Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agata_chrosc... 13:44, 16 lip 2012

magnolia napisał(a)
my robimy pesto z bazylii ( świeża, ogródkowa najlepsza) z oliwą + czosnek ( 1-2 ząbki wysikane lub siekane na drobno)+ parmezan ( jak nie ma to ser zótły starty) i na końcu garść prażonego na patelni słonecznika. Bazylię z oliwą w blender , dosypać reszte o gotowe do makaronu, na kanapki...
I jesienno- zimowa wariacja na temat pesto- pietruszka, czosnek, oliwa, parmezan, orzechy włoskie- tez lubimy tak.

HA! To jeszcze i na przepisy się człowiek załapie! Musze wypróbować obydwa!
magnolia 13:56, 16 lip 2012

to jak tak się dzielimy potrawami i sposobami to powiem/napiszę Wam że z powodu klęski urodzaju cukini i szpinaku ostatnio bardzo często robimy jeszcze jedno fajne danie- młoda cukinię drążymy w środku i wypełniamy ją smażonym z czosnkiem i gałka szpinakiem z dodaną feta. Na wierzch posypać startym zółtym serem i zapiec w piekarniku na blasze.
Super danie, bardzo sycące. Po 2 połówki na osobę wystarczy.

Pszczelarnia 13:59, 16 lip 2012

Ja jeszcze z mielonym zapiekam cukinię. Urodzaj, urodzaj.
grupa_trzyma... 14:41, 16 lip 2012

Uwielbiam cukinię, muszę wypróbować. Ja robiłam ostatnio cukinię a'la carbonara. To dopiero uczta!
Wylizywaliśmy garnek...zaraz zaraz my zawsze wylizujemy garnek jeśli są potrawy kuchni włoskiej
magnolia 15:08, 16 lip 2012

hej Grupko.
To odłóż grabie i skrobnij przepis na cukinię Carbonara- niby wiem jak to się robi, a nie wiem
grupa_trzyma... 16:02, 16 lip 2012

Proszę bardzo:

Młodą cukinię kroimy w plasterki, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, chwilę smażymy (można dodać ostrą papryczkę peperoncino), dodajemy cukinię i dusimy.
W tym czasie gotujemy makaron.
W miseczce rozbijamy po jednym jajku na głowę, rozkłócamy widelcem, dodajemy starty parmezan, sól i pieprz. Jeśli chcemy osiągnąć łagodniejszy smak można dodać łyżkę gęstej śmietany.
Mieszamy wszystko aż powstanie taka "papka".

Ugotowany al'dente makaron odcedzamy, do gorącego dodajemy "papkę" jajeczno-serową, szybko i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy cukinię. Posypujemy zieloną posiekaną bazylią. Mieszamy. I JEMY! Kto pierwszy ten lepszy!

Przepis nie jest mój, znalazłam go w sieci. Troszkę go zmieniłam.
agniecha973 16:09, 16 lip 2012

Nie było mnie chwilę i co ja czytam, same smakołyki

A ja tu obiad mam robić. Też trochę włoski, ale ze słoiczka własnej produkcji. Wasze na pewno wypróbuję.
Pszczelarnia 16:19, 16 lip 2012

Agnieszko, Twoja nieobecność na wątku nie przeszkodziła nam zaplanować obiadu.
Fakt pobytu u Ciebie świadczy o tym, że miły ten Twój wątek. Bogaty i smakowity.
Przepis też wzięłam.
agniecha973 16:25, 16 lip 2012

Muszę zapamiętać, że jak mi kiedyś braknie weny na danie obiadowe, to mam kilka gotowych przepisów na 181 stronie u siebie.

Pszczółko, zamieszczałaś gdzieś przepisy na Twoje naleśniki, gołąbki i sałatki? Jeśli nie to jest okazja.
magnolia 16:42, 16 lip 2012

tak Pszczólko, tez wrzuć coś dobrego.
Agnieszko od grabi- dzięki, już zacieram ręce do Twojej Crabonary