Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Eupraksja 15:06, 15 kwi 2025

vita napisał(a)
Leśna rabatka, na bardzo wczesnym etapie, przylaszczki osypują już płatki, wychodzą kokorycze, wszędobylskie, w tej chwili zaczynają królować ciemierniki. I cebulice

Ach, oglądam z zachwytem, jak pięknie przenikają się kępy tych wiosennych kwiatuszków Wiem, że u siebie muszę jeszcze długo na ten efekt czekać, to tymczasem cudze ogrody ogrzewają serce ☺️

sierika 20:42, 15 kwi 2025

Nowy wątek tyle stron już a ja dopiero zajrzałam na ogrodowisko. Tyle mnie nie było? wstyd zapomnieć o takim ogrodzie. Z drugiej strony radość ile lektury przede mną.
vita 14:10, 16 kwi 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Przefajna roślinka dywanowa

Zgadzam się w pełni Przypominam sobie, że kiedyś miałam białą formę, jednak mi wypadła.
vita 14:42, 16 kwi 2025

mirkaka napisał(a)
Ułudkę wydębiłam od Joli, myślałam że zabiłam ale w tym roku pokazała się, śliczne zielone listeczki

Mój EM ma Al , też zauważyliśmy że kłamie, potrafi za każdym razem podać inną informację, korzysta z tego co znajdzie w necie, szkoda, bo byłam bardzo przydatna

storczyka muszę podlać p grzybowym, bo chyba dlatego mi padł, miał taką brązową martwą łodyżkę przy gruncie, jakby to był jakiś grzyb

Niebieską też mam wydębioną od Joli

Nie przekreślam AI, ona się ciągle rozwija, dla mnie jest pomocna
Wczoraj chciałam potwierdzić nazwę cebulicy. Najpierw zajrzałam do swoich notatek: Scilla liliohyacinthus (2011, magdala, to nick darczyńcy), potem sprawdziłam inną, bardzo wiarygodną bazę: Scilla litardierei (łąkowa, dalmatyńska). Porównałam zdjęcia i zapytałam czata o szerokość liści obu gatunków. Otrzymałam szczegółowe info obu cebulic, warunków uprawy, różnic itp.
Zapytałam też czy ogrodowe storczyki potrzebują do prawidłowego rozwoju mikoryzy.
Potrzebują. Dużo szczegółowych informacji, łącznie z adresami, gdzie można mikoryzę do storczyków nabyć (to wiadomo, marketing). Sztuczna AI, ale przy pewnej metodzie korzystania, bardzo pomocna

Nie podlewaj p. grzybowym swojego storczyka.

Teraz mam pewność: Scilla litardierei U mnie na takim etapie, jeszcze kilka dni
vita 15:08, 16 kwi 2025

Eupraksja napisał(a)
Ach, oglądam z zachwytem, jak pięknie przenikają się kępy tych wiosennych kwiatuszków Wiem, że u siebie muszę jeszcze długo na ten efekt czekać, to tymczasem cudze ogrody ogrzewają serce ☺️

Hej Jak to dobrze, że zaczynasz tutaj ze swoim nowym ogrodem Uwielbiam leśne rośliny, chociaż w ogrodzie pod sosnami to pewnie nie umiałabym sobie poradzić. Czekanie jest wpisane w DNA ogrodnika, coś o tym wiem Będę Ci kibicować
vita 15:12, 16 kwi 2025

sierika napisał(a)
Nowy wątek tyle stron już a ja dopiero zajrzałam na ogrodowisko. Tyle mnie nie było? wstyd zapomnieć o takim ogrodzie. Z drugiej strony radość ile lektury przede mną.

Ewa! Brakowało Cię tu bardzo! Zaglądałam, ale co? Oddałaś ogród w dobre ręce?
Cieszę się bardzo z tej wizyty
Makao 15:17, 16 kwi 2025

vita napisał(a)

Tak, szalenie się rozrasta: Podophyllum peltatum, stopowiec tarczowaty.
Inne nie są u mnie tak ekspansywne, he he. Jakie kupiłaś?

Ja mam Sotty Dotty ale nawet nie kwitnie u mnie więc coś mu nie pasuje u mnie
Kasya 15:33, 16 kwi 2025

Makao napisał(a)

Mojemu tez nie pasowalo i zniknal
vita 15:34, 16 kwi 2025

Kwiecień-plecień, nie nadążam ze zbieraniem deszczówki
Ostatnie przymrozki uszkodziły mi tylko kwiaty NN magnolii, na której kwitnienie czekałam dwadzieścia lat. Taka złośliwość aury

Ruszają pozostałe magnolie.

vita 15:48, 16 kwi 2025

Makao napisał(a)

Sprawdź (obniż) Ph, potrzebuje lekko kwaśnego podłoża, wilgotnego i zasobnego w materię organiczną. To roślina runa leśnego. Mój Spotty Dotty, ma już kilka dobrych lat, z jednej sadzonki, w tym roku nieźle ruszył. Z tym Ph to ja nie do końca ogarniam, potrzebującym roślinom obniżam, chociaż nie wiem czy do końca skutecznie. Ten stopowiec puszcza właśnie rozłogi pod moje cyklameny, którym staram się zapewnić zasadowość