca.
U mnie sporo roslin pod wodą. Boję się, żeby się nie potopiły.
Przebiśniegów jeszcze nie widziałam, może są akurat jeszcze pod śniegiem?

Agatorek napisał(a)

Wstąpiłam do siostry pod Sierpcem i jak od niej wyjeżdżałam, to już późno było. I warunki na drodze straszne.

Jak będę miała kiedyś odrobinę więcej czasu, to się odezwę

Nie no wiadomo, że siostra ważniejsza, ale tak być blisko i nie wpaść?
Polecam się na przyszłość

Joku napisał(a)
Gosiu, spróbuj cyklamenom znaleźć miejscówkę gdzieś w pobliżu krzewów liściastych bo one lubią półcień, wiosną trochę wiecej słońca. I zasadową glebę. Nie wiem jaką ziemie masz w ogrodzie. Ja sadząc sypię ciutek dolomitu (z wyczuciem ). Lubią też kompost liściowy. O tym żeby nie sadzić zbyt głęboko pewnie wiesz. Zresztą jak dostaniesz roślinki podhodowane w doniczkach to widać jak sadzić.
Kupowałaś w S?

Cyklameny staram się sadzić płytko, ale mimo wszystko chyba im się u mnie nie podoba.
Najlepiej rosna te jesienne.
Najgorsze, że sporo roslin w tym cyklameny stoją w wodzie.
Raczej irysom i cyklamenom to nie posłuży.
Na dokładkę pada deszcz. No trudno

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Potwierdzam obserwacje Magarki, że ptaszarnia ćwierka już radośniej. Miło się tego słucha. U mnie też przebiśniegi pokazały białe na końcu kiełków.
Nosi chyba wszystkich.

U mnie ich nie słychać. Dzisiaj wyszłam na obchód ogrodu i nic nie słyszałam. Nawet jakby ich mniej było?
Liczę, że jak zaświeci słońce nareszcie je usłyszę.

Mnie też nosi, więc postanowiłam zrobić pierwszy obchód ogrodu.
Jeszcze leży sporo śniegu, ale tam gdzie go nie ma stoi woda. Drzewka mają zalane szyjki, cyklameny sa pod wodą. Irysy czasami też. Martwię się, że pogniją.
Na dokładkę pada deszcz, więc powiększa ilość wody.
Wcale mi się to przejście zimy w wiosnę nie podoba.

Nic oprócz oczarów nie kwitnie

Diane

I miniaturka Quasimodo, ale jeszcze nie w pełni rozwinięty. Nie zachwyca mnie

Patrycja_KG_Lu 08:42, 23 lut 2026

Z moich notatek wynika, że Dni Otwartych Ogrodów w Nałęczowie będą w weekend 20-21 czerwca 2026.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Agatorek 22:00, 23 lut 2026

Muszę jutro zerknąć na mój oczar
Margo2 22:13, 23 lut 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Z moich notatek wynika, że Dni Otwartych Ogrodów w Nałęczowie będą w weekend 20-21 czerwca 2026.

Szkoda, ja będę w pierwszy weekend lipca. Może następnym razem się uda

Agatorek napisał(a)
Muszę jutro zerknąć na mój oczar

I co? Zerknęłaś?
Mój jest w sumie jeszcze nieduży, nie robi wrażenia.
Widziałam za to dojrzały egzemplarz u Izy Tamaryszek.
Wygląda pieknie
mrokasia 22:16, 23 lut 2026

Mój oczar jeszcze w pąkach, kolorku ani widu ani słychu. W zeszłym roku już był ładnie zakolorowany.
Agatorek 10:37, 24 lut 2026

Margo2 napisał(a)

I co? Zerknęłaś?
Mój jest w sumie jeszcze nieduży, nie robi wrażenia.
Widziałam za to dojrzały egzemplarz u Izy Tamaryszek.
Wygląda pieknie

Zerknęłam, nawet nie wygląda na żywego…. Zobaczymy. W sumie u mnie zawsze było do tyłu nawet w porównaniu z roślinami u mojej mamy (tydzień/dwa). Ty jesteś jeszcze bardziej na zachodzie (odrobinę, ale to ma duże znaczenie).

Za to Raureify startują. Muszę poczekać jeszcze kilka dni, żeby obeschły i zacznę ciąć.
Margo2 23:42, 28 lut 2026

mrokasia napisał(a)
Mój oczar jeszcze w pąkach, kolorku ani widu ani słychu. W zeszłym roku już był ładnie zakolorowany.

Niemożliwe, ja zawsze mam marne kwitnienia, a tu mój taki wyrywny?

Agatorek napisał(a)

Zerknęłam, nawet nie wygląda na żywego…. Zobaczymy. W sumie u mnie zawsze było do tyłu nawet w porównaniu z roślinami u mojej mamy (tydzień/dwa). Ty jesteś jeszcze bardziej na zachodzie (odrobinę, ale to ma duże znaczenie).

Za to Raureify startują. Muszę poczekać jeszcze kilka dni, żeby obeschły i zacznę ciąć.

Aga, no fakt, nawet kilka kilometrów robi różnicę.
Mówisz, że trzeba poczekać az Raureify obeschną?
A ja je chciałam jutro ciąć

Nareszcie zaczęło się hu_rra clap
Od piątku jestem styrana, ale szczęsliwa.
Plan był taki, żeby w pierwszej kolejności wyczyścić rabatę spod sosny, bo igieł znowu nasypało.

9 worów. A jesienią chyba 10 miałam

Margo2 23:46, 28 lut 2026

Potem miałam się zabrać za kompostownik, żeby przygotować miejsce na nowy towar, ale okazało się, że kompost jest zamarznięty.
I bieda, bo nie mam gdzie teraz urobku zwozić. Muszę trzymać w workach, zanim nie zrobię miejsca.
Zabrałam się więc za porządki na rabatach. I nagle zong. Wszystko prawie jest już na wierzchu. Nie przypuszczałam, że przy takim śniegu i mrozach jeszcze tydzień temu cebulowe tak szybko wyjda.
A ja nie zdąże wszystkiego posprzatać.
Sprzątnęłam rabatę przy tarasie, ale pokaże ją jutro, bo nie zrobiłam zdjęc po.
Dzisiaj zakwasy były rotfl

Dzisiaj zabrałam się za rabaty przed domem, bo tam najgorsza sytuacja chyba.
Na trawniku mam błoto.
Oj bedzie walka o przywrócenie świetności.
Przed

Po

Wiem, nie wygląda to najlepiej, ale nie sprzątam dokładnie. Chcę zrobić jak najwięcej.
Zresztą masa robaczków jest pod liśćmi. Zostawiam część, żeby mogły się schronić
Margo2 23:48, 28 lut 2026

Udało mi się jeszcze uprzątnąć rabatę pod buczkiem

Jutro ciąg dalszy
mrokasia 08:59, 01 mar 2026

Aleś szarpnęła z robotą! Super . Ale tych igieł to nie zazdroszczę.
Ja też wygrabiam rabaty bardzo oszczędnie i tylko z brzegu. Biedronek i innych robaczków pod liśćmi pełno.