Agniecha! Ale Ci loki u Kapiasów wytarmoszę! I nasionka przywiozę, bo melduję, że zebrałam! Ale być może z tytoniu pójdą "do poprawki", bo jak ktoś jest matołek Zebrałam 4 kolory osobno - do każdej kupki dołożyłam płatek, mając nadzieję, że wyschnie w swoim kolorze... A one się zeschły na wiórek ... A same nasionka są jak pyłek!
A dziwaczka Jalapa masz?
....miejsce ławeczkowe szykuje się extra....!!!
Dla mnie wystarczy żurawek tyle ile kupiłaś, ale ja lubię luźniej, a one i tak mocno się rozrosną, też jestem za bordo
...a patriotki masz SUPER, ja ostatnio kupiłam takie maleństwa\o....nigdzie u nas nie ma wyboru
Generalnie hortensja lubi kwaśną ziemię, więc potrzebujesz torf kwaśny do wymieszania z ziemią w ogrodzie. Nie wiem jednak czy Twoja ziemia przy budynku nie jest zanieczyszczona wapnem lub chemią - zwykle tak jest przy samym budynku (tynk, ocieplenie, fundamenty). Dlatego moze nawieźcie ziemi z innej cześci ogrodu + dla hortensji torf kawaśny. Pozostałe rosliny posadizłabym w towjej ziemi z ogrodu. Jesli masz kompost to dadaj do wszystkiego.
Nie kupuj gotowych mieszanek ziemi ogrodowej bo to niemal sam torf, chyba że zainwestujesz w porządną czarną ziemię, sprawdzoną u ogrodnika
Jeśli głosowanie niezakończone, to ja też głosuję za kolorowymi żurawkami - na tle kamyczków będą ładnie wyglądać, ożywią to miejsce Kulkę bukszpanową koniecznie gdzieś wciśnij - może pomiędzy hostę a bordowe żurawki (a hostę przesuń lekko w stronę ławki)? Przyjdzie taka pora w roku, że tylko ta kulka i żurawki będą cieszyć oko w tym miejscu.
Co do ziemi to nie będę się mądrzyć bo sama popełniam mnóstwo błędów, ale na pewno przekopałabym ten kawałek cały (bez miejsca pod ławeczką oczywiście ), a nie tylko kopała dołki pod każdą roślinkę.