Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Bogdzia 21:36, 17 lip 2012

Ciekawie u Ciebie się zrobiło. Naczytałam się o przetworach i innych przepisów , brakuje tylko przepisów Pszczółki a jestem ich ciekawa.
agniecha973 22:14, 17 lip 2012

U mnie masakra z deszczem! Znowu pada, e tam pada - leje. W przerwach udało się pozbierać czarną porzeczkę i resztę agrestu. Ale też w dwóch turach - trochę wczoraj, trochę dziś. Ziemia się klei do rękawiczek, łopaty... Posadziłam następnych kilka choin, w sobotę trochę carex montana. Trzeba tak skakać po trochu.
monteverde 02:20, 18 lip 2012

EwaG napisał(a)
Dołączam się do przepisów cukiniowych jako, że jednym z trzech warzyw, które uprawiam jest cukinia. Polecam placki cukiniowe (tarte na grubej tarce, robi się tak jak ziemiaczane) oraz plastry cukini (krojone wzdłuż, z młodej cukini) smażone posypane serem pleśniowym (niebieskim) lub jako dodatek do makaronu trocheę w innej wersji. Tzn. plasterki cukini smażone dodane do makaronu z sosem z sera camembert. Sos taki robi się niezwykle łatwo. Serek camembert kroimy w kawałki wrzucamy do miski, dadajemy 2 łyżki oliwy. Do tego kroimy drobno dwa pomidory obrane ze skórki i pozbawione pestek (ale można i z pestkami). Odcedzamy makaron i wrzucamy taki super gorący do miski z seram i pomidorami. Mieszamy, dodajemy usmażoną cukinię. Mieszamy ponownie i na talerze. Super smaczne, także na zimno. Inna wesja - z dodatkiem pesto.

'też tak robię tylko pesto daję z pietruszki nie z bazylii Ewa Twój pasztet u Danusi był przewyborny
monteverde 02:20, 18 lip 2012

agniecha973 napisał(a)
U mnie masakra z deszczem! Znowu pada, e tam pada - leje. W przerwach udało się pozbierać czarną porzeczkę i resztę agrestu. Ale też w dwóch turach - trochę wczoraj, trochę dziś. Ziemia się klei do rękawiczek, łopaty... Posadziłam następnych kilka choin, w sobotę trochę carex montana. Trzeba tak skakać po trochu.

to samo u mnie
agniecha973 22:00, 18 lip 2012

monteverde napisał(a)

Ewa Twój pasztet u Danusi był przewyborny

To również prosimy o przepis.
agniecha973 22:13, 18 lip 2012

Jak już pisałam zabrakło mi runianki. Ruszyłam na poszukiwania po okolicy i niestety rozczarowałam się. Znalazłam tylko w Brico sadzonki jednopędowe po 8 zł z groszami!!! Kto im to kupi?! Zamówiłam przez internet przez szkółkę polecaną na wiosnę przez Jagnę - borysławice.pl. Zobaczcie co przyszło. W paczce są jeszcze 3 drzewka Robinia Frisia:

W końcu nie będę narzekać na szkółkę. Sadzonki są wielopędowe za 5zł za szt., więc jestem zadowolona.

Z jednej doniczki zrobiłam tyle sadzonek. Teraz jeszcze trzeba chuchać, żeby się przyjęły, bo pora na dzielenie chyba najgorsza.

agniecha973 22:18, 18 lip 2012

Teraz pytanie jak posadzić te robinie Frisia. Na tym planie są 3 zielone punkty. To moja propozycja,ale nie wiem czy rozmieśćić je tak regularnie czy inaczej wkomponować. I jeszcze jak daleko odjechać nimi od żywopłotu - teraz wysadzam obumarłe cyprysiki i wsadzam tam choinę kanadyjską.

agata_chrosc... 22:19, 18 lip 2012

Dorodne! Oby się przyjęły!
agniecha973 22:20, 18 lip 2012

Tak wyglądają robinie. Wg mnie ładne i cena też dobra (15 zł). Zastanawiam się czy trzeba je prostować jakimś kijkiem czy mają rosnąć swobodnie. Ta środkowa przede wszystkim mnie zastanawia.

agata_chrosc... 22:22, 18 lip 2012

Jak nie wyprostujesz to będziesz miała pochyłe drzewo. Niektórzy takie lubią. Ja na przykład