Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 10:08, 25 maj 2024

Helen napisał(a)
Dokładnie tak
Macham serdecznie

Odmachuję równie serdecznie Helen
Margo2 22:58, 28 maj 2024

Guła ze mnie.
Nie zauważyłam nowego wątku.
Dopiero jak weszłam do starego zauwazyłam wpis o nowym.
Nadrobiłam zaległości. Dobrze doczytałam, że planujesz w tym roku więcej bywac w ogrodzie?
Nie widać tego kilkuletniego odstawienia.
Z przykrością melduję, że Glaucidium palmatum od Ciebie u mnie nie przeżyło
Za to kopytnik radzi sobie całkiem dobrze.
Widocznie glaucydium mi nie pisane, bo to juz była druga próba.
Listki C. formosanum przypominają mi kręcącą się spódnicę
Jest piękne
vita 21:43, 07 cze 2024

Gosia Szkoda glaucidium, ale co się odwlecze to nie uciecze. Nie jest to jakaś wyjątkowa bylina, ale wczesną wiosną wygląda pięknie. Nie przypominam sobie, kopytnik masz ode mnie? Ten kanadyjski?
Dobrze doczytałaś, planuję, siedzę, plewię, jak jadę, to na dzień, szklarnia mnie teraz trzyma na miejscu I remonty, końca nie widać, a miało być do początku czerwca Ale jak trzeba, to trzeba Pięknie porównałaś formosanum do kręcącej się spódnicy
Tess 08:56, 08 cze 2024

Basieksp napisał(a)
Też dokupiliśmy dwa zbiorniki na deszczówkę, tylko jeszcze musimy dokupić pozostałe elementy do ich podłączenia. Jedna będzie połączona z inną, która już jest, zobaczymy na ile będzie się napełniać?

Dwa połączone naczynia napełniają się równo do tej samej wysokości.
Zgodnie z zasadą naczyń połączonych
Mam dwa mauzery (1000 litrów każdy) połączone - równiótko się napełniają.
Tess 08:59, 08 cze 2024

Wiktorio, przeczytałam i obejrzałam i mam ból głowy
Wszystkie chciejstwa się włączyły Chciałabym wszystko zaprosić do siebie.

Cudowności pokazujesz. No i (nieustająco) podziwiam wiedzę i kunszt ogrodniczy.
Basieksp 13:06, 08 cze 2024

Tess napisał(a)

Dwa połączone naczynia napełniają się równo do tej samej wysokości.
Zgodnie z zasadą naczyń połączonych
Mam dwa mauzery (1000 litrów każdy) połączone - równiótko się napełniają.

Też połączyliśmy dwie beczki i sprawdza się to u nas mamy te dwie beczki prawie pełne razem łącznie mamy teraz 6 beczek 360 litrów i jedną mniejszą 300 litrów. Zobaczymy jak długo będzie nam teraz wody starczać
Tess 14:24, 08 cze 2024

Basieksp napisał(a)

Też połączyliśmy dwie beczki i sprawdza się to u nas mamy te dwie beczki prawie pełne razem łącznie mamy teraz 6 beczek 360 litrów i jedną mniejszą 300 litrów. Zobaczymy jak długo będzie nam teraz wody starczać

Oby jak najdłużej Ale jeśli będą tak długie okresy suszy, jak do niedana w centralnej części kraju, to może być różnie niestety. Ja mam 3 mauzery po 1000 l, 2 beczki metalowe po 500 litrów i dwie 200 litrów. Obecnie pełne po korek ale jak była susza, to zabrakło i musiałam z wodociągowej korzystać.
sylwia_slomc... 21:59, 08 cze 2024

vita napisał(a)
Drzewko prowadzone przy murze to ognik. Mnie też ruszają podobne widoki, zwłaszcza wczesną wiosną i jesienią. Ognik wybrałam ze względu na owoce jesienią, chociaż z takim formowaniem nie mam doświadczenia. Dodałam teraz poziome tyczki, aby uporządkować całość, bo ognik rośnie nieporządnie i wymaga częstego cięcia. A roślinka na kolejnym zdjęciu to bożykwiat.

Ogniki można formować wszelako. W zeszłym roku byłam w ogrodzie w którym ogrniki były pięknie prowadzone po obeliskach. Pod wrażeniem byłam bo u mnie nie cięty to krzaczor, ale też go lubię i to mimo kolców. Ten pomarańczowy rośnie u mnie super, te o czerwonych owocach dużo wolniej, częściej też podmarzają, a jeden nawet raz złapał grzyba i wtedy był wstrętny.
sylwia_slomc... 22:08, 08 cze 2024

Joku napisał(a)
Pokaż ten zbiornik na deszczówkę . Baniaki pójdą w odstawkę czy zbierasz więcej?
Z piwoniami też mam problem - grzyb powodujący gnicie podstawy pędów, ponadto posadzone w sąsiedztwie tui robią się coraz mniejsze i słabo kwitną. Chyba trzeba będzie znaleźć im nowe miejscówki ale gdzie?

Też musze dwie odsunąć od tui bo już marnieją. Moim dwóm liście zrobiły się marmurkowe zielonożółte. Myślałam, że mają jakiś wirus, a tu Mirka pisze o robalach w korzeniu... nie mam czasu ich wykopać żeby sprawdzić, a pasowałoby może. Tylko co zrobić jeśli te robale są?
sylwia_slomc... 22:21, 08 cze 2024

vita napisał(a)

Mam też kawałeczek lasku od Mirki

to przytulia wonna? Jeśli tak to swoja źle posadziłam bo praktycznie w łące i dziwię się, że słabo rośnie.... jeśli ona do lasu...