Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 17:13, 23 sie 2012

Popatrzcie proszę na miejsce, które przygotowaliśmy pod ławkę. Te dwa krzesła imitują ławkę, rozstawiłam je na szerokość ok. 180-200 cm. Całość ma długość 6 m. Wierzch będzie przysypany kamyczkami. Po dwóch stronach ustawiłam hortensje Limelight, miskanta Morning Light i hosty Patriot. Dołożyłam po 3 żurawki, z lewej str. zielone a po lewej bordowe (do tych bordowych nie jestem przekonana w tym miejscu). Jakie odległości zachować względem ławki, okna i ściany? Może te bordowe żurawki wcisnąć w ten kącik przy rynnie? A może dokupić inne jeszcze?

agniecha973 17:13, 23 sie 2012

malkul 17:18, 23 sie 2012

Agniesiu ale u ciebie ogród pięknieje Praca w kamieniołomach wynagrodziła was efektem.A przetwory wyglądaja tak ze slinka mi leci. Pozdrawiam cieplutko
Milka 17:38, 23 sie 2012

gościa miałaś niesamowitego!!
a co do ,,ławki", te ciemne żurawki mogą iść koło rynny ale niech otoczą trawkę, tak ze środka nich będzie wyrastać i podobnie z hortensją, ona w srodku a wokół żurawki, czyli rzeba by było dokupić; jak te bordowe cię trochę rażą, to może te Big Top Gold daj, bardzo łądne, z zewnątrz żółto-pomarańczowe, a spód lekko w róż, bordo
grupa_trzyma... 18:05, 23 sie 2012

Też głosuję za większą ilością żurawek! Ależ będzie miły kącik!
Madzenka 19:03, 23 sie 2012

Aga:
1. przepiękne zakole, uwielbiam taki kształt rabat
2. miesjce na ławeczkę znakomite, pewnie bedziecie ciągne na niej siedzeć na tej skarpie
3. Wg mnie bordowe żurawki właśnie idealne, bo do zieleni trawy, hortensji i apskowanego miskanta bedą stanowiły znakomitą obwódkę
4. Dla mnei to połączenie hortensja, trawa i żurawka jest świetne.

Mam tylko pytanie, jakie warunki słoneczne są w tym miejscu? Czy przypadkiem pod odwodnieniem domu nie ma betonu i czy wyminisz w tym mijscu glebę. Bo wyglada mi na glinę wyschniętą a tego nie lubia hortensje.
Madzenka 19:05, 23 sie 2012

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Też głosuję za większą ilością żurawek! Ależ będzie miły kącik!

No tak dokoła obwódki aby poszły po całości, ale max 6 szt mi wychodzi, bo szybko rosną
I ja koniecznie głosuję za bordowymi, różowym lub pomarańczowymi. byleby nie były zielone bo się wtopią w pozostałe rośliny.
Hosta idealna i miskant też!!
agniecha973 21:04, 23 sie 2012

Dzięki dziewczyny za głosy rozsądku. Odpowiadam:
- Betonu nigdzie więcej nie ma poza tym widocznym kwadratem, to jakaś tam studzienka odwadniająca czy inne licho. Na tym będą tylko kamyczki i ewentualnie można będzie w tym miejscu dorzucić donicę z sezonowymi roślinkami. Zobaczymy czy będzie potrzeba.
- Ziemia tu dość sucha, bo częściowo pod okapem dachu, więc rabata będzie musiała być podlewana. Kupię jutro ze dwa worki do sadzenia i w dołkach wymieszam ziemię. Jaką kupić? Jakąś kwaśną, bo hort. lubią taką, ale jak mocno? Może torf kwaśny i jak wymieszam z tą, wyjdzie akurat?
- To raczej cieniste miejsce. Rano słońce wschodzi po prawej str. i jest tak maksymalnie do południa, okrąża dom i później zachodząc zagląda ze strony czerwonych żurawek.
- Nie mogę zrobić obwódki z zurawek po całości, bo przed ławką musi być przejście
- Jeśli mam się zdecydować na kolorową żurawkę, wybieram Kassandrę, niedawno kupiłam i jestem nią zachwycona.
popcorn 21:09, 23 sie 2012

Pięknie będzie! Na łąweczkę idealnie! Podoba mi się rozstawienie roślin, a żurawek jeszcze więcej bym dodała - w to miejsce przy studzience i rynnie też.
Ziemię koniecznie wymieszaj z kwaśną pod iglaki i będzie git! Przed ławką żurawek bym nie dawała bo byłyby deptane, ale jako obwódka tak.
Ale będzie pięknie!!! A jaką trawę już masz wypasioną!!
Szukam i szukam i morning light u nas w bliższej i dalszej okolicy nie ma
agniecha973 21:11, 23 sie 2012

Te Morning L. są biedniutkie, bo już męczą się w donicach. Te, które posadziłam do gruntu mają prawie drugie tyle wzrostu.

Czyli urwana obwódka