Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Dasia 23:15, 21 sie 2012

Pysznie to wygląda, robimy czasem podobną bazę, z cukinią lub bez. Doprawione świeżymi ziołami smakuje jak latem
grupa_trzyma... 00:11, 22 sie 2012

Aga, dodaj proszę przepis na sos meksykański do wątku addio pomidory.
Ale pysznie wyglądają te przetwory. Zima wam nie straszna, co?
Chciałabym zapytać o tę cytrynę. Jeśli w przepisie mam np. szklankę octu, to ile dałabyś soku z cytryny, żeby godnie zastapiła ocet, którego nie lubię, a którego obecność w przetworach muszę tolerować?
agniecha973 00:16, 22 sie 2012

Dodaję tyle cytryny ile miało być octu. Ja właśnie użyłam w tym meksykańskim sosie cytrynę i jest bardzo smaczne, nie wyżera gardła przy jedzeniu. Pamiętaj tylko, że cytryna się sprawdza tam, gdzie warzywa są krojone, ogórki w całości są zbyt jałowe.
Bogdzia 09:20, 22 sie 2012

agniecha973 napisał(a)
To skoro o przetworach, to pokażę leczo-bazę do różnych dań. Wiecie, że dziecko mnie spytało po co ja robię zdjęcie jedzeniu Rozcinam pomidory na ćwiartki i rozgotowuję około 2 godzin. Zostawiam do ostudzenia. Przecieram przez durszlak i w ten sposób pozbywam się skórek. Do tego wkrajam cukinie i papryki. Staram się wybierać wszystko w różnych kolorach, żeby było też ładnie na talerzu. Duszę wszystko jeszcze może z godzinę, dodaję sól i cytrynę (dzięki niej przetwory się nie psują). Do tego garnka - ok. 5 litrów - dałam całą cytrynę. Później pasteryzuję ok. 15 min i gotowe. Wykorzystuję do różnych potraw, np. leczo, risotto, spaghetti, mielone w tym topię , dodaję fasolę i wychodzi coś a'la fasolka po bretońsku. Zaczynam zawsze od podsmażenia mięsa (paski piersi z kurczaka lub mielone) i cebulki, do tego można pieczarki i inne ulubione. Oczywiście przyprawiam dopiero danie docelowe, a to jak pisałam tylko baza wyjściowa do wielu wariacji. Teraz dobry okres na te warzywa, a w zimie jak znalazł.

Tak wygląda jeszcze w garnku

A tak już w słoikach (to po prawej, bo po lewej to nowość sos meksykański, też dobry)

Kup sobie taki przecierak jak ten bo przecieranie przez durszlak to ciężka praca. Ja mam go kilka lat kosztował około 60 zł. Jest super do przecierów pomidorowych czy do szczawiu. Bardzo polecam.

No i napisz co z bocianami.
popcorn 09:22, 22 sie 2012

Ale przetwory! W taki przecierak muszę zainwestować - super!
pozdrawiam
agniecha973 10:06, 22 sie 2012

Fajne urządzenie, muszę poszukać. Dzięki Bogdziu. O bocianach napisałam u Ciebie.
agniecha973 11:56, 22 sie 2012

Karolina, odwzajemniam pozdrowienia.
agniecha973 12:01, 22 sie 2012

Niestety straty są po tej strasznej porannej nawałnicy. Poległa jedna z robinii Frisia. Były zadołowane i jedna nie wytrzymała naporu wiatru, szkoda. Powinna mieć zdecydowanie mocny kijek, ale to miało być dopiero na miejscu docelowym

grupa_trzyma... 12:18, 22 sie 2012

Szkoda tej robinii, Aga.

A w przecierak warto zainwestować. Ja już kupiłam drugi. Zapłaciłam ok. 35 zł.
Pszczelarnia 12:31, 22 sie 2012

Szkoda drzewka.

A nie wpadłabym na robienie bazy ....... . Pozostanę chyba przy przecierach (ja trę na sicie ale po sezonie sito do wyrzucenia). Kiedyś zrobiłam w oliwie suszone. Dobre były, tylko trzeba dobrać gatunek mięsisty.

Bardzo ciekawy masz wątek, Agnieszko.