Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Polon 08:25, 02 maj 2025

Ale za to zachwycona jestem tulipanami . Przynajmniej na razie, bo jeszcze liście mają zielone . Sprawdziłam, że od pierwszego kwiatka już miesiąc cieszą.

Tu w sąsiedztwie worków z korą - taki lajf niestety kolory nie wyszły za dobrze, a rzeczywistości są mniej mdłe
Irysy - trafiły do mnie przypadkiem z ziemią do wyrównania działki po budowie. Z jednego kłącza teraz jest poletko. W towarzystwie maków - uwielbiam i nie wyrywam tych dzikusów

A taki mały krzaczek, który mam nadzieję zmężnieje i osiągnie planowane 2-3 metry, tak ładnie kwitnie. To suchodrzew tatarski

Na razie trochę łysy, ale mam nadzieję, że to z powodu wieku dziecięcego
Polon 08:34, 02 maj 2025

LIDKA napisał(a)

Może to słaby gatunek rodka lub ewidentnie do cienia.
ten na wymarciu.

Mam ich 8 różnych. Rosną w szpalerku. Jeden ma jaśniejsze liście i on wymaga najwięcej troski. Wody bo szybko zwiesza liście, chloroze też ma raz dwa.
Nie chce mi sie szukac innego na jego miejsce ale czesto myśle że stan rodków zależy od gatunku.
Po miksturze z 3 nawozów na liściach czasem są plamy jakby z rdzy ale ja moim robie prysznice nocne i juz niema.
Po prostu wieczorem je polewam z węża takim prysznicem szerokim strumieniem. Moje są lekko cięte po kwitnieniu bo ja im za mało miejsca dałam a czerwony to wręcz olbrzym sie zapowiada .

Polonku pokaż te rodki. Moze je masz za głęboko psadzone.

W życiu nie pokarzę
Taki horror to tylko na żywo serwuję
Może być rzeczywiście odmiana, fakt też, że one najwięcej słońca mają, co też im raczej nie pomaga. Jeszcze powalczę, dla nich właśnie pytałam o Twoje rady u sposoby na piękne rodki
LIDKA 08:40, 02 maj 2025

Polon napisał(a)
Wczorajszy dzień u wszystkich pracowicie ogrodowy (no prawie, bo czytałam, że Lidka się obijała zazdro )
Ja takoż dzień „w ukłonie” spędziłam. Góry powstała po pracach przy ścieżce ubywa, ale raz - nie tak szybko i efektywnie jak planowałam, z dwa - zostaje mi po niej dramat.

Do zimy może dam radę, ale jak odzyskać trawnik? Przekopać i zasiać? Jak to się ma szansę połączyć ze starym trawnikiem? Ech… jakbym mało miała innego kopania

Gosia
Jak wywieziesz te ziemie to dobrze wygrab i wyrównaj.

Na taczce namieszaj dobrze nasion trawy z kompostem. Jak nie masz to kup worek. Otwórz. Jak mocno mokry to przesusz jeden lub dwa dni.

Takie nasiona z kompostem rozsyp równo i gęsto na ten plac. Lekko przegrab drucianymi grabiami. Zraszaj. I za 2-3 tyg bedzie trawnik.

Mam doświadczenie bo u nas jest 3 trawnik.
Pierwszy po budowie z tanich nasion byle czysto było. Drugi posiał ogrodnik w lutym i wyszło samo zielsko wiec go zrobiłam po swojemu z moim teściem w maju.

A trzeci mam bo mi sie rabaty tej dużej zachciało i po przeróbce kabli od robota i wykopkach bo nawodnienie też przerabiane
Wyglądał tragicznie.
Mąż go spalił preparatem, zwertykulował mi a ja grabki i sianie. Zdjęcia ku pokrzepieniu Ci wstawiam.

9 lipca 24

Siałam pod koniec lipca i 3 sierpnia było juz tak

A tu 26 sierpnia

LIDKA 08:43, 02 maj 2025

Nie cytuj fot to usunę.
Polon 08:49, 02 maj 2025

Lidka, nie usuwaj, niech krzepią serca nie tylko moje i nie tylko chwilowo
Dziękuję za radę trawnikową - miód ma moje serce , grabić, sypać i podlewać to ja mogę , bałam się, że to gruby remont konieczny.
Grabie u mnie w ciągłym użyciu, sąsiad się ciągle śmieje „co tam sąsiadka znowu tak grabi?”
Juzia 09:10, 02 maj 2025

Nagrabisz sobie

mrokasia 09:12, 02 maj 2025

Juzia napisał(a)
Nagrabisz sobie

Potem będzie kopać .
Juzia 09:14, 02 maj 2025

mrokasia napisał(a)

Potem będzie kopać .

Oby tylko nie przesadziła!

Hahahahaa
Polon 09:21, 02 maj 2025

Juzia napisał(a)

Oby tylko nie przesadziła!

Hahahahaa

No „oby”
Bo jak już se nagrabię i nakopię, to już bym chętnie sadziła raz, bez przesadzania (brakuje mi tu emotek)
mrokasia 09:29, 02 maj 2025

Gocha, ale jak to tak - sadzić raz, bez przesadzania??? Toż to się nie godzi!