Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

sylwia_slomc... 22:25, 08 cze 2024

vita napisał(a)

Nie płakałam nad bukszpanami. Po wszystkim, wchodząc do domu i zerkając do lustra zobaczyłam na głowie dwie gąsienice ćmy, a fe! Muszę na cito spalić pozostałości, nieźle dała mi w kość walka ze szkodnikiem, droga była i nieskuteczna. Mam ogromne ilości imperaty, posadzę w to miejsce po bukszpanach. Będzie finalnie nawet ciekawiej. Nad innymi miejscami pomyślę, nie ma czego żałować
To tniemy piwonie krzewiaste?

Piwonie drzewiaste można ciąć na spokojnie nawet na zdrewniałych pędach. W ubiegłym roku Abiko zrobiła eksperyment u siebie bo gdzieś na wyjeździe widziałyśmy ciętą piękną i gęstą. Bała się ciachać po całości bo Jej piwonia była już naszego wzrostu. Więc zdecydowałyśmy wspólnie, ze w jednym roku tylko pół krzaka w kolejnym drugie pół. Obficie się opuściła już po pierwszym cięciu. Cięła ją tuż po kwitnieniu.
sylwia_slomc... 22:27, 08 cze 2024

vita napisał(a)

Bo hosty dają się lubić, wszystkie Zastanawiam się dlaczego nie widać u mnie na liściach śladów żerowania ślimaków? Może na te duże liście brakuje im energii na wysokościowe wspinaczki?

Chyba nie wszystkie jednakowo im smakują. U mnie jedne pogryzione inne wcale.
sylwia_slomc... 22:39, 08 cze 2024

vita napisał(a)

Piwonie budzą mój zachwyt zawsze, ale ten widok bije piwonie
mirkaka 17:49, 10 cze 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Też musze dwie odsunąć od tui bo już marnieją. Moim dwóm liście zrobiły się marmurkowe zielonożółte. Myślałam, że mają jakiś wirus, a tu Mirka pisze o robalach w korzeniu... nie mam czasu ich wykopać żeby sprawdzić, a pasowałoby może. Tylko co zrobić jeśli te robale są?

Jeśli mozaika na liściach to chyba wirus, u mnie robale powodowały niedobory widoczna na liściach, inne przejaśnienia niż mozaika. Ale mozaikę też mama na niektórych, od samego początku ogrodu, i nic im to nie przeszkadza, rosną i kwitną
ElzbietaFranka 18:17, 10 cze 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Też musze dwie odsunąć od tui bo już marnieją. Moim dwóm liście zrobiły się marmurkowe zielonożółte. Myślałam, że mają jakiś wirus, a tu Mirka pisze o robalach w korzeniu... nie mam czasu ich wykopać żeby sprawdzić, a pasowałoby może. Tylko co zrobić jeśli te robale są?

Piwonie są żarłoczne. Jednak posadzone blisko Tui nie dadzą im rady. Tuja ma jak brzoza korzenie pod powierzchnią ziemi i nic specjalnie nie urośnie blisko. Odstęp min 1,5 m od nich.
Też miałam piwonie posadzone blisko Tui, liscie były blade i nie kwitły. Posadziłam je z deszczu pod rynnę obok jałowców też nie kwitły. Przesadziłam w zeszłym roku w miejscu gdzie nie ma krzaków i drzew zmieniły kolor i kwitły.

Mam problem z magnolia czy prawda jest, że magnolia nie toleruje obok siebie żadnych roślin?
Moja ma 4 lat i zaledwie 15 cm urosła.
ElzbietaFranka 18:44, 10 cze 2024

vita napisał(a)

Storczyki przepiękne. Dobrze im u ciebie. Jak długo trzeba czekać na taką kępę czy szybko się rozrastaja. Ile ich kupiłaś są cholewcia drogie.

Czy przytulia wonna jest zimozielona?
sylwia_slomc... 20:27, 10 cze 2024

mirkaka napisał(a)

Jeśli mozaika na liściach to chyba wirus, u mnie robale powodowały niedobory widoczna na liściach, inne przejaśnienia niż mozaika. Ale mozaikę też mama na niektórych, od samego początku ogrodu, i nic im to nie przeszkadza, rosną i kwitną

No moje niby też, ale dziwnie to wygląda jednak.
sylwia_slomc... 20:37, 10 cze 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Piwonie są żarłoczne. Jednak posadzone blisko Tui nie dadzą im rady. Tuja ma jak brzoza korzenie pod powierzchnią ziemi i nic specjalnie nie urośnie blisko. Odstęp min 1,5 m od nich.
Też miałam piwonie posadzone blisko Tui, liscie były blade i nie kwitły. Posadziłam je z deszczu pod rynnę obok jałowców też nie kwitły. Przesadziłam w zeszłym roku w miejscu gdzie nie ma krzaków i drzew zmieniły kolor i kwitły.

Mam problem z magnolia czy prawda jest, że magnolia nie toleruje obok siebie żadnych roślin?
Moja ma 4 lat i zaledwie 15 cm urosła.

To chyba zależy od odmiany magnolii bo ja mam sporo w różnych miejscach i obserwacje takie, że jak tych roślin nawet pod samym pniem nie ma dużo choć mogą być spore to magnolia sobie radzi nieźle mam tak w podwórku podsadzoną irysami, a drugą piwoniami( które już nie kwitną z powodu cienia a boję się wysadzić by nie zabić magnolii grzebaniem w korzeniach bo to już kilkumetrowe drzewo- nie odżałowałabym) I te magnolie rosną świetnie. Ale mam też w trawniku i te rosną zdecydowanie gorzej, dużo wolniej przynajmniej przez pierwsze lata. Pamiętaj, że sadziłam malutkie pojedyncze patyczki. Te którym usunęliśmy trawę wystrzeliły w górę niemal od razu. Ale mam też 10 lat magnolię w rabacie astrowej koło altanki i ta w ciągu tych lat urosła ledwie kilkanaście cm. Myślę, ze to konkurencja astrów jej przeszkadza ruszyć pewnie wypijają wodę. bo obornika sypie wszystkim magnoliom tak samo, a ta jedna nie radzi sobie zupełnie. Mam też magnolie w bliskim sąsiedztwie dużych już drzew jak metasekwoja czy buki i klony. Jest to sąsiedztw max 2- 3 metry odstępu. Magnolie radzą sobie całkiem bezproblemowo, ładnie przyrastają i kwitną, tyle, że uciekają koroną od sąsiedztwa odchylając się na boki za słońcem. Ja zrobiłam to sadzenie świadomie, bo lubię przenikające się korony drzew i powyginane pnie.
Joku 21:29, 19 cze 2024

Co słychać w ogrodzie przy ścieżce? Jak rosną pomidory?
Brakuje twoich zdjęć i opowieści o rzadkich i bardziej pospolitych roślinach.
Wafel 17:27, 05 lip 2024

Vita na urlopie chyba