Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agata_chrosc... 22:56, 15 lip 2012

Na pewno
Mala_Mi 00:11, 16 lip 2012

O Boziu... jakie hektary..... już nie narzekam, że nie wyrabiam.....
Ale moje wszytko jest niesforne.. po włascicielce....
Psa można ułożyć póki młody ... poptem trudniej.. to jak z człowiekeim.... juzsobie wyobrażam kogokolwiek... kto by mnie ułożył czy czegoś odzwyczaił.. pogryzłabym od razu...
Póki mam zęby... lepiej mnie nei ruszac i nie draznic... idę spać..
sylllwia 10:03, 16 lip 2012

agniecha973 napisał(a)

2. Nabyciu jagód do suszenia. Polecam wszystkim na rózne problemy żołądkowe. Nie ma lepszego leku na biegunkę. Łyżeczka suszonych jagód do brzuszka i po sprawie. Na mnie działa lepiej od smecty i nie mam odruchu wymiotnego przy stosowaniu jagód jak to się zdarzało w przypadku próby wypicia zawiesinki z saszetki.

Agnieszka jak suszyć jagody w piekarniku? w jakiej temp. i jak długo je tam trzymasz?
Pszczelarnia 10:12, 16 lip 2012

Agniecho, u Ciebie się nasyciłam. U mnie na razie przetwory leżą i kwiczą. A w głowie mam myśl, że u nas też je się i pije swoje przetwory. Wiśnie mi obrodziły jak nigdy w życiu.
grupa_trzyma... 10:13, 16 lip 2012

Aguś, jaka Ty jesteś pracowita. Ja też robię sama kompoty i soki. Takie są najlepsze i najzdrowsze.
Co do jagód, mam tak samo. Smecty nie toleruje moje łagodne podniebienie. Ale ja zawsze na biegunkę kupowałam jagody w aptece. Poproszę więc o przepis jak je suszyć w domu.
I drugie pytanie. Moje truskawaki sadziłam wiosną. Teraz puszczają stado wąsów, oprócz tego na niektórych liściach pojawiają się brązowe kropki. Aga, golić te truskawy z liści czy w tym roku nie, bo za małe?
magnolia 11:20, 16 lip 2012

no właśnie chciałam tez spytać- dlaczego obcinasz liście truskawkom? Jakoś to działa na nie?
Z przepisu na suszenie jagód tez chętnie skorzystam.
I zazdroszczę tych soków z sokownika. Mamy jeszcze za mało owoców żeby tak je przetwarzać, ale może kiedyś...Najbardziej liczę na jeżynę i wiśnie.
agniecha973 11:25, 16 lip 2012

Sylwio, Agnieszko, Magnolio - zawsze suszyłam jagody na słońcu na parapecie lub na tarasie, ale teraz jak na złość słońca brak, więc trochę je podsuszam w piekarniku. Nastawiam na ciut ponad 100 stopni i suszę przy uchylonych drzwiczkach kilka godzin, później znowu przerwa i tak po trochu, ale długo im schodzi. Najlepiej było u mojej teściowej, bo kładło się na piecu kuchennym i tam stopniowo dochodziły. W tym roku sama się uczę suszyć w piekarniku, mam nadzieję, że nie spalę i w drugą stronę, że nie zdążą spleśnieć.
Jagody kupiłam na rynku, wypłukałam delikatnie i już. Tu są 3 słoiki 900 ml. Trzeba je od czasu do czasu przeszurać po tej blaszce, bo się przylepiają. Papier do pieczenia im ścielę, bo od śniadaniowego ciężko oderwać.
agniecha973 11:36, 16 lip 2012

Truskawki wycinam zgodnie z zaleceniami z "Działkowca" i tym podobnych. Stare liście są podobno podatne na różne choróbska i wyrzucenie ich pomaga ograniczyć choroby. Pierwszorocznych się nie ścina, krzaki za młode są. A wąsy wycinaj. Podobno im wcześniej tym lepiej, nie osłabiają rośliny. Chyba, że chcesz jeszcze dosadzić, to hoduj na sadzonki. Zawsze pierwszoroczne truskawki puszczają najwięcej wąsów, wiesz młode są - rozmnażać im się chce Z takich najlepsze sadzonki są.
Moje liście w tym roku też plamiaste, dlatego wzięłam się za wycinkę, tak bym może odpuściła, bo tak naprawdę to ja raz zdążę wyciąć, innym razem nie. Nie zauważyłam problemów, ale w sumie do tej pory nie było nigdy tylu kropek na liściach, więc zdecydowanie przystąpiłam do działania. To sporo roboty przy tej ilości truskawek.
agniecha973 11:43, 16 lip 2012

My też nie mamy jeszcze dużej ilości owoców, ale z roku na rok co raz więcej. W tym roku już czerwona porzeczka obrodziła, agrest też i czarnej jest trochę, ale jeszcze jej nie zbierałam, nie wiem czy wystarczy. Ja po prostu jeżdżę na rynek i kupuję te owoce od różnych pań i panów. Staram się wybierać działkowiczów, a nie te stoiska z giełdy. U nas te soki to muszą być. W zeszłym roku był problem z owocami, bo przymrozek
3-majowy pozbawił wszystkich w okolicy owoców. Ciężko było kupić. Teraz na wiosnę pokończyły nam się soki i dzieciaki nie chciały pić tych rozcieńczanych ze sklepu, a tych kartonowych nie kupuję, bo jestem przeciwnikiem. I tak jedziemy od jakiegoś czasu na wodzie mineralnej, ale już sytuacja opanowana, mamy co pić
agniecha973 11:47, 16 lip 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Agniecho, u Ciebie się nasyciłam. U mnie na razie przetwory leżą i kwiczą. A w głowie mam myśl, że u nas też je się i pije swoje przetwory. Wiśnie mi obrodziły jak nigdy w życiu.

Ewo, a u mnie wiśnie bardzo słabo rosną. Mają już kilka lat, ale co roku garstka owoców i opadają liście. Posadziliśmy w tamtym roku 3 szt. jakiejś starej odmiany od teściów, puściła odnogi i przywieźliśmy do siebie. Przyjęły się i wyglądają zdrowo, mam nadzieję, że te się lepiej spiszą. Już miały kilka owoców w tym roku. To wiśnie typu "szklanki". U teściów niezawodne co roku.