Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

finka 12:28, 06 sty 2012

piękne kwiaty na gruboszu, ja mam kilka różnych gatunków ale nigdy nie kwitły. Z resztą w domu jakoś na odwrót , moje rośliny nie rosną tak bujnie jak te w ogrodzie.
Sebek 14:21, 06 sty 2012

Cebulowe piękne masz

Dobrze, że się dowiedziałem, że się wyłamują - wezmę wiosną małe patyczki i przywiążę kwiaty - musi zadziałać

Te hosty w parku przy paprociach masz piękne - wysadź je całe, podziel i posadź w ciemnym, ale ładniejszym miejscu - tam nikt ich chyba nie widzi - a niech tak ktoś kosą czy kosiarką je machnie...

A co te "pokrzywki" to nie rozpoznaję - w sumie tak nazywałem koleusy
agniecha973 16:21, 06 sty 2012

Funkie rosną nie w samym parku, tylko na rabacie "funkie" po jesionami, widać na planie. Znowu ten sam problem - muszę je przypilnować i nie dopuścić po pierwszym plewieniu do wejścia chwastów. Zobacz, że są na linii widoku z tarasu. Co prawda w pewnym oddaleniu, ale widać je. Jakby jeszcze przed nimi pięknie wykaszać, to już będzie lepiej niż ładnie. Tam gdzie rabata się zwęża, rosną nawet dwa małe bukszpany, jak zwykle z własnych sadzonek, ale już w tym roku chyba będą widoczne.

Koleusy są kolorowe i jednoroczne, a ta "pokrzywka" to jakaś bylina i cała zielona.

Nie mam lepszych zdjęć, bo do tej pory rzadko fotografowałam ogród. Te, które wklejam to przypadkowe zdjęcia.

marzena 17:04, 06 sty 2012

Agnieszko, zrobiłam sobie dzisiaj miły spacerek po Twoich włościach
z wielką energią, werwą i motywacją zmieniasz wiele u siebie ! rosną i kwitną Ci pięknie rośliny - no te grubosze kwitnące... pierwszy raz widzę - sama ciągle mam w domu, ale nigdy nie kwitły
agniecha973 18:03, 06 sty 2012

marzena napisał(a)
Agnieszko, zrobiłam sobie dzisiaj miły spacerek po Twoich włościach
z wielką energią, werwą i motywacją zmieniasz wiele u siebie ! rosną i kwitną Ci pięknie rośliny - no te grubosze kwitnące... pierwszy raz widzę - sama ciągle mam w domu, ale nigdy nie kwitły

Witam na moich włościach. Miło, że wpadłaś.
Ten grubosz to widzę niezły numer wykręcił, skoro u nikogo z Was nie kwitł. Ciekawa jestem co go pobudziło?
agniecha973 00:20, 07 sty 2012

Bogda zaczęła kilka dni temu szaleć ze zmianami avatarka i dzisiaj jakiś szał. Ludzi nie poznaję.
agniecha973 00:38, 07 sty 2012

Kochani ogrodowiczanie posiadający jakąś wyobraźnię przestrzenną, pomóżcie zaprojektować mój przedogródek. Narysowałam dziś takowy plan. Skala 0,5cm = 1m.
Największy problem stanowi rabata nr 1 w połączeniu z rabatą nr 2 (a nr 2 będzie raczej okalała dom i dochodziła do kolejnego rogu domu i aż do tarasu - większy plan kilka postów wyżej). Ten róg domu (nr 1 i 2) jest na lekkim podwyższeniu. Rabata żwirowa kończy się mniej więcej w miejscu, gdzie teren powoli się podwyższa. A rząd bukszpanów rośnie już na dole skarpy.
Ta ścieżka pod dom jakoś tak po narysowaniu mało mi się podoba. Może znajdzie się ktoś mądry i ją ładniej zaplanuje. Bukszpany chcę doprowadzić do kształtu spłaszczonych poduch, nie wiem czy w jednej wysokości czy w różnych. Nie wiem też, czy kontynuować kamyki aż pod dom. Tak by chyba było spójnie.
Wrzosy na rabacie żwirowej się nie trzymają, więc chyba posadzę tu dalszy ciąg bukszpanów, ale ciętych w kulki, bo sosny him. też będą utrzymywane w formie kulistej. Glauterie też prawie wyginęły, więc myślę o bordowych żurawkach dla urozmaicenia. Na razie tyle.

agniecha973 00:47, 07 sty 2012

Tu widać z góry podjazd pod dom. Na zdj. nie ma jeszcze rabaty żwirowej.

To zdj. spod drzwi wejściowych. Tu widać spad w kierunku rabaty żwir.

A tu spojrzenie z przeciwnej strony na róg domu z planowaną rabatą nr 2 i rabatą nr 1 od lewej str.

agniecha973 14:39, 07 sty 2012

Jeśli ktoś ma ochotę wziąć udział w planowaniu, założyłam nowy wątek.
Danusia już wymyśliła przemeblowanie.
Jest tu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1359-przedogrodek-agniechy973
an_tre 14:44, 07 sty 2012

Agnieszko, kliknęłam na link i dostałam ostrzeżenie: "adres URL źle wpisany" może zabrakło jakiegoś znaczka?
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies