Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Joku 22:02, 02 maj 2025

Masz może śnieżycę letnią (leucojum aestivum)? Wpadła mi w oko w dobrze nam znanym centrum ogrodniczym , zakupiłam i teraz myślę gdzie by ją wcisnąć. Chodzi mi o towarzystwo bo jest wyższa od tej wiosennej.
vita 22:13, 02 maj 2025

Zdecydowanie wyższa, ze czterdzieści cm? Ze względu na późniejsze kwitnienie, dosyć trudno jest ją skomponować z innymi roślinami. Ja mam ją posadzoną z kamasją quamash. Taki biało niebieski duet
mirkaka 06:30, 03 maj 2025

Joku napisał(a)
Masz może śnieżycę letnią (leucojum aestivum)? Wpadła mi w oko w dobrze nam znanym centrum ogrodniczym , zakupiłam i teraz myślę gdzie by ją wcisnąć. Chodzi mi o towarzystwo bo jest wyższa od tej wiosennej.

Też się zauroczyłam nią w tym centrum , kupiłam, ale jakoś chyba jej u mnie nie pasuje, bo jest ciągle słaba, może nawet słabsza niż kupiona, a może miejsce nie takie jak lubi.
Vita piszesz że z kamasją? moja kamasja wreszcie w tym roku zakwitła, ale jest za wysoka na towarzystwo śnieżycy letniej, zagłuszy ją.
Vita pokaż zdjęcie tego dueciku
Joku 11:58, 03 maj 2025

Wyczytałam że ona lubi wilgotny półcień, z tym akurat u mnie trudno. Widziałam ją w centrum rosnącą w ziemi, olbrzymia kępa, robiła wrażenie. Kamasji nie mam, myślę i kombinuję dalej . Najwyżej będzie krótkotrwałe zauroczenie.