Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

EwaG 18:02, 28 maj 2013

magnolia napisał(a)

Souftem jest zaskakujaca swoimi rozmiarami, mieniąca sie odcieniami- świetna i łatwa.Nie widziałam jej w palącym , otwartym słońcu, ale nawet w lekkim półcieniu daje sobie radę.

Przypadkowo ją nabyłam, i wsadziłam w zielone otocznie pod drzewem (hosty i paprocie). Nawet nieźle wygląda, ale z obserwacji wynika, że przy dość suchym podłożu powinna być w głębszym cieniu. W półcieniu przy podlewaniu mam nadzieję, że wytrzyma.
agniecha973 23:23, 28 maj 2013

ewalm napisał(a)

Jeszcze masz wakacje Możesz zacząć dopiero od października.
To raz na miesiąc odwdzięczę się jakimś wielkomiejskim widokiem, tak dla równowagi w przyrodzie

(U Was na Dolnym Śląsku to jest tak trochę jak tutaj)

OK. Tylko nie zapomnij nas odwiedzać po tym powrocie do pracy.
agniecha973 23:26, 28 maj 2013

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Niezawodna Magnolia...liczyłam, że dorzucisz coś od siebie. Dziewczyny, dzięki. Myślę nad tą częścią rabatek bliźniaczych wokół koreanek. Iglaki dosadzone jesienią zeszłego roku niestety nie przezimowały. To już ich ostatnie stadium agonii. Myślałam o tym, żeby posadzić tam hortensje i żurawki. Więcej się już nie zmieści. Aguś, przepraszam za prywatę u Ciebie. Ale w twoim ogrodzie więcej gości buszuje i zawsze znajdzie się ktoś chętny aby wspomóc nieboraka (mnie)
Rabatę mozna zobaczyć tutaj

Aga, zapraszam. Zawsze i ja się czegoś dowiem. Chcesz zobaczyć Kassandrę i Southern Comfort na żywo, to zapraszam w którąś niedzielę. To rzut doniczką (znowu nie wiem kogo zacytowałąm)
agniecha973 23:27, 28 maj 2013

magnolia napisał(a)
dubel, przepraszam. Chyba muszę wyskoczyć na pączki.

To ja też jednego poproszę. Smaka mi zrobiłaś.
agniecha973 23:28, 28 maj 2013

popcarol napisał(a)
Zagladam, pozdrawiam! Super zdjecia robisz, Aga
O zurawkach poczytalam pamietam te kasandre z ub roku, cudna.

pozdrawiam!

Karolina, a Ty jakie żurawki masz do polecenia?
Pozdrówka.
agniecha973 23:28, 28 maj 2013

Magda70 napisał(a)
Wieloszka albo Kwiat Holandii....tam gdzieś to pisałaś bo akurat dziś czytałam a monika właśnie go wsadziła,...

O tak, to było u Moniki. Dzięki za przypomnienie.
agniecha973 23:30, 28 maj 2013

Syla napisał(a)

Aguś mój Kuba chętnie by się tym zajął

Syla, podeślij na kilka dni. Ja też mam pierwszaka, może się dogadają. Tylko czy wtedy nad sosnami będą pracować? Wątpię.
agniecha973 23:32, 28 maj 2013

anna_studio napisał(a)
Wieś polska......śliczna.....nie widzę, że niebieska?!

Nie wiem dlaczego ja w wieczornych zdjęciach widzę szaro-niebieską zieleń. Może tu lepiej widać to co ja widzę. No sama nie wiem jak to z moją paletą barw jest

agniecha973 23:34, 28 maj 2013

EwaG napisał(a)

Przypadkowo ją nabyłam, i wsadziłam w zielone otocznie pod drzewem (hosty i paprocie). Nawet nieźle wygląda, ale z obserwacji wynika, że przy dość suchym podłożu powinna być w głębszym cieniu. W półcieniu przy podlewaniu mam nadzieję, że wytrzyma.

Ewa, jak to przypadkowo? Czy Ty takie rzeczy jak nabywanie roślin robisz bez przemyśleń. Kłóci mi się to z wizją projektanta.
EwaG 06:48, 29 maj 2013

agniecha973 napisał(a)

Ewa, jak to przypadkowo? Czy Ty takie rzeczy jak nabywanie roślin robisz bez przemyśleń. Kłóci mi się to z wizją projektanta.

Tu mnie masz A jaką masz wizję projektanta? Mam nadzieję, że nie bezbłędnego eksperta? Może przewodnika dla troche zagubionych - taka mi odpowiada.

Co do przypadkowości - to przypadkowo była to akurat ta żurawka. Rabata potrzebowała trochę pieprzu aby pdokreślić jej zieloność. Swoj ogródek projektuję w szkółce. Wiem jaki efekt chcę osiągnąć - jadę, rozpatruję się w roślinach; jak coś odpowiada koncepcji (kolor, wielkość, stanowisko, wymagania glebowe) to biorę. Jak nie ma odpowiedniej rośliny - czekam. A w miejscu pustym, między różami sadzę pomidory. Jak znajdę odpowiednią roślinę, zakupię ją. Wtedy ona sobie poczeka u mnie na wsadzenie. Mam pomysł na moja rabatę różaną, ale nie wiem jeszcze z jakie to będa rośliny - czasami to wymaga dłuższego namysłu lub olśnienia! Liczę na to drugie.