Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

grupa_trzyma... 17:11, 16 lip 2012

magnolia napisał(a)
tak Pszczólko, tez wrzuć coś dobrego.
Agnieszko od grabi- dzięki, już zacieram ręce do Twojej Crabonary

Życzę smacznego.
Pszczółko, ja też poproszę o przepisy.
EwaG 18:29, 16 lip 2012

Dołączam się do przepisów cukiniowych jako, że jednym z trzech warzyw, które uprawiam jest cukinia. Polecam placki cukiniowe (tarte na grubej tarce, robi się tak jak ziemiaczane) oraz plastry cukini (krojone wzdłuż, z młodej cukini) smażone posypane serem pleśniowym (niebieskim) lub jako dodatek do makaronu trocheę w innej wersji. Tzn. plasterki cukini smażone dodane do makaronu z sosem z sera camembert. Sos taki robi się niezwykle łatwo. Serek camembert kroimy w kawałki wrzucamy do miski, dadajemy 2 łyżki oliwy. Do tego kroimy drobno dwa pomidory obrane ze skórki i pozbawione pestek (ale można i z pestkami). Odcedzamy makaron i wrzucamy taki super gorący do miski z seram i pomidorami. Mieszamy, dodajemy usmażoną cukinię. Mieszamy ponownie i na talerze. Super smaczne, także na zimno. Inna wesja - z dodatkiem pesto.
Dasia 22:35, 16 lip 2012

Chciałam zobaczyć, co w ogrodzie, który już kiedyś oglądałam słychać, a tu się wątek kulinarny zrobił
Przepisy fajne, więc skorzystałam
Coraz ciekawszy Twój ogród, a warzywa i owoce smakowite. Podziwiam zapał do przetworów. Ja nie mam piwnicy i tym się tłumaczę, ale mamie pomagam w przetworach i jej potem wyciągam ze spiżarni. Jakbym się sama miała zająć tym, to nie wiem co by wyszło :/
Pozdrawiam
grupa_trzyma... 22:40, 16 lip 2012

Dziewczyny! Tyle smakowitych przepisów na dania z cukinii...i jak ja mam się później zmieścić w swój rozmiar???

Wszystkie przepisy zapisane, cukinia czeka w spiżarni...rozmiar??? trudno, nie można mieć wszystkiego
agniecha973 23:34, 16 lip 2012

EwoG, nie wiem jak dałaś radę wybrać tylko 3 warzywa do uprawy. Zdradź pozostałe dwa.

Dasiu, miło że przybiegłaś do mnie. Dziękuję za pochwały. Ja kiedyś też stawiałam pierwsze kroki z przetworami. Fajnie, ze możesz się uczyć od mamy.

Agnieszka, co tam rozmiar. Kiedyś na jakimś forum kulinarnym jakaś kobietka miała w podpisie coś w tym stylu: "będę gruba, ale szczęśliwa". Spodobało mi się to zdanie. Bez przegięć w każdą ze stron. Nie ma co się umartwiać. A cukinia nie tuczy, to dietetyczne warzywo.
EwaG 13:29, 17 lip 2012

agniecha973 napisał(a)
EwoG, nie wiem jak dałaś radę wybrać tylko 3 warzywa do uprawy. Zdradź pozostałe dwa.

To jest bardzo proste, gdy się ma słabą a nawet bardzo słabą glebę. Dochodzi się oczywiście drogą prób i błędów. Teraz mam trochę problemów z płodozmianem. Pozostałe to: fasolka szparagowa i pomidory. Nie liczę bazylii o drobnych listkach (w donicy) - nie potrzeba kroić.
agniecha973 14:06, 17 lip 2012

Aha, to w ten sposób, po prostu reszta nie chce rosnąć. A ja myślałam, że innych nie chcesz z jakiegoś powodu

agniecha973 14:10, 17 lip 2012

Uwaga dla suszących jagody. Proponuję suszenie w trochę niższej temperaturze. Wczoraj jeszcze dosuszałam i po spróbowaniu stwierdzam, że za mocno się niektóre zasuszyły. Trzeba dłużej i wolniej suszyć. Te 100 stopni to trochę za dużo. Kto ma suszarkę do warzyw i grzybów??? Jakie tam panują temperatury? Nie myślałam, że słońca w lipcu zabraknie
Pszczelarnia 14:23, 17 lip 2012

agniecha973 napisał(a)
Muszę zapamiętać, że jak mi kiedyś braknie weny na danie obiadowe, to mam kilka gotowych przepisów na 181 stronie u siebie.

Pszczółko, zamieszczałaś gdzieś przepisy na Twoje naleśniki, gołąbki i sałatki? Jeśli nie to jest okazja.

Agniecho, zapomniałam, bo to proza życia codziennego. Ale nadrobię zaległości w tym wątku, tylko złapię oddech na powierzchni wody, bo jak wiesz gram w 2 skeczach na raz. "Nie gadamy, nurkujemy".
magnolia 20:45, 17 lip 2012

Ewo G. tez mam słabą ziemię. Nie wiem czy tak jak Ty- 4b, mocno przepuszczalna.
W tym roku M. zrobił mi prawdziwe, piękne ramy do warzywnika, wreszcie mamy płasko, bez spadku. I dodaliśmy ciut gliny od sąsiadów. I wiesz- pierwszy raz spróbowaliśmy marchewkę- udała się, udała, szpinak nowozelandzki- super, cudny, wielki. Z poprzednich lat mamy wytestowane papryki- udają się jeśli je podlewamy w czasie suszy, cukinię, sałatę( takiej nie ma dużo osób- chyba na słabych glebach jest nawet lepsza), bazylia w wielkich ilościach, dymka.
No i zioła- próbujesz zioła? Na słabych sa chyba najbardziej aromatyczne- tymianek, czaber , rozmaryn, oregano ( Compactum jest ładne, nie wybujałe), mięta. W tym roku posiałam rutę- za ładne listki i nazwę. Nie wiem jeszcze jak smakuje i do czego ją.
Rabarbar u nas to porażka , groszku cukrowego mamy 30 % co u moich sąsiadów. Brokuły kiedys próbowałam- nie dla nas. Tak samo z rzodkiewką