Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Ichigo 10:39, 24 kwi 2026

Świetna sprawa, kiedy rośliny czują się u nas tak dobrze, że się rozsiewają i naturalizują. I przejmują we władanie jakieś miejsce. Świetna, jeśli są to rośliny, które akurat chcemy mieć .
Jakoś nie wyobrażam sobie w tym miejscu hortensji. Miodunki i poziomki wyglądałyby o niebo lepiej.
W moim starym miejskim ogródku rosła poziomkówka. Nie wiem, skąd się wzięła, ale stopniowo zadarniała wolne miejsca. Na początku mi się podobała, ale potem, kiedy zaczęła wchodzić na rabatę, walczyłam z nią. Ech, tamten ogród to już przeszłość, ale założę się, że poziomkówka rośnie w nim nadal i dobrze się ma.
vita 11:30, 24 kwi 2026

Joku napisał(a)
A mnie ciekawi co kwitnie na tej skarpie później. Wiadomo, ciemierniki mają liście przez cały sezon ale cebulowe zanikają.

Tak też kombinowałam, kiedy maty ściągałam i likwidowałam bukietówki. Żeby cały czas było w miarę atrakcyjnie. Od razu wlazły tam fiołki, miodunki i poziomki. Teraz będzie długa lista, nie wiem czy zechcesz się wczytywać epimedia, czerńce, stopowce, kokoryczka Grace Barker, jagodowiec, runianka, kokorycz ochroleuca, majówka groniasta, ciemiężyca, cieszynianka, konwalie, na samym dole martagony z czyścem bulwiatym (gdzieś takie sąsiedztwo zauważyłam w naturze i powtórzyłam u siebie). Jedna mandragora Jest jeszcze jedna roślina, która dobrze znosi trudniejsze warunki, nie mogę sobie przypomnieć, żółto kwitnie
Oczywiście latem jest trudno, ja właściwie nie podlewam roślin, ale jakoś dają radę

vita 11:38, 24 kwi 2026

basia3012 napisał(a)
Ja z hortensjami ogrodowymi tak samo jak Ty, Wiktorio. A to nakryję, ale i zaraz odkryję. Latam z flizeliną tam i z powrotem. Lubię je i chciałabym mieć od nich kwiaty.
Twoje, super opatulone. Ciepło im.

Czego to nie robi się Basiu dla ulubionych roślin U mnie od trzech tygodni naprzemiennie: jeden dzień ciepły, pięć zimnych, z silnym wiatrem, takim co to wręcz paraliżuje mi kręgi szyjne.
Luzowałam okrycia hortensjom, ale potem musiałam po całym ogrodzie te okrycia zbierać. Nie narzekam jednak, dam radę
vita 11:59, 24 kwi 2026

Ichigo napisał(a)
Świetna sprawa, kiedy rośliny czują się u nas tak dobrze, że się rozsiewają i naturalizują. I przejmują we władanie jakieś miejsce. Świetna, jeśli są to rośliny, które akurat chcemy mieć .
Jakoś nie wyobrażam sobie w tym miejscu hortensji. Miodunki i poziomki wyglądałyby o niebo lepiej.
W moim starym miejskim ogródku rosła poziomkówka. Nie wiem, skąd się wzięła, ale stopniowo zadarniała wolne miejsca. Na początku mi się podobała, ale potem, kiedy zaczęła wchodzić na rabatę, walczyłam z nią. Ech, tamten ogród to już przeszłość, ale założę się, że poziomkówka rośnie w nim nadal i dobrze się ma.

Świetna sprawa, tyle tylko, że czasami sporo czasu zajmie aby jakieś stanowisko trafnie dedykować roślinom Hortensje rosły tam kilka lat, nie miałam wtedy za dużo czasu na ogród więc jakoś się sprawdzały. Nie znam poziomkówki, to chyba te smakowicie wyglądające a niejadalne owoce?
Gdzieś musiały w twoich okolicach starego ogrodu rosnąć i migrowały Do mnie właśnie coś nowego dotarło z sąsiedniej działki, muszę zidentyfikować
mirkaka 12:19, 24 kwi 2026

vita napisał(a)

