Aga, dodaj proszę przepis na sos meksykański do wątku addio pomidory.
Ale pysznie wyglądają te przetwory. Zima wam nie straszna, co?
Chciałabym zapytać o tę cytrynę. Jeśli w przepisie mam np. szklankę octu, to ile dałabyś soku z cytryny, żeby godnie zastapiła ocet, którego nie lubię, a którego obecność w przetworach muszę tolerować?
Dodaję tyle cytryny ile miało być octu. Ja właśnie użyłam w tym meksykańskim sosie cytrynę i jest bardzo smaczne, nie wyżera gardła przy jedzeniu. Pamiętaj tylko, że cytryna się sprawdza tam, gdzie warzywa są krojone, ogórki w całości są zbyt jałowe.
Kup sobie taki przecierak jak ten bo przecieranie przez durszlak to ciężka praca. Ja mam go kilka lat kosztował około 60 zł. Jest super do przecierów pomidorowych czy do szczawiu. Bardzo polecam.
Niestety straty są po tej strasznej porannej nawałnicy. Poległa jedna z robinii Frisia. Były zadołowane i jedna nie wytrzymała naporu wiatru, szkoda. Powinna mieć zdecydowanie mocny kijek, ale to miało być dopiero na miejscu docelowym
A nie wpadłabym na robienie bazy ....... . Pozostanę chyba przy przecierach (ja trę na sicie ale po sezonie sito do wyrzucenia). Kiedyś zrobiłam w oliwie suszone. Dobre były, tylko trzeba dobrać gatunek mięsisty.