Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Joku 21:28, 03 maj 2025

Czy te śnieżyce teraz u ciebie kwitną? Bo ta w Chwaszczynie w gruncie kwitła.
sylwia_slomc... 21:51, 03 maj 2025

Każdą roślinę u Ciebie trzeba by zacytować, same perełki rosną
Magara 22:32, 03 maj 2025

vita napisał(a)

Dla mnie też same cuda Dla nich ciągle jeszcze mobilizuję się każdej wiosny. Dużo mam metrów do ogarnięcia, dwa tysiące, jeszcze daję radę, w porywach, ale to już chyba końcówka

Tylko dwa tysiące? Ogród wydaje się dużo, dużo większy
I jaka końcówka? Przecież dojrzałe ogrody radzą sobie same
Alija 00:09, 04 maj 2025

Wiktorio, Sylwia ma rację, u Ciebie same perełki, piękności.
Nie wiem czy pamiętasz, ale rozmawiałyśmy (pisałyśmy) swego czasu, dość dawno o cięciu piwonii drzewiastej. Przypomniałam sobie o tym, bo właśnie moja zakwitła. Jestem ciekawa, jakie masz doświadczenia, bo ja w ubiegłym sezonie skróciłam dwa pędy (więcej się bałam) i okazało się, że ładnie wypuściły nowe, ale bez pąków kwiatowych. Ciekawe czy za rok zakwitną???
Margo2 01:13, 04 maj 2025

vita napisał(a)

W ogrodzie tak się plecie, czasami są chęci do pracy, czasami ogród idzie w odstawkę.
A pamiętasz takie nasze spotkanie, to dopiero było dawno temu Wśród łanów hortensji, pod lipami, domowy chleb z masłem i miodem? Iza też z nami była, gdzieś pod Kockiem?

Plany muszę realizować szybko, bo jak lato przyjdzie, to mnie z ogrodu wyniesie

Pewnie, że pamiętam, choć to było lata temu.
Czy masz jeszcze kontakt z tym gościem?
Ogród był bardzo oryginalny. Zauroczył mnie. A jak jeszcze zobaczyłam białego konia chodzącego pomiędzy żywopłotami to było jakbym w bajce była.
A może mi sie przyśniło?

Zawsze zachwycałam się Twoim ogrodem. Umiesz rewelacyjnie łączyć rośliny z architekturą.
Masz takie cudeńka. U mnie ani sangwiwarie, ani stopowce, ani trójlistny nie chca rosnąć, ale chyba spróbuję jeszcze raz.
Mam ciemięrzcę, bardzo lubię jej liście, ale nigdy jeszcze nie kwitła, ciekawe dlaczego
mirkaka 07:21, 04 maj 2025

vita napisał(a)

Dziękuję, że pamiętałaś W zeszłym roku właściciel napomykał, że i on zakupił na rozmnożenie trochę męskich form, ale pewnie wykorzysta je do swoich celów. Najwcześniej te sadzonki za trzy, cztery lata. Trzeba będzie się przypominać
Mój ostrokrzew okółkowy kiepsko przezimował, dopiero puszcza listki, kwitnąć raczej nie będzie.

Jak wspomniałam, nie jestem dobra w nawożeniu roślin, a nawożenie cebulowych, które zanikają po kwitnieniu łatwo przeoczyć. Muszę sobie zapisać, narcyzy w tym roku zakwitły kilkunastoma kwiatami, a zawsze miałam łany. Ważna robota na sierpień

Ale nawożenie cebul powinno być teraz, gdy są liście, gdy roślina rośnie i pobiera, w sierpniu już śpi, powinna mieć wtedy raczej sucho, żeby jej nie pobudzać, więc teraz nawoź jak najwięcej, ja też teraz cebulowym podsypuję kompost, obornik,

Szukasz męskich sadzonek ostrokrzewu ? Tego zwykłego czy jakiegoś wyfikanego?
Basieksp 09:41, 04 maj 2025

Bardzo fajna, podoba mi się dziewczyny mają rację, że u Ciebie jest dużo ciekawych perełek
Gosialuk 11:21, 04 maj 2025

Dobrze, że piszecie o nawożeniu cebul. Zawsze o tym zapominam.
U Vity same perełki, ciekawsze jak w ogrodzie botanicznym.
vita 13:12, 04 maj 2025

"Wiktorio, Twój ogród ,to taki botaniczny. Tyle w nim ciekawych roślin. Magnolie kwitły Ci na bogato, u nas raczej pomarzły. A ja mam pytanie o żywopłot z cisa. Jak Ci się sprawuje, czy jest kłopotliwy w obsłudze ?"

Ewa Akurat w tym roku chwilę nacieszyłam się magnoliami, Elizabeth zanim w pełni rozwinęła kwiaty oberwała od przymrozków.
Mój żywopłot (ten na cytowanym przez Ciebie zdjęciu) ma już ćwierć wieku, i chyba jedynym kłopotem to była moja niewiedza o cięciu cisów. W pewnym momencie miał ok. dwóch metrów, a ja cięłam go tylko raz w roku. Może teraz po radykalnym skróceniu go, poradzę sobie lepiej?
Miewał też misecznika i czasami zamierały mu nieliczne pędy, ale dało się temu zaradzić.
Z niego pobrałam sadzonki na trzy inne żywopłoty, dobry z niego matecznik

vita 13:15, 04 maj 2025

Joku napisał(a)
Czy te śnieżyce teraz u ciebie kwitną? Bo ta w Chwaszczynie w gruncie kwitła.

Teraz, bo to czas ich kwitnienia Już myślałam, że pomyliłam nazwę i nie o tę śnieżycę Ci chodzi. Moja też kwitnie w gruncie