Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

mirkaka 05:14, 11 mar 2025

vita napisał(a)

Cramera czy transylwańska? U mnie maleńkie pączusie, ale są Ciekawe jak u Joli?

Transylwańska kwitnie dwoma kwiatkami Carmen dopiero wychodzi z ziemi, ale raczej same liście, trzeba poczekać
mirkaka 05:17, 11 mar 2025

Joku napisał(a)
Padłam, przyjrzałam się z bliska. Pączki zobaczyłam tylko na twojej różowej, moje niebieskie jeszcze śpią. Przy Cramerze grzebnęłam tylko nie wiem czy we właściwym miejscu. Niestety, nic nie znalazłam. Może później wystartuje ?. Siedmiogrodzkiej nie widzę, ona straciła listki jesienią. Nie bardzo wiem w którym miejscu jej szukać. Pozostaje czekać cierpliwie i modlić się żeby ożyły.

U mnie listki na jesień straciła Carmen, Transylwańska ma dwa kwiatki i stare liście zachowane, ciekawe dlaczego tak inaczej się zachowuje? Nie ważne, ważne że kwitnie

Jola czy Transylwańska/Siedmigrodzka to wg Ciebie te same? Bo w necie są inne kwiatki
Moja zdecydowanie Transylwańska
Doczytałam, to te sama
vita 10:30, 11 mar 2025

Joku napisał(a)
Padłam, przyjrzałam się z bliska. Pączki zobaczyłam tylko na twojej różowej, moje niebieskie jeszcze śpią. Przy Cramerze grzebnęłam tylko nie wiem czy we właściwym miejscu. Niestety, nic nie znalazłam. Może później wystartuje ?. Siedmiogrodzkiej nie widzę, ona straciła listki jesienią. Nie bardzo wiem w którym miejscu jej szukać. Pozostaje czekać cierpliwie i modlić się żeby ożyły.

U mnie odwrotnie, pierwsze zakwitły niebieskie i to nawet te przesadzane w listopadzie.
Dobrze, że z takim wyczuciem szukałaś na rabacie, bo maleństwa łatwo uszkodzić.
Czekam z Tobą aż się pojawią
vita 10:37, 11 mar 2025

Kordina napisał(a)
Pomysł ze styropianem świetny
Moje przylaszczki chyba zabiłam ...
Jolu chciałabym Ciebie taką klęczącą przed roślinami zobaczyć

Pomysł oczywiście nie mój, gdzieś podejrzałam. Pewnie są do takiego napinania bardziej profesjonalne narzędzia dające perfekcyjny efekt
Co zrobiłaś przylaszczkom?

vita 11:00, 11 mar 2025

mirkaka napisał(a)

U mnie listki na jesień straciła Carmen, Transylwańska ma dwa kwiatki i stare liście zachowane, ciekawe dlaczego tak inaczej się zachowuje? Nie ważne, ważne że kwitnie

Jola czy Transylwańska/Siedmigrodzka to wg Ciebie te same? Bo w necie są inne kwiatki
Moja zdecydowanie Transylwańska
Doczytałam, to te sama

Kombinuję, bo nigdy nie starcza czasu aby doczytać, że to, czy przylaszczki tracą liście czy nie zależy od warunków siedliskowych i poziomu wilgotności w czasie spoczynku. Bo u mnie transylwańska raz je traci, raz nie, a mam je posadzone na dosyć wilgotnym miejscu.
Te 'nasze' transylwańskie są zapewne siewkami od H. transsilvanica "Konny Greenfield", bo wypełnienie środka płatkami jest uboższe.
Ważne, że kwitną, u mnie kilka pąków, ale jeszcze muszę poczekać.
vita 11:33, 11 mar 2025

Wiosna u mnie powoli się rozkręca. Nie bardzo jest co pokazać

Tego oczara mam na dosyć zacienionym stanowisku, obawiałam się nawet, że będzie słabo kwitł.
Stanowisko jest zacienione, ale też bardzo zaciszne, krzew tak intensywnie sieje zapachem, że najchętniej pracuję na rabacie pod nim

Urodę kwiatów miłka amurskiego udało mi się utrzymać dzięki nakryciom dużymi doniczkami wypełnionych liśćmi, jak nastały lutowe mrozy. U mnie to pierwsza kwitnąca roślina na wiosnę.

Część poletka z miłkami, za parę tygodni cała przestrzeń pomiędzy nimi pokryje się pięknymi, pierzastymi liśćmi.

vita 11:56, 11 mar 2025

Od dwudziestu lat sprawdzam czy nie pojawiają się na tej magnolii pąki kwiatowe. Kupiłam jako stellatę, sieweczkę ledwie widoczną z doniczki. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że na kwitnienie magnolii z siewu tak długo się czeka. Doczekałam się Nie będzie to spektakularne kwitnienie, ale kilkanaście kwiatków będzie, mam nadzieję, że białych.

Moje posty tegoroczne bardzo siewkowe he he

Trzy siewki derenia cousa, całkiem już spore ukopała mi koleżanka, która ma zjawiskowy okaz u siebie. Wszystkie się przyjęły i dobrze z kwitnieniem po pięciu latach, rokują

Szkoda, że 'Flore Pleno' patrzy pod nogi

Dokupiłam G.plicatus 'Dionysus', oba kwiatki do porównania.

vita 12:05, 11 mar 2025

Jeszcze jeden z obuwików

Kordina 12:40, 11 mar 2025

vita napisał(a)
Od dwudziestu lat sprawdzam czy nie pojawiają się na tej magnolii pąki kwiatowe. Kupiłam jako stellatę, sieweczkę ledwie widoczną z doniczki. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że na kwitnienie magnolii z siewu tak długo się czeka. Doczekałam się Nie będzie to spektakularne kwitnienie, ale kilkanaście kwiatków będzie, mam nadzieję, że białych.
...Dokupiłam G.plicatus 'Dionysus', oba kwiatki do porównania.

Śliczne mają główki te odmianowe przebiśniegi
a nie wiedziałam, że tyle trzeba czekać na zakwitnięcie magnolii z siewki, szok! Czyli mam szczepioną, bo druga niska (ze 40 cm?) kwitła już w zeszłym roku paroma kwiatkami
mirkaka 13:24, 11 mar 2025

Ale piękne te łany ranników
Trzeb mieć cierpliwość żeby czeka 20 lat na kwitnienie magnolii, ja bym pewnie już dawno ją wywaliła, ale może wynagrodzi pięknymi kwiatami to czekanie
Mówisz że miłkom mróz szkodzi bardziej niż ślimaki? może moje mają za mało kwaśną glebę, może im podsypię coś kwaśnego

to 'Flore Pleno' mam od Ciebie?