Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Patrycja_KG_Lu 20:03, 11 kwi 2025

To robiłaś też z odciętej gałązki do ziemi?
Makao 20:37, 11 kwi 2025

Stopowiec tak Ci się rozrasta????
U mnie dwie sadzonki jak kupiłam tak dwie są a mam je już kilka lat
sylwia_slomc... 20:52, 11 kwi 2025

Muszę zajrzeć do moich stopowców, ale chyba jeszcze śpią. Cytryniec u mnie też z owocami marnie, ale kwitnie ślicznie. Nie wiem czemu jego kwiat przywodzi mi na myśli wanilię choć wanilią nie pachnie.
sylwia_slomc... 20:53, 11 kwi 2025

vita napisał(a)
No to sypnęło u mnie śniegiem i powiało silnie. Do południa pracowałam jeszcze w ogrodzie, ale tak zmarzłam, że z ulgą wróciłam do domu na gorącą herbatę...i już w domu zostałam
Chwilowo siedzę na tyłku, to znaczy w ogrodzie, porządkuję, plewię i robię zdjęcia. Czego przez ostatnie lata nie robiłam zbyt często Kiedy kadruję fotki zaczynam dostrzegać pewne błędy kompozycyjne, czegoś mi brakuje, czegoś jest za wiele.
Nieoczekiwanie znalazłam dobre miejsca dla roślin, które wegetowały trochę zarośnięte, co nieco wywaliłam na kompost, podjęłam też decyzję o nowym trawniku.
Wiem też, gdzie posadzę hortensje 'wołyńskie', szukałam dla nich miejsca, a nie chcę ich mieszać w bliskim sąsiedztwie z 'pomorskimi'

Hortensje od Mirki, które ukorzeniłam z patyczków, już chyba mają ze trzy lata. Dobrze się rozkrzewiły, świetnie przezimowały, a teraz przymrozki!

Szkoda by było...
sylwia_slomc... 20:55, 11 kwi 2025

vita napisał(a)
Leśna rabatka, na bardzo wczesnym etapie, przylaszczki osypują już płatki, wychodzą kokorycze, wszędobylskie, w tej chwili zaczynają królować ciemierniki. I cebulice

Jest cieszynianka

Jest szafirek szerokolistny

Zrobiłam w donicy pod bordo ciemiernikami takie samo zestawienie kolorystyczne, a że nie bardzo mi te cebulice coś chcą rosnąć to dosadziłam jeszcze ułudki wiosennej.
Wafel 21:02, 11 kwi 2025

Ale ci się zęby w gruncie wyrzynają
Znowu muszę się z wujkiem Guglem przeszkolić co do stopowców...
Worki jutowe jakby szlachetne Fajne do ozdobienia donic na zimę.
sylwia_slomc... 21:05, 11 kwi 2025

vita napisał(a)

Poszukałam: pH lekko kwaśne do obojętnego, gleba przepuszczalna, umiarkowanie wilgotna, nadaje się do naturalizowania na trawnikach (jednak), chyba cebulica Cię nie lubi
Może rozrzuć kępami w kilku miejscach w ogrodzie? Na pewno gdzieś się jej spodoba

Pod ciemierniki robiłam bardziej zasadowo więc chyba to ph jest tu kluczem. Jeśli im przyrośnie choć po jednej cebulce spróbuje dać bliżej rodków i zobaczymy....
Magara 22:50, 11 kwi 2025

Wafel napisał(a)

Znowu muszę się z wujkiem Guglem przeszkolić co do stopowców...

Dokładnie taka sama myśl mi przez głowę przeleciała
vita 13:24, 13 kwi 2025

mirkaka napisał(a)
Wszystko oglądam i podziwiam, stopowiec bardzo się rozrósł, sangwinaria ma piękny kolor czerwieni, ależ jesteś ciekawska
Agrest, ciekawie posadzony, dlaczego tak prowadzisz? Łatwiej się zbiera owoce?
Ty masz groszek a ja bób do wysadzenia, chyba też jutro
Mój jeden storczyk ruszył, drugi natomiast nie, pewnie znów go zabiłam, zostanie mi tylko jeden z czterech

Agrest prowadzę w formie sznurów bo łatwiej się pod nim pieli i łatwiej go przycina.
Zajmuje mniej miejsca, jednak owoców też jest mniej niż na krzakach. Okrutnie cierpię od kolców

Storczyków żal, bardzo. Może pocieszy Cię chociaż trochę, że u mnie z kilkudziesięciu gatunków szachownic nie zachowała się ani jedna! A płaciłam za nie podobne pieniądze.

PS.
Czytałam właśnie u Patrycji cytowaną przez Pestkę instrukcję uprawy różaneczników i olśniło mnie!
W temacie uprawy storczyków, ale to temat na oddzielną rozmowę
vita 13:35, 13 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
To robiłaś też z odciętej gałązki do ziemi?

Nie, kulkowałam giętki pęd, nie odcinałam od krzewu. Odcięłam dopiero, kiedy widziałam, że już samodzielnie sobie radzi.

A ten pokazany w doniczce to jest odrost, ma korzenie, więc szybciej urośnie z niego krzew
Miałam pewne wątpliwości, czy to na pewno on, jest listek, jest pewność

W sumie masz zaklepane u mnie i sadzonkę i w przyszłym roku dwa odkłady