Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Roocika 20:19, 15 mar 2025

vita napisał(a)
U mnie biało, dowaliło śniegu na bogato

Kiedyś chciałam pogrupować odmianami iryski żyłkowane i nawet dobrze mi szło. Parę jednorodnych kęp posadziłam, zostały mi jakieś resztki, teraz nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić.
Jeśli grupować, to wykopywać teraz.

Cudowne są! Takie kępki robią wrażenie.
Posadziłam kilka i chyba wychodzą, jest szansa że nie zostały zjedzone
sylwia_slomc... 21:14, 15 mar 2025

vita napisał(a)

Bulbokodium wiosenne

Ooo tego nie znałam
Iryskami się zachwycam u Ciebie bo u mnie na razie tylko dwa zakwitły.
sylwia_slomc... 21:17, 15 mar 2025

vita napisał(a)
Moje wawrzynki wilczełyko Długo ich szukałam, jak trafiłam w szkółce, kupiłam wszystkie, pięć sztuk. Zostały mi tylko dwa, nie umiałam zaradzić problemowi. Wspaniale pachną

Ten, trochę zapomniany zakwitł w tym roku, a ma na tym stanowisku bardziej sucho.

Rozmawiałam z Sylwią o ewentualnych siewkach. Wczoraj rozgarnęłam ściółkę pod obiema sztukami i...są!

Zastanawiałam się, czy to aby nie siewki ciemierników, ale liścienie są inne. Jedna siewka jeszcze z owocnikiem, to na pewno wawrzynkowe siewki. Zbieram część do doniczek, więc Sylwia, sadzonki będą

Super Aż polecę zajrzeć pod moim czy czegoś nie znajdę bo może padają później i przez to nie mam. Ciekawe czy znajdę jakiekolwiek.
Magara 22:41, 15 mar 2025

Vita, iryski piękne w każdym zestawie i bardzo cieszą wiosną Nawet jak są misz-maszem kolorystycznym Zresztą zaraz będzie po ich kwitnieniu
Kordina 00:51, 16 mar 2025

Nie rozdzielaj! Te przenikające się różne odcienie fioleto-niebieskości wyglądają obłędnie
Basieksp 09:21, 16 mar 2025

Piękne te iryski ja bym ich nie ruszała, fajnie wyglądają, nie są aż tak bardzo pomieszane, rosną razem ale w kępkach
mirkaka 10:07, 18 mar 2025

Ja żeby rozdzielić kolorystycznie kępy np tulipanów zawiązuję wełniane nitki w kolorze kwiatu i potem jak już zaschną wykopuję i dzielę po kolorach wełny
Przepięknie kwitną Pod czym je posadziłaś, wyglądają jakby rosły na wolnej przestrzeni, nie mają towarzystwa? Ja wiele lat temu posadziłam swoje w pobliżu irysów syberyjskich, i niestety syberyjskie zjadły re małe
Alija 15:51, 18 mar 2025

Przepiękne iryski, bez rozdzielania kolorów też świetnie wyglądają.
Bardzo je lubię, nawet miałam sporo, ale jakoś mi znikają.
vita 19:36, 21 mar 2025

Makao napisał(a)
No i super. Ja dziś dokupiłam na all 3 dodatkowe żarówki na wszelki wypadek bo po 6,50 znalazłam 6500k tylko lumi trochę mniej od tych co mam bo 1500 a mam 2400. Stwierdziłam że dadzą radę w razie czego a tanio były

Tak, byłam u Ciebie jak rozważałaś te 'lumeny', dla mnie to wiedza 'tajemna'. Zapisałam dane i pojechałam szukać. Koniec końców, doświetlam siewki, jestem zadowolona, co ja bym bez porad na forum zrobiła? Siałabym jeszcze raz, albo kupiła gotowe sadzonki pomidorów
Przyjemnie poczytać u Ciebie o wysiewach

vita 20:05, 21 mar 2025

Wafel napisał(a)
Te iryski, wow co za śliczności! A dlaczego tak cenisz wawrzynka wilczełyko?

Iryski żyłkowane muszą być wiosną
Wawrzynkiem wilczełyko zachwyciłam się w czasach przed ogrodowych, jeszcze przed działkowych czasów. Stał się dla mnie rośliną przedwiośnia, wysyconą kolorem kwiatów, emanujący zapachem i przyciągającym owady. A, że mam warunki do uprawy roślin podszytu leśnego, to jakże mogłoby zabraknąć u mnie wawrzynka? Jego biała forma ma pomarańczowo- żółte owocniki