Ach, oglądam z zachwytem, jak pięknie przenikają się kępy tych wiosennych kwiatuszków Wiem, że u siebie muszę jeszcze długo na ten efekt czekać, to tymczasem cudze ogrody ogrzewają serce ☺️
Nowy wątek tyle stron już a ja dopiero zajrzałam na ogrodowisko. Tyle mnie nie było? wstyd zapomnieć o takim ogrodzie. Z drugiej strony radość ile lektury przede mną.
Nie przekreślam AI, ona się ciągle rozwija, dla mnie jest pomocna
Wczoraj chciałam potwierdzić nazwę cebulicy. Najpierw zajrzałam do swoich notatek: Scilla liliohyacinthus (2011, magdala, to nick darczyńcy), potem sprawdziłam inną, bardzo wiarygodną bazę: Scilla litardierei (łąkowa, dalmatyńska). Porównałam zdjęcia i zapytałam czata o szerokość liści obu gatunków. Otrzymałam szczegółowe info obu cebulic, warunków uprawy, różnic itp.
Zapytałam też czy ogrodowe storczyki potrzebują do prawidłowego rozwoju mikoryzy.
Potrzebują. Dużo szczegółowych informacji, łącznie z adresami, gdzie można mikoryzę do storczyków nabyć (to wiadomo, marketing). Sztuczna AI, ale przy pewnej metodzie korzystania, bardzo pomocna
Nie podlewaj p. grzybowym swojego storczyka.
Teraz mam pewność: Scilla litardierei U mnie na takim etapie, jeszcze kilka dni
Hej Jak to dobrze, że zaczynasz tutaj ze swoim nowym ogrodem Uwielbiam leśne rośliny, chociaż w ogrodzie pod sosnami to pewnie nie umiałabym sobie poradzić. Czekanie jest wpisane w DNA ogrodnika, coś o tym wiem Będę Ci kibicować
Kwiecień-plecień, nie nadążam ze zbieraniem deszczówki
Ostatnie przymrozki uszkodziły mi tylko kwiaty NN magnolii, na której kwitnienie czekałam dwadzieścia lat. Taka złośliwość aury
Sprawdź (obniż) Ph, potrzebuje lekko kwaśnego podłoża, wilgotnego i zasobnego w materię organiczną. To roślina runa leśnego. Mój Spotty Dotty, ma już kilka dobrych lat, z jednej sadzonki, w tym roku nieźle ruszył. Z tym Ph to ja nie do końca ogarniam, potrzebującym roślinom obniżam, chociaż nie wiem czy do końca skutecznie. Ten stopowiec puszcza właśnie rozłogi pod moje cyklameny, którym staram się zapewnić zasadowość