Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Ewa777 14:02, 11 mar 2025

Mi też bardzo podoba się ta rabata z rannikami. Ślicznie świecą.
Wafel 14:53, 11 mar 2025

Pięknie rozjaśniają rabaty twoje wiosenne cudeńka, śliczne główki odmianowych przebiśniegów
Joku 16:19, 11 mar 2025

Wyjaśnienie dla Mirki odnośnie nazwy przylaszczki, ja używam zamiennie transylwańska lub siedmiogrodzka od nazwy krainy w Rumunii z pałacem Draculi . Tak łatwiej mi zapamiętać. Czy to jest zgodne z fachowym nazewnictwem ? Nie wiem.
Moje przylaszczki, te zwykłe w początkowych latach traciły liście w trakcie sezonu. Sądzę że wynikało to z warunków w jakich przyszło im żyć - mało cienia bo nie podrosły jeszcze krzewy. Teraz te same egzemplarze zachowują liście przez cały sezon. Pewnie znaczenie ma też ilość wilgoci, "zadomowienie się" w środowisku.
Makao 16:28, 11 mar 2025

A u Ciebie jak zwykle same perełki
Piękne wszystkie nie mogę się napatrzeć
sylwia_slomc... 19:43, 11 mar 2025

vita napisał(a)
Od dwudziestu lat sprawdzam czy nie pojawiają się na tej magnolii pąki kwiatowe. Kupiłam jako stellatę, sieweczkę ledwie widoczną z doniczki. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że na kwitnienie magnolii z siewu tak długo się czeka. Doczekałam się Nie będzie to spektakularne kwitnienie, ale kilkanaście kwiatków będzie, mam nadzieję, że białych.

Ja na kwiaty magnolii z siewu kupioną (jak jedną z wielu u mnie) w markecie 20 cm wysokości jako pnącze( bo wstawioną w dział pnącza z powojnikami)najdłużej czekałam 10 lat. Reszta zakwitła tak mniej więcej po 4 latach, ale one były podpisane nazwą odmiany, a ta jedna nie i na nią czekałam tyle. Pokrój ma ładny. W tym roku zakwitnie. Mam wrażenie, że zmusiłam ją do tego przycinając w zeszłym sezonie dolne partie gałązek.
Basieksp 20:41, 11 mar 2025

Mi też wpadło w oko poletko z rannikami no i jestem ciekawa tej magnoli, podobnie jak Ty, magnolia będzie miała swoje małe święto
Margo2 22:28, 11 mar 2025

Widać, że dereń będzie miała dużo kwiatów.
Ja tez czekałam na kwitnienie swojego kilka lat, ale żeby czekać 20. Podziwiam
Widaje sie, że nie za wcześnie sprzątałyśmy. Ja jeszcze nie skończyłam, bo się rozchorowałam, ale jakiś mrozów nie prognozują.
Magara 22:31, 11 mar 2025

Vita, bardzo Cię podziwiam za 20 lat czekania
Ogrody powinni zakładać ludzie młodzi
vita 08:28, 14 mar 2025

Kordina napisał(a)

Śliczne mają główki te odmianowe przebiśniegi
a nie wiedziałam, że tyle trzeba czekać na zakwitnięcie magnolii z siewki, szok! Czyli mam szczepioną, bo druga niska (ze 40 cm?) kwitła już w zeszłym roku paroma kwiatkami

Najlepiej kupować magnolie z pąkami kwiatowymi, albo kwitnące, bo pomyłki się zdarzają.
Raz jeden kupiłam siewkę, potem byłam już 'mądrzejsza' he he

vita 08:35, 14 mar 2025

mirkaka napisał(a)
Ale piękne te łany ranników
Trzeb mieć cierpliwość żeby czeka 20 lat na kwitnienie magnolii, ja bym pewnie już dawno ją wywaliła, ale może wynagrodzi pięknymi kwiatami to czekanie
Mówisz że miłkom mróz szkodzi bardziej niż ślimaki? może moje mają za mało kwaśną glebę, może im podsypię coś kwaśnego

to 'Flore Pleno' mam od Ciebie?

Aż tak kwaśno, aby co roku zakwaszać glebę, to chyba miłki nie potrzebują.
Nadmiaru ślimaków na nich nie zauważyłam, ale od zimna kwiaty cierpią. 'Flore Pleno'...pamiętam, że wybierałam kępkę do ukopania, więc bardzo prawdopodobne, że ode mnie