Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

antracyt 12:35, 17 kwi 2025

vita napisał(a)

Pamiętasz co to za odmiana? Lubię taki kształt kwiatów u magnolii.
mirkaka 13:34, 17 kwi 2025

vita napisał(a)

Niebieską też mam wydębioną od Joli

Nie przekreślam AI, ona się ciągle rozwija, dla mnie jest pomocna
Wczoraj chciałam potwierdzić nazwę cebulicy. Najpierw zajrzałam do swoich notatek: Scilla liliohyacinthus (2011, magdala, to nick darczyńcy), potem sprawdziłam inną, bardzo wiarygodną bazę: Scilla litardierei (łąkowa, dalmatyńska). Porównałam zdjęcia i zapytałam czata o szerokość liści obu gatunków. Otrzymałam szczegółowe info obu cebulic, warunków uprawy, różnic itp.
Zapytałam też czy ogrodowe storczyki potrzebują do prawidłowego rozwoju mikoryzy.
Potrzebują. Dużo szczegółowych informacji, łącznie z adresami, gdzie można mikoryzę do storczyków nabyć (to wiadomo, marketing). Sztuczna AI, ale przy pewnej metodzie korzystania, bardzo pomocna

Nie podlewaj p. grzybowym swojego storczyka.

Teraz mam pewność: Scilla litardierei U mnie na takim etapie, jeszcze kilka dni

To może tylko opryskam łodygi u podstawy? Muszę to zrobić, bo inaczej go stracę..
Łatwiej zapamiętać cebulica dalmatyńska Moja już przekwita

Twoje przylaszczki transylwańskie najpóźniejsze a u mnie ona jako pierwsza zakwitła, więc to nie jest jakiś wyznacznik, zależy pewnie od warunków, u mnie przylaszczki wszystkie już prawie skończyły.
Czas zaprzyjaźnić się z Al, ciekawe czy oglądałaś film ONA, na Netflixie? Właśnie o Onej i przyjaźni z nią

Joku 21:06, 17 kwi 2025

Magnolie robią wrażenie, jak wszystko w twoim ogrodzie. Malunki na drzwiach pięknie zdobią. Zdradź technikę wykonania.
vita 16:25, 21 kwi 2025

Kasya napisał(a)
Fajny pomysl z tymi malunkami
Oryginalnie i stylowo

Dzięki Kasiu Czekam aż trochę zarośnie w tym miejscu. Nieoczekiwanie sąsiad wyciął wszystko zielone, co po jego stronie, a stanowiło dla mnie ciekawe tło
vita 16:31, 21 kwi 2025

Eupraksja napisał(a)

Przepiękne magnolie i ten zakątek aż zaprasza, żeby tam przysiąść. Uwielbiam magnolie, ale tutaj chyba będę musiała jednak sobie je odpuścić, bo wśród sosen wyglądałyby jednak jak z innej bajki Może za parę lat, jak stopniowe nasadzenia trochę odmienią charakter lasu na bardziej ogrodowy? No i one lubią jednak słońce - chociaż na wiosnę nawet w lesie jest go trochę.

Nie zniechęcaj się, magnolie lubią słońce, ale moje tylko dwie mają słoneczne stanowisko. Reszta w półcieniu. I na pewno są gatunki magnolii, które można połączyć z tłem sosen Ja kupowałam dawno, głównie oczami he he Ty możesz zastanowić się i wybrać odpowiednie
vita 16:35, 21 kwi 2025

Makao napisał(a)

To mój na bank ma zasadowo w nogach. Muszę mu zakwasić jak tak.

Spróbuj, ale nie przedobrzyj. Ja próbuję to robić podlewając dwa, trzy razy w sezonie słabym roztworem nawozów do roślin kwasolubnych. Tyle, że działam 'na oko', intuicyjnie, fachowej wiedzy nie posiadam
vita 16:48, 21 kwi 2025

sierika napisał(a)
Dla mojego ogrodu moje ręce najlepsze, tak sobie pochlebiam. Pochłonęłam wieczorem Twój wątek, fundując sobie krótką noc, głowa rozpaliła się od pomysłów. Gdyby jeszcze sił przybywało zamiast ubywać. Nie prowadzę wątku od dłuższego czasu, jakoś trudno zmobilizować się, może dlatego, że brakuje jakichś spektakularnych zmian w ogrodzie i nie ma co pokazywać.

Złota myśl, ta o własnych rękach do swojego ogrodu Korzystam z pomocy w porządkach wiosennych i jeszcze nie obyło się bez strat. Czasami bardzo bolesnych, he he
Cieszę się, że w taki sposób odebrałaś ten mój wątek Twój też powinien żyć i dawać radość innym, przemyśl to Mnie bardzo go brakuje
vita 16:51, 21 kwi 2025

Magara napisał(a)
Vita, masz cudny dojrzały ogród
Magnolie mam dwie, za mało, za mało

Magaro, dzięki Mam siedem, za mało, za mało Chociaż jest tyle nowych odmian, serce pika tylko do biało kwitnących, poczekam na jakieś nowości, może życia wystarczy?
vita 17:07, 21 kwi 2025

Roocika napisał(a)
Można nie odrywać wzroku. My mamy dwie małe jeszcze, a mąż powiedział, że chce jeszcze jedną. Miejsce już wybrane

Na efektowne kwitnienie magnolii trzeba poczekać, im wcześniej posadzi się ich większą ilość, tym większy efekt po latach, namów męża na trzy

vita 17:13, 21 kwi 2025

antracyt napisał(a)

Pamiętasz co to za odmiana? Lubię taki kształt kwiatów u magnolii.

To najprawdopodobniej cobus, japońska magnolia, chyba gatunek Z ręką na sercu przyznaję, że od dobrych kilku lat nie zapisuję pozyskanych roślin na swoją listę. Warto to robić