Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 21:25, 07 lip 2013

Witajcie dziewczyny.

Gabrysiu, torcik zaraz obadam, dzięki! A pomidory... przeczytałam Twój post przy pierwszym gryzie i pobiegłam po aparat, he he (wariatka - zdj. kolacji robi ). Pomidory właśnie skonsumowaliśmy w ulubionej wersji - z cebulą i śmietaną. Jeden się ostał do śniadania, ale malutki jest - ma ok. 4-5 cm średnicy. Na razie nie ma się czym chwalić, ale smak już swój.

Gabriela 21:40, 07 lip 2013

Z gęstą, wiejską kwaśną śmietaną i cukrową cebulą - o tak, w tej wersji są de best. I dla mnie ex equo po włosku - pomidiory w grubych plastrach przekładane białym serem polane świeżą zieloną oliwą posypane pieprzem i solą z dużą ilością liści bazylii - kolory włoskiej flagi na talerzu.
jotka 21:43, 07 lip 2013

A ja właśnie jem kolację - kanapka z zółtym serem, pomidorem i cebulą Ale pomidory z mocarellą i bazylią też lubię Na swoje jeszcze muszę poczekać, ale juz mi łatwiej bo w tunelu dojrzewają ogórki
Magda70 21:48, 07 lip 2013

Oj tak...ja pomidorki też lubię w obu wersjach
Aga - za Twoją sprawą rosną sobie u mnie w skrzyniach 3 ziemniaczki
Wykopywać można po przekwitnięciu????
agniecha973 21:51, 07 lip 2013

Dobrą wiejską śmietanę niestety już ciężko dostać. Ale mamy mleko prosto od krowy (od wujka/cioci ) i z takiego wieczornego mleka zbieram rano śmietanę, tylko ona jest dość rzadka i krótkoterminowa. Muszę spróbować w tej wersji z mozarellą.

Jolu, smacznego. U mnie w tym roku z ogórkami krucho, jeśli to Cię pocieszy. Ale przecież nie można mieć wszystkiego, prawda?
jotka 22:02, 07 lip 2013

Agnieszko, Ty się zdecyduj ... bo albo masz mleko prosto od krowy, albo od wujka/cioci
Dasia 22:36, 07 lip 2013

Jaka smakowita kolacja, mniam. Mój tato w sezonie pomidorowym prawie codziennie jada taką kolację
Nie ma to jak wiejskie mleko, ja wczoraj z takiego prawdziwego zsiadłego robiłam chłodnik. Pyszne było
agniecha973 22:50, 07 lip 2013

Magda70 napisał(a)
Oj tak...ja pomidorki też lubię w obu wersjach
Aga - za Twoją sprawą rosną sobie u mnie w skrzyniach 3 ziemniaczki
Wykopywać można po przekwitnięciu????

Jak zakwitną to dopiero pojawiają się małe ziemniaczki, tak się z grubsza przyjmuje. Im dłużej poczekasz po kwitnięciu, tym większe urosną. Decyzja należy do Ciebie kiedy i ile chcesz wykopać. Najlepiej jak już przekwitną spróbuj z boku krzaka podglądnąć jakie urosły. Po prostu podkop się z boku krzaka i zobacz co znajdziesz. Możesz nie wykopywać krzaka, tylko cały czas podbierać, ale to marudna robota. Mam nadzieję, że się udadzą. Smacznego.
agniecha973 22:51, 07 lip 2013

jotka napisał(a)
Agnieszko, Ty się zdecyduj ... bo albo masz mleko prosto od krowy, albo od wujka/cioci

Prosto od krowy Jolu, ale krowę rzadko widuję, ciocię i wujka częściej i im płacę za mleko więc nie wiem jak to nazwać. Od kogo to mleko?
agniecha973 22:53, 07 lip 2013

Dasia napisał(a)
Jaka smakowita kolacja, mniam. Mój tato w sezonie pomidorowym prawie codziennie jada taką kolację
Nie ma to jak wiejskie mleko, ja wczoraj z takiego prawdziwego zsiadłego robiłam chłodnik. Pyszne było

Teraz smakuje najlepiej, bo pierwsze pomidorki zawsze najlepiej smakują (jak wszystko co pierwsze) a i cebulka młodziutka, mniam.
Chłodnik... nigdy nie jadłam.