Tak też kombinowałam, kiedy maty ściągałam i likwidowałam bukietówki. Żeby cały czas było w miarę atrakcyjnie. Od razu wlazły tam fiołki, miodunki i poziomki. Teraz będzie długa lista, nie wiem czy zechcesz się wczytywać epimedia, czerńce, stopowce, kokoryczka Grace Barker, jagodowiec, runianka, kokorycz ochroleuca, majówka groniasta, ciemiężyca, cieszynianka, konwalie, na samym dole martagony z czyścem bulwiatym (gdzieś takie sąsiedztwo zauważyłam w naturze i powtórzyłam u siebie). Jedna mandragora Jest jeszcze jedna roślina, która dobrze znosi trudniejsze warunki, nie mogę sobie przypomnieć, żółto kwitnie
Oczywiście latem jest trudno, ja właściwie nie podlewam roślin, ale jakoś dają radę

Niby skarpa ale chyba masz tam wilgoć, ciemiężyca chyba lubi wilgoć?
U Was zawsze więcej deszczu niż na północy. Sporo roślin tam masz, nie zasłaniają ich wielkie liście ciemierników? Ja czasami wycinam jak zasłaniają inne rośliny
vita 12:52, 24 kwi 2026

Po rozwiezieniu kilku ton własnego kompostu, wertykulacji trawników (pierwszego od ćwierćwiecza he he) i przy niskich temperaturach z przenikliwym, agresywnym wiatrem zupełnie opadłam z sił.
Focić prawie nie ma co, większość roślin na etapie pypci wystających z ziemi, drzewa boją się rozwijać liście, tylko ptaki harcują zawzięcie. Wczoraj wpadła mi do ogrodu sarna, nie mam pojęcia którędy, bo cały ogród mam ogrodzony, uciekała i jak zobaczyłam którędy wydostała się ode mnie, to aż poczułam na własnym grzbiecie otarcia! Niepotrzebnie wybiegłam z aparatem, to był dla niej dodatkowy stres. Zamarłam niemal jak dała susa przez ten uszczerbek sztachety! Tędy przemieszczają się tylko koty! A sarna nie była mała, to stało się w ułamkach sekund.

Moje ulubione rośliny są na takim mniej więcej etapie. Kilka dni przechodziłam obok zanim skojarzyłam Kiedyś wysiałam nasiona ciemięrzycy i podrośnięte, porozsadzałam po co bardziej cienistych miejscach. Wyrastały szczypiorki, żarły je ślimaki, ale jak widać, po kilku ładnych latach nadal są! Szkoda tylko, że tylko w kilku miejscach się uchowały, to piękne rośliny, ale doczekać się ich z siewu, no trudno

Obuwiki, mam wrażenie, że słabiej niż w ubiegłych latach ruszają, nie jest najgorzej, ale chyba czeka mnie dzielenie i przesadzanie.

Nieśmiało kwitnie jagodowiec i mandragora rusza, ciekawe kiedy wreszcie u mnie zakwitnie?

vita 13:18, 24 kwi 2026

W zeszłym roku niespodziewanie wyszedł mi jeszcze jeden obuwik (kilka lat temu przeniosłam wszystkie na nowe stanowisko), z początku sądziłam, że to calceolus, ale miał taką wielką warżkę i zakwitł znacznie później. W tle widać zresztą przekwitnięte calceolusy. Zajrzałam do listy, miałam nadzieję na C. Kentaki Maxi, jednak jest to C. parviflorum var pubescens W tym roku dobrze rokuje, idą silne, pewnie kwiatowe pędy. Ja w skowronkach

Zawilec nemorosa 'Blue Eyes' u nasady płatków ma taki kolorystyczny nalot, zakwita a dopiero po jakimś czasie rozniebieszcza się Pierwszy rozniebieszczony kwiateczek

vita 13:28, 24 kwi 2026

Początek i koniec ścieżki, czekam na kwiaty świdośliwy, w ogóle czekam na wiosnę! Jest u mnie jakby w okolicach gdzie stacjonują jeszcze niedobitki świty Królowej Śniegu, maruderzy!

mirkaka 16:15, 24 kwi 2026

Czy to kępa obuwików? Ogromna
Nie narzekaj że wszystko w powijakach, sporo już zieleni jest na zdjęciach
O sarnie czytałam, no coś takiego, żeby wlazła do ogrodu
Kępa zawilców też okazała
te poduchy przy rondzie to z czego są?
Jagodowiec śliczny
sylwia_slomc... 17:27, 24 kwi 2026

Widzę, ze stopowce też już się pchają. U mnie do wczoraj jeszcze nie, jagodowca też jeszcze nie widzę u siebie, może go nic nie zżarło... wiosenna łączka śliczna fajnie się kolory podbijają. Ciekawy ten zawilec