Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 19:28, 07 lip 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Piwonie są żarłoczne. Jednak posadzone blisko Tui nie dadzą im rady. Tuja ma jak brzoza korzenie pod powierzchnią ziemi i nic specjalnie nie urośnie blisko. Odstęp min 1,5 m od nich.
Też miałam piwonie posadzone blisko Tui, liscie były blade i nie kwitły. Posadziłam je z deszczu pod rynnę obok jałowców też nie kwitły. Przesadziłam w zeszłym roku w miejscu gdzie nie ma krzaków i drzew zmieniły kolor i kwitły.

Mam problem z magnolia czy prawda jest, że magnolia nie toleruje obok siebie żadnych roślin?
Moja ma 4 lat i zaledwie 15 cm urosła.

Potwierdzam, piwonie rosnące w bliskim sąsiedztwie tui, brzóz, jałowców słabo rosną i nie kwitną.
Co do magnolii to trudno mi powiedzieć, pod każdą z moich coś rośnie, nie ma to wpływu na ich rozwój. One (w zależności od gatunku pewnie) rosną raczej wolno, 15 cm. w cztery lata jest chyba ok?
Sylwia napisała dużo na ten temat, dzięki Sylwia, chylę czoło przed Twoją wiedzą
Marzanka wonna nie jest zimozielona. Ze storczykami u mnie to jest tak, że faktycznie dużo kasy na nie wydałam, ale udało mi się tylko z C.formosanum, chyba najtrudniejszym w uprawie storczykiem i z trzema doniczkami NN kupionymi w markecie. To one dają taki spektakl, reszta rośnie bardzo wolno. C.reginae, królewski, mam go z siedem, osiem lat i nie zakwitł nigdy. To bardzo kapryśne rośliny
vita 19:52, 07 lip 2024

Joku napisał(a)
Co słychać w ogrodzie przy ścieżce? Jak rosną pomidory?
Brakuje twoich zdjęć i opowieści o rzadkich i bardziej pospolitych roślinach.

Jola Susza mnie dobija, podlewam co muszę, a muszę jednak dużo
Pomidory mają się dobrze, kończę remonty, to zacznę robić notatki, bo bardzo różne odmiany nabyłam, a chcę zebrać nasiona na przyszłość. Już widzę, że amatorskie odmiany są mniej plenne. Czyli mniej za więcej Wyglądają teraz tak:
Owoce jeszcze małe (kiepskie fotki zrobiłam) nawożę co tydzień, cieniuję, pasemkuję Nie jest to mistrzostwo świata, ale jak na pierwszy raz po latach, chyba nie najgorzej

Załapał się bajzel poremontowy w domku ogrodnika, sorry

Ogórki się też zmieściły i zaczynają owocować

Ale największą atrakcją teraz w ogrodzie są świetliki. Od końca czerwca mam nocą wspaniałe spektakle, dziesiątki punkcików świetlnych, szkoda, że nie udało mi się tego zarejestrować.
Jedynie tak:

Z gości jeszcze:

Kasya 19:57, 07 lip 2024

Zaskroniec ?
vita 19:59, 07 lip 2024

Zaskroniec, trochę zbyt późno zidentyfikowany, miał ok. metra. Strachu napędził!
vita 20:08, 07 lip 2024

darkowa napisał(a)
Eeee, nie możliwe
przecież pomidory wsadziła

Wsadziłam i teraz muszę przy nich tkwić he he Ale cztery dni bez opieki wytrzymały, pomimo upałów.
vita 20:09, 07 lip 2024

Basieksp napisał(a)
No właśnie, kogoś mi brakowało i tych wszystkich cudnych roślinnych perełek

Dzięki Basiu
vita 20:10, 07 lip 2024

Kasya napisał(a)
Świetny wodopój
Śródziemnomorskie klimaty

Trochę zajęło mi czasu przy tym wodopoju Ze cztery lata, ale jest
vita 20:14, 07 lip 2024

Helen napisał(a)
Bardzo mi się podoba taras i wejście

Kranik też śliczny

Kranik made in Lucca, doczekał się oprawy Taras i wejście przy okazji
vita 20:23, 07 lip 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Zupełnie inny klimacik w ogrodzie Fajnie te płytki nad kranikiem wyglądają i półeczka tez już zrobiona Współczuję kontuzji. Ze schodami trzeba uważać. Nie dalej jak w tym tygodniu znajomy spadł z drewnianych stopni naprzemiennych prowadzących na strych, 6 żeber złamanych i łopatka pęknięta w dwóch miejscach A i tak dobrze, że tylko tyle

Takie upadki najgorsze, można się załatwić na resztę życia. Mam podwójną nauczkę, bo jak schodziłam po mokrych, płytkami obłożonych schodach, z odkurzaczem w ręce, pomyślałam: tylko ostrożnie, mokro!
Schodziłam jak uczący się chodzić, krok po kroku, ale miałam akurat niewłaściwe obuwie!
Klimacik się zrobił
vita 20:26, 07 lip 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
Wiktoria świetnie wyszło szczególnie ten murek z kranikiem. Od razu mi po głowie chodzi jakby u mnie tak zrobić tylko z cegiełki.
Też mam kran na domu i ciągle się z nim szarpie za blisko muru. Akurat będzie zlewozmywak po remoncie kuchni odbuduje i będzie git.
Elegancki pomysł.

Dzięki Elu To był taki sam kranik na domu z którym trzeba było się szarpać
Mnie obudowa zajęła kilka lat, Tobie może pójdzie szybciej