Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 21:20, 23 sie 2012

Aha, jeszcze myślałam czy by tu nie wcisnąć gdzieś tego bukszpana wykulkowanego w konkursie u Marzeny, ale dość ciasno już.
Elfik 23:06, 23 sie 2012

Agniecha! Ale Ci loki u Kapiasów wytarmoszę! I nasionka przywiozę, bo melduję, że zebrałam! Ale być może z tytoniu pójdą "do poprawki", bo jak ktoś jest matołek Zebrałam 4 kolory osobno - do każdej kupki dołożyłam płatek, mając nadzieję, że wyschnie w swoim kolorze... A one się zeschły na wiórek ... A same nasionka są jak pyłek!
A dziwaczka Jalapa masz?
agniecha973 23:08, 23 sie 2012

Elfiku, ale nie będzie bolało?
Dziwaczek Jalapa - sama nazwa dziwna, na pewno nie mam
Elfik 23:11, 23 sie 2012

No co Ty... tak miłośnie tylko
Dziwaczek śliczny jest!
agniecha973 23:14, 23 sie 2012

Ślicznego biorę.
anna_studio 23:43, 23 sie 2012

....miejsce ławeczkowe szykuje się extra....!!!
Dla mnie wystarczy żurawek tyle ile kupiłaś, ale ja lubię luźniej, a one i tak mocno się rozrosną, też jestem za bordo
...a patriotki masz SUPER, ja ostatnio kupiłam takie maleństwa\o....nigdzie u nas nie ma wyboru
monteverde 02:45, 24 sie 2012

Agnieszko ale przygoda z pełzającym, uważaj na żmije, dobrze, że to tylko była zaskroniec, zakupki fajnea na efekt nasadzeń wrócę pozdrawiam
Madzenka 06:48, 24 sie 2012

popcarol napisał(a)
Pięknie będzie! Na łąweczkę idealnie! Podoba mi się rozstawienie roślin, a żurawek jeszcze więcej bym dodała - w to miejsce przy studzience i rynnie też.
Ziemię koniecznie wymieszaj z kwaśną pod iglaki i będzie git! Przed ławką żurawek bym nie dawała bo byłyby deptane, ale jako obwódka tak.
Ale będzie pięknie!!! A jaką trawę już masz wypasioną!!
Szukam i szukam i morning light u nas w bliższej i dalszej okolicy nie ma

Generalnie hortensja lubi kwaśną ziemię, więc potrzebujesz torf kwaśny do wymieszania z ziemią w ogrodzie. Nie wiem jednak czy Twoja ziemia przy budynku nie jest zanieczyszczona wapnem lub chemią - zwykle tak jest przy samym budynku (tynk, ocieplenie, fundamenty). Dlatego moze nawieźcie ziemi z innej cześci ogrodu + dla hortensji torf kawaśny. Pozostałe rosliny posadizłabym w towjej ziemi z ogrodu. Jesli masz kompost to dadaj do wszystkiego.
Nie kupuj gotowych mieszanek ziemi ogrodowej bo to niemal sam torf, chyba że zainwestujesz w porządną czarną ziemię, sprawdzoną u ogrodnika
Wieloszka 08:18, 24 sie 2012

Jeśli głosowanie niezakończone, to ja też głosuję za kolorowymi żurawkami - na tle kamyczków będą ładnie wyglądać, ożywią to miejsce Kulkę bukszpanową koniecznie gdzieś wciśnij - może pomiędzy hostę a bordowe żurawki (a hostę przesuń lekko w stronę ławki)? Przyjdzie taka pora w roku, że tylko ta kulka i żurawki będą cieszyć oko w tym miejscu.
Co do ziemi to nie będę się mądrzyć bo sama popełniam mnóstwo błędów, ale na pewno przekopałabym ten kawałek cały (bez miejsca pod ławeczką oczywiście ), a nie tylko kopała dołki pod każdą roślinkę.
an_tre 12:50, 24 sie 2012

Agnieszko podziwiam cie za wytrwałość w pracy, tworzysz urocze zakątki
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies