Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

anuska2507 15:20, 29 kwi 2025

Polon napisał(a)
Ania, dziękuję za odwiedziny i prezenty. Dzieciaczki masz przesłodkie
Zawsze ciekawie jest zobaczyć swój ogród oczami innej osoby - pokazałaś miejsca, których ja nie postrzegam jako warte uwagi.
Bałagan też się załapał, ale taki jest mój ogród - w budowie, rozgrzebany, w wielu miejscach nadal bardzo tymczasowy.

Każdy ma jakieś miejsca, których nie chciałby pokazywać, większość z nas coś tworzy, przerabia, tu zdążą wyjść chwasty Ja tam na zdjęciach (w rzeczywistości też) bałaganu nie widzę Naprawdę, jest ładniej niż myślisz
Polon 21:04, 29 kwi 2025

anuska2507 napisał(a)

Każdy ma jakieś miejsca, których nie chciałby pokazywać, większość z nas coś tworzy, przerabia, tu zdążą wyjść chwasty Ja tam na zdjęciach (w rzeczywistości też) bałaganu nie widzę Naprawdę, jest ładniej niż myślisz

No musisz koniecznie odwiedzać mnie częściej
Polon 21:10, 29 kwi 2025

A dzisiaj taka oto przesyłka do mnie dotarła
Najpierw z zewnątrz - od razu uśmiech wywołuje

A w środku

Taki prezencik od Zuzi-Antracyt ❤️
Weekend majowy mam zorganizowany
antracyt 09:46, 30 kwi 2025

Wydaje się, że w paczce załapał się jakiś pasażer na gapę. Mała brązowa doniczka z siewkami maczków wygląda na pustą?
Polon 10:36, 30 kwi 2025

antracyt napisał(a)

Wydaje się, że w paczce załapał się jakiś pasażer na gapę. Mała brązowa doniczka z siewkami maczków wygląda na pustą?

Nie jest pusta, trochę te siwki ziemia przysypała, ale są , zdjęcie zrobiłam zaraz po otwarciu
antracyt 12:30, 30 kwi 2025

No to super
ajka 07:52, 01 maj 2025

Fajnie z że miałyście okazję się z Anią spotkać. Fajna paczuszka od Zuzi, całkiem spora. Twoje rododendrony będą piękne w ty roku. Jak tu to robisz ze ona zawsze takie ciemnozielone, u mnie żadne kuracje i nawozy nie pomagają.
Polon 08:00, 02 maj 2025

ajka napisał(a)
Fajnie z że miałyście okazję się z Anią spotkać. Fajna paczuszka od Zuzi, całkiem spora. Twoje rododendrony będą piękne w ty roku. Jak tu to robisz ze ona zawsze takie ciemnozielone, u mnie żadne kuracje i nawozy nie pomagają.

Tak, bardzo lubię takie spotkania
A z moimi rodkami jest tak, że część, takie rosnące razem są rzeczywiście ładnie wybarwione, chociaż z kwitnieniem w tym roku chyba będzie gorzej niż zazwyczaj. Zwałam trochę na ubiegłoroczne przymrozki, że ścięły zalążki kwiatów, bo te pierwsze kwitnące czerwone zawsze były kulą kwiatową.
Są też trzy rosnące przy nich, ale już bardziej w rządku obok i te są TRAGICZNE. Nie pokazuję ich, bo nie mieszczą się w żadnej skali stanu rośliny. Ja jednak uparłam się na nie i walczę o ich życie, zdrowie i sukces kwiatowy
W ubiegłym roku były jaśniejsze, to pryskałam mikstura, później raz podlałam, ale jakichś plam dostały, więc chyba przedobrzyłam. Sypię im siarkę mieloną i tym „w formie” puki co to chyba wystarcza. W tym roku dałam jeszcze siarczan amonu. Natomiast tym „na wymarciu” te same zabiegi niewiele dają, więc widać z tego, że czynników jest więcej niestety.
Polon 08:12, 02 maj 2025

Wczorajszy dzień u wszystkich pracowicie ogrodowy (no prawie, bo czytałam, że Lidka się obijała zazdro )
Ja takoż dzień „w ukłonie” spędziłam. Góry powstała po pracach przy ścieżce ubywa, ale raz - nie tak szybko i efektywnie jak planowałam, z dwa - zostaje mi po niej dramat.

Do zimy może dam radę, ale jak odzyskać trawnik? Przekopać i zasiać? Jak to się ma szansę połączyć ze starym trawnikiem? Ech… jakbym mało miała innego kopania
LIDKA 08:22, 02 maj 2025

Polon napisał(a)

Tak, bardzo lubię takie spotkania
A z moimi rodkami jest tak, że część, takie rosnące razem są rzeczywiście ładnie wybarwione, chociaż z kwitnieniem w tym roku chyba będzie gorzej niż zazwyczaj. Zwałam trochę na ubiegłoroczne przymrozki, że ścięły zalążki kwiatów, bo te pierwsze kwitnące czerwone zawsze były kulą kwiatową.
Są też trzy rosnące przy nich, ale już bardziej w rządku obok i te są TRAGICZNE. Nie pokazuję ich, bo nie mieszczą się w żadnej skali stanu rośliny. Ja jednak uparłam się na nie i walczę o ich życie, zdrowie i sukces kwiatowy
W ubiegłym roku były jaśniejsze, to pryskałam mikstura, później raz podlałam, ale jakichś plam dostały, więc chyba przedobrzyłam. Sypię im siarkę mieloną i tym „w formie” puki co to chyba wystarcza. W tym roku dałam jeszcze siarczan amonu. Natomiast tym „na wymarciu” te same zabiegi niewiele dają, więc widać z tego, że czynników jest więcej niestety.

Może to słaby gatunek rodka lub ewidentnie do cienia.
ten na wymarciu.

Mam ich 8 różnych. Rosną w szpalerku. Jeden ma jaśniejsze liście i on wymaga najwięcej troski. Wody bo szybko zwiesza liście, chloroze też ma raz dwa.
Nie chce mi sie szukac innego na jego miejsce ale czesto myśle że stan rodków zależy od gatunku.
Po miksturze z 3 nawozów na liściach czasem są plamy jakby z rdzy ale ja moim robie prysznice nocne i juz niema.
Po prostu wieczorem je polewam z węża takim prysznicem szerokim strumieniem. Moje są lekko cięte po kwitnieniu bo ja im za mało miejsca dałam a czerwony to wręcz olbrzym sie zapowiada .

Polonku pokaż te rodki. Moze je masz za głęboko psadzone.