Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 00:33, 08 kwi 2025

Wafel napisał(a)
"przyczajony Ku Klux klan? " ale mnie to rozbawiło

Mnie też Ale warto zwrócić uwagę na piękne, jutowe wory po kawie. Zagraniczne
vita 00:45, 08 kwi 2025

Margo2 napisał(a)
Vita, cieszę sie, że planujesz większe prace ogrodowe w tym roku.
Pamiętam jak widziałyśmy się ostatnio ( w sumie dawno to było) jak mówiłaś, że nie masz czasu, że Ci się już nie chce.
Po cichu liczyłam na to, że to sie zmieni.
Jak zwykle podziwiam rarytasiki.
I zawsze układ ogrodu.

W ogrodzie tak się plecie, czasami są chęci do pracy, czasami ogród idzie w odstawkę.
A pamiętasz takie nasze spotkanie, to dopiero było dawno temu Wśród łanów hortensji, pod lipami, domowy chleb z masłem i miodem? Iza też z nami była, gdzieś pod Kockiem?

Plany muszę realizować szybko, bo jak lato przyjdzie, to mnie z ogrodu wyniesie
April 08:02, 08 kwi 2025

vita napisał(a)
Magnolia 'Leonard Messel' i wiśnia wczesna Może to ich krótkie piękno przed załamaniem pogody?

Cudo, tylko ona taka wczesna. Od lat o niej marzę i co roku perswaduję sobie że to za duże ryzyko dla kilku dni kwiatów.
vita 16:26, 10 kwi 2025

To zawsze loteria, które kwiaty magnolii uszkodzi przymrozek, raz te wcześniejsze, raz późniejsze. W tym roku u mnie oberwały te wczesne, ale jak bez magnolii w ogrodzie?
vita 16:57, 11 kwi 2025

Nie dawała mi spokoju sangwinaria kanadyjska, czy jej pędy naprawdę wydzielają czerwony sok?
Mam ją już tak długo, dzieliłam czasami, a niczego czerwonego, przy podziale nie widziałam.
To sprawdziłam, i faktycznie Czerwony korzeń. Ale dopiero po naruszeniu, przecięciu pędu.

Sangwinaria canadensis 'Multiplex' zaczyna kwitnąć. Wczesna, o urokliwych, pełnych kwiatach bylina do cienistych miejsc. Mam też gatunek, który ma kwiaty pojedyncze, ale jest krótkotrwała, płatki osypują się bardzo szybko.

Jeden ze stopowców ruszył Z roku na rok jest go więcej.

Gosialuk 17:34, 11 kwi 2025

To już bardzo ładne poletko.
vita 17:40, 11 kwi 2025

Rano było u mnie biało, ale temperatura rośnie. Pozdejmowałam już większość okryć, z hortensji i piwonii drzewiastych. Bylinowych piwonii nie okrywałam, one sobie zwykle dobrze radzą.

Tę młokosewitchi poturbowałam jesienią, wykopałam bo mi się wydawało, że coś ją zeżarło. Przy okazji więc podzieliłam Wyszła jakby nigdy nic i ma pąki kwiatowe.

A to piwonia z siewu, możliwe, że botaniczna, jeszcze nie kwitła. Kilkanaście lat czekam, ale jeszcze nie w tym roku

Z lactiflora najokazalej ruszyła 'Athena'

Najbiedniej ma się u mnie P.japonica. Kiedyś zaszczyciła jednym kwiatkiem, potem to już same kłopoty z nią. Odchuchałam, poszła do gruntu, może się zadomowi?

vita 17:43, 11 kwi 2025

Gosialuk napisał(a)
To już bardzo ładne poletko.

Ładne Coś z nim jednak muszę zrobić, a rośnie pod magnolią. Magnolie płytko się korzenią, może nie ruszać?
vita 18:11, 11 kwi 2025

Ładnie zapowiada się agrest, on nie boi się spadków temperatury, prowadzę go w formie sznurów.

A cytryńca chińskiego (pnącze po lewej) pozbędę się. Słabo owocuje, nie ma z niego pożytku.

Zielony groszek do wysadzenia, nawet jutro

Info dla Patrycji, sadzonka okazała się sadzonką białej forsycji, no, nie jest okazała, ale nie trzeba będzie czekać całego roku, aż odkłady się ukorzenią

mirkaka 19:45, 11 kwi 2025

Wszystko oglądam i podziwiam, stopowiec bardzo się rozrósł, sangwinaria ma piękny kolor czerwieni, ależ jesteś ciekawska
Agrest, ciekawie posadzony, dlaczego tak prowadzisz? Łatwiej się zbiera owoce?
Ty masz groszek a ja bób do wysadzenia, chyba też jutro
Mój jeden storczyk ruszył, drugi natomiast nie, pewnie znów go zabiłam, zostanie mi tylko jeden z czterech