Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Roocika 22:55, 21 kwi 2025

Podziwiam, że masz tyle nietypowych roślin, robią piękna zieleń i wiosenny busz.

Jutro oglądam na komputerze
Magara 22:59, 21 kwi 2025

Vita, no niesamowity masz ten ogród Same cuda - jak dla mnie
Na ilu metrach te wszystkie cuda mieścisz? Pewnie kiedyś pisałaś, ale nie ogarnęłam
April 11:45, 22 kwi 2025

vita napisał(a)

Elizabeth na tle tej fioletowej wygląda obłędnie. Poczytałam że tak szybko ci urosła i się nieco pocieszyłam bo moja chyba nawet 1 metra nie ma jeszcze. Za to pierwszy rok kwitnie i nie żałuję że posadziłam.
Zawilce od ciebie są obłędne. Niezapominajka mi się przy nich wsiała i całość tworzy bardzo uroczy obrazek
Pięknie wygląda twój ogród wiosną, i te wszystkie ciekawe, nieznane mi perełki jak np sangwinaria.
Czy faktycznie sangwinaria nie jest kapryśna i stosunkowo łatwo ją uprawiać? Bo tak wyczytałam na stronie jednej ze szkółek.
vita 22:31, 28 kwi 2025

Kordina napisał(a)

Jaki to wdzięczny kwiateczek ale cebulice dalmatyńskie to masz dorodne, moje syberyjskie już przekwitły, a wystawiły listki cebulica biała i różowa (od koleżanki z O. ) hiszpańska, wyższa od syberyjskiej, chyba wielkości tej Twojej niebieskiej

Te białe i różowe Scilla rosenii? Nie udały mi się. Hiszpańskie zaczynają, a dalmatyńskie, co za zabawna historia Okazuje się, że na Pomorzu to popularna roślina. Wracając z biblioteki widzę:

W pasie między ogródkiem przydomowym a chodnikiem.
Jeszcze taki kwiatek, wyglądający na śniedka, po sąsiedzku

Cebulic mam pod dostatkiem, ale śniedek ? Ciekawy. Chciałam nazajutrz zagadać właścicieli ogródków, śniedek mnie bardzo zaintrygował, cóż, kiedy następnego dnia kosiarki, podkaszarki!
Do dwóch centymetrów wysoko. To jak taka cebulica dalmatyńska, czy śniedek ma przetrwać?