Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Madzenka 23:07, 29 maj 2013

agniecha973 napisał(a)
Mnie wieczorem przy sadzeniu ostatnich kapust deszcz złapał, ale musiałam dokończyć, bo już wykopaną rozsadę miałam. W sumie podobało mi się. Zawsze rozsądek każe się chować przed deszczem, a dziś trzeba było moknąć. Deszczyk ciepły był, majowy. Urosnę - tak zawsze mama mówiła, że od majowego deszczu się rośnie. Szłam do domu w ubłoconych butach, zaklejonych błotem rękawiczkach i kapiącymi z włosów kroplami.

I z lokami
Olasta 16:24, 30 maj 2013

agniecha973 napisał(a)
Bardzo mięciutko. Tak akurat. Zresztą wiesz, przecież u Ciebie tak samo.

U mnie bez deszczu to niestety twardo jak na betonie, jak tam cokolwiec urośnie? Dlatego też mam skrzynie. z dobrą ziemią.
agniecha973 16:46, 30 maj 2013

Tak, Marzena, dla loków deszczyk bardzo dobry, najlepsza mżawka.

Ola, u mnie tak samo. Skorupa. Ja za to uprawiam na tzw. redlinach, jest dużo lepiej niż na płasko.
Madzenka 11:04, 02 cze 2013

Aga u mnie róże mają fulll pąków. Nawe austinka golden celebration zakupiona w ubiegłym roku ma kilkadziesiąt pąków a podobno też tak szybko nie kwitnie obficie..... Czy Ty swoje róże nawozisz? To wyjątkowo wymagające roślinki, potrzebują papu...
agniecha973 11:40, 02 cze 2013

Marzena, dostały obornika pod korzenie i to powinno im wystarczyć. Moja teściowa zawsze na jesień wali pod krzaki róż kilka placków obornika dla zabezpieczenia na zimę, a wiosną to służy za nawóz. To wystarcza w zupełności, żeby róże jej ślicznie kwitły. Tu jest jakiś inny problem. Te sadzone w tym roku wiosną rosną ładnie i są 2 x większe od większości sadzonych jesienią. Obawiam się, że te, które mi słabo rosną mogły oberwać po korzeniach od nornicy, bo akurat były na trasie, gdzie zjedzone zostały tulipany. Nie wiem czy nornice jedzą korzenie róż, ale zaczynam mieć takie właśnie teorie, bo po zimie było pełno dziur i jak pisałam zniknęły w tych dziurach rozchodniki Matrona i funkie Patriot.
Olasta 20:45, 02 cze 2013

Masz sporą plantacje truskawek, a nie wiesz czasem czy mogę je ściółkować skoszoną trawą? Słomy niestety nie mam.
A ta glebogryzarka, której używałaś jesienią to głęboko miesza ziemię? Wypożyczałaś czy masz własną?
agniecha973 20:48, 02 cze 2013

Trawą lepiej nie, przynajmniej nie teraz, bo ona gnije i owoce będą gnić. Później po zbiorach może i można.
Glebogryzarkę w ub. roku w maju wypożyczałam w Bolesławcu. Jak głęboko? Hmm... wystarczająco.
Olasta 21:14, 03 cze 2013

agniecha973 napisał(a)
Trawą lepiej nie, przynajmniej nie teraz, bo ona gnije i owoce będą gnić. Później po zbiorach może i można.
Glebogryzarkę w ub. roku w maju wypożyczałam w Bolesławcu. Jak głęboko? Hmm... wystarczająco.

Dzięki
popcorn 22:13, 03 cze 2013

Pogoda rzeczywiscie srednia byla.. ja tez czasem w deszczu cos koncze, taki cieply, czemu nie chociaz mi juz moj wzrost wystarczy

pozdrawiam!!
Bogdzia 22:37, 03 cze 2013

Poczytałam i pozdrawiam.