Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Roocika 22:55, 21 kwi 2025

Podziwiam, że masz tyle nietypowych roślin, robią piękna zieleń i wiosenny busz.

Jutro oglądam na komputerze
Magara 22:59, 21 kwi 2025

Vita, no niesamowity masz ten ogród Same cuda - jak dla mnie
Na ilu metrach te wszystkie cuda mieścisz? Pewnie kiedyś pisałaś, ale nie ogarnęłam
April 11:45, 22 kwi 2025

vita napisał(a)

Elizabeth na tle tej fioletowej wygląda obłędnie. Poczytałam że tak szybko ci urosła i się nieco pocieszyłam bo moja chyba nawet 1 metra nie ma jeszcze. Za to pierwszy rok kwitnie i nie żałuję że posadziłam.
Zawilce od ciebie są obłędne. Niezapominajka mi się przy nich wsiała i całość tworzy bardzo uroczy obrazek
Pięknie wygląda twój ogród wiosną, i te wszystkie ciekawe, nieznane mi perełki jak np sangwinaria.
Czy faktycznie sangwinaria nie jest kapryśna i stosunkowo łatwo ją uprawiać? Bo tak wyczytałam na stronie jednej ze szkółek.
vita 22:31, 28 kwi 2025

Kordina napisał(a)

Jaki to wdzięczny kwiateczek ale cebulice dalmatyńskie to masz dorodne, moje syberyjskie już przekwitły, a wystawiły listki cebulica biała i różowa (od koleżanki z O. ) hiszpańska, wyższa od syberyjskiej, chyba wielkości tej Twojej niebieskiej

Te białe i różowe Scilla rosenii? Nie udały mi się. Hiszpańskie zaczynają, a dalmatyńskie, co za zabawna historia Okazuje się, że na Pomorzu to popularna roślina. Wracając z biblioteki widzę:

W pasie między ogródkiem przydomowym a chodnikiem.
Jeszcze taki kwiatek, wyglądający na śniedka, po sąsiedzku

Cebulic mam pod dostatkiem, ale śniedek ? Ciekawy. Chciałam nazajutrz zagadać właścicieli ogródków, śniedek mnie bardzo zaintrygował, cóż, kiedy następnego dnia kosiarki, podkaszarki!
Do dwóch centymetrów wysoko. To jak taka cebulica dalmatyńska, czy śniedek ma przetrwać?
vita 20:58, 02 maj 2025

Joku napisał(a)
Pięknie wpasowała się ta kępka sangwinarii. Moje mają w sąsiedztwie biało kwitnące zawilce. Trochę się plamy kwiatów zlewają ze sobą. A cebulica chyba jeszcze nie zakwitła, muszę jutro sprawdzić.
A kojarzysz magnolię nigra? Kwiaty chyba ciemniejsze od Susan. Bardzo mi się podobała, ale nie spotkałam jej w sklepie. Podobają mi się teraz żółto kwitnące. Ale olbrzymy nie dla mnie.

Sangwinarie pięknie się rozrastają, znalazłam właśnie jedną kwitnącą, ładnych kilka metrów od rośliny matecznej, pewnie znalazła się tam z rozwożoną przeze mnie ziemią i kompostem.
U mnie sąsiedztwo roślin jest już misz-maszem. Wsiewają się kwasolubne w zasadolubne, nie panuję Nigrę kojarzę, jednak zdecydowanie wolę magnolie o białych kwiatach
vita 21:03, 02 maj 2025

Roocika napisał(a)
Podziwiam, że masz tyle nietypowych roślin, robią piękna zieleń i wiosenny busz.

Jutro oglądam na komputerze

Nazbierało się przez lata Poza tym rośliny, które mi się spodobają, dzielę, zbieram nasiona, mnożę, tak już mam od początku
vita 21:13, 02 maj 2025

Magara napisał(a)
Vita, no niesamowity masz ten ogród Same cuda - jak dla mnie
Na ilu metrach te wszystkie cuda mieścisz? Pewnie kiedyś pisałaś, ale nie ogarnęłam

Dla mnie też same cuda Dla nich ciągle jeszcze mobilizuję się każdej wiosny. Dużo mam metrów do ogarnięcia, dwa tysiące, jeszcze daję radę, w porywach, ale to już chyba końcówka
vita 21:26, 02 maj 2025

April napisał(a)
Elizabeth na tle tej fioletowej wygląda obłędnie. Poczytałam że tak szybko ci urosła i się nieco pocieszyłam bo moja chyba nawet 1 metra nie ma jeszcze. Za to pierwszy rok kwitnie i nie żałuję że posadziłam.
Zawilce od ciebie są obłędne. Niezapominajka mi się przy nich wsiała i całość tworzy bardzo uroczy obrazek
Pięknie wygląda twój ogród wiosną, i te wszystkie ciekawe, nieznane mi perełki jak np sangwinaria.
Czy faktycznie sangwinaria nie jest kapryśna i stosunkowo łatwo ją uprawiać? Bo tak wyczytałam na stronie jednej ze szkółek.

Elizabeth bardzo szybko urosła, prześcignęła wszystkie wcześniej sadzone magnolie. Nie zawsze mogę cieszyć się jej kwitnieniem, raz na kilka lat, zamiennie przymrozki załatwiają raz te raz inne magnolie. Ciekawy zestaw zawilców z niezapominajkami, jakoś nigdy niezapominajki się u mnie nie utrzymały. Może się nie postarałam
To prawda, sangwinaria jest łatwa w uprawie. Kwitnie krótko, ale ma bardzo dekoracyjne liście, które utrzymuje dosyć długo. Do cienistych ogrodów, czyli potencjalnie też do twojego

Kasya 21:36, 02 maj 2025

vita napisał(a)

Dla mnie też same cuda Dla nich ciągle jeszcze mobilizuję się każdej wiosny. Dużo mam metrów do ogarnięcia, dwa tysiące, jeszcze daję radę, w porywach, ale to już chyba końcówka

To rzeczywiscie spory kawalek terenu…
vita 21:43, 02 maj 2025

Kasya napisał(a)

To rzeczywiscie spory kawalek terenu…

Spory, do samodzielnego ogarnięcia trudny. Powiększam trawniki