Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Joku 22:02, 02 maj 2025

Masz może śnieżycę letnią (leucojum aestivum)? Wpadła mi w oko w dobrze nam znanym centrum ogrodniczym , zakupiłam i teraz myślę gdzie by ją wcisnąć. Chodzi mi o towarzystwo bo jest wyższa od tej wiosennej.
vita 22:13, 02 maj 2025

Zdecydowanie wyższa, ma ze czterdzieści cm? Ze względu na późniejsze kwitnienie, dosyć trudno jest ją skomponować z innymi roślinami. Ja mam ją posadzoną z kamasją quamash. Taki biało niebieski duet
mirkaka 06:30, 03 maj 2025

Joku napisał(a)
Masz może śnieżycę letnią (leucojum aestivum)? Wpadła mi w oko w dobrze nam znanym centrum ogrodniczym , zakupiłam i teraz myślę gdzie by ją wcisnąć. Chodzi mi o towarzystwo bo jest wyższa od tej wiosennej.

Też się zauroczyłam nią w tym centrum , kupiłam, ale jakoś chyba jej u mnie nie pasuje, bo jest ciągle słaba, może nawet słabsza niż kupiona, a może miejsce nie takie jak lubi.
Vita piszesz że z kamasją? moja kamasja wreszcie w tym roku zakwitła, ale jest za wysoka na towarzystwo śnieżycy letniej, zagłuszy ją.
Vita pokaż zdjęcie tego dueciku
Joku 11:58, 03 maj 2025

Wyczytałam że ona lubi wilgotny półcień, z tym akurat u mnie trudno. Widziałam ją w centrum rosnącą w ziemi, olbrzymia kępa, robiła wrażenie. Kamasji nie mam, myślę i kombinuję dalej . Najwyżej będzie krótkotrwałe zauroczenie.
mirkaka 12:55, 03 maj 2025

Joku napisał(a)
Wyczytałam że ona lubi wilgotny półcień, z tym akurat u mnie trudno. Widziałam ją w centrum rosnącą w ziemi, olbrzymia kępa, robiła wrażenie. Kamasji nie mam, myślę i kombinuję dalej . Najwyżej będzie krótkotrwałe zauroczenie.

tak właśnie ją posadziłam, wilgotny półcień, tylko blisko funkii, i one mogą jej wyjadać jedzonko Właśnie ta wielka kępa też mnie u nich zauroczyła
Joku 18:57, 03 maj 2025

Wiedzą jak skusić klienta . Może wystarczy podsypać nawozu? Przecież one zamierają po kwitnieniu.
Było sporo ostrokrzewów, tych z czerwonymi jagodami. Niestety, tylko okazy żeńskie. Pytałam pracownika.
ewsyg 19:26, 03 maj 2025

vita napisał(a)
Wiosna przyspiesza Brakuje na fotkach światła, no nie poradzę

Wiktorio, Twój ogród ,to taki botaniczny. Tyle w nim ciekawych roślin. Magnolie kwitły Ci na bogato, u nas raczej pomarzły. A ja mam pytanie o żywopłot z cisa. Jak Ci się sprawuje, czy jest kłopotliwy w obsłudze ?
vita 20:35, 03 maj 2025

mirkaka napisał(a)
Też się zauroczyłam nią w tym centrum , kupiłam, ale jakoś chyba jej u mnie nie pasuje, bo jest ciągle słaba, może nawet słabsza niż kupiona, a może miejsce nie takie jak lubi.
Vita piszesz że z kamasją? moja kamasja wreszcie w tym roku zakwitła, ale jest za wysoka na towarzystwo śnieżycy letniej, zagłuszy ją.
Vita pokaż zdjęcie tego dueciku

Kamasja jest wyższa, śnieżycę posadziłam przed nią. Moja też nie jest jakaś wypasiona, a mam ją już kilka ładnych lat. W planie miałam dosadzić do tego duetu białe szachownice kostkowate, bo wszystkie te rośliny mają podobne wymagania, ale jeszcze tego nie zrobiłam. Kostkowate męczę w trawniku

vita 20:43, 03 maj 2025

Joku napisał(a)

Może posadź jako soliter? Blisko tych ślicznych niebieskich kul? Przy ścianie domku?
Na pewno coś wymyślisz W centrach ogrodniczych wiele roślin wygląda okazalej niż później na rabatkach w ogródku, ja niestety bardzo zaniedbuję nawożenie.
vita 20:53, 03 maj 2025

Joku napisał(a)
Wiedzą jak skusić klienta . Może wystarczy podsypać nawozu? Przecież one zamierają po kwitnieniu.
Było sporo ostrokrzewów, tych z czerwonymi jagodami. Niestety, tylko okazy żeńskie. Pytałam pracownika.

Dziękuję, że pamiętałaś W zeszłym roku właściciel napomykał, że i on zakupił na rozmnożenie trochę męskich form, ale pewnie wykorzysta je do swoich celów. Najwcześniej te sadzonki za trzy, cztery lata. Trzeba będzie się przypominać
Mój ostrokrzew okółkowy kiepsko przezimował, dopiero puszcza listki, kwitnąć raczej nie będzie.

Jak wspomniałam, nie jestem dobra w nawożeniu roślin, a nawożenie cebulowych, które zanikają po kwitnieniu łatwo przeoczyć. Muszę sobie zapisać, narcyzy w tym roku zakwitły kilkunastoma kwiatami, a zawsze miałam łany. Ważna robota na sierpień