Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Polon 11:50, 25 cze 2025

No to obciachałam, jak będzie źle, to będę miała źle

Polon 12:04, 25 cze 2025

I mam nowych “mieszkańców”
Gruszka_na_w... 12:25, 25 cze 2025

Krzewuszkę, tak jak napisały dziewczyny, trudno ukatrupić. Twoja to jeszcze maleństwo.
Wystarczy skrócić jej pędy o 1/3. I chyba tak zrobiłaś. Wygląda dobrze.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
MagdaLenka 12:30, 25 cze 2025

No i bardzo dobrze wyszło to cięcie krzewuszek. Nie trzeba było się tak stresować.
Polon 13:01, 25 cze 2025

Ufff, czyli jakoś poszło , dziękuję Wam za wsparcie ❤️
Cięłam różnie, 1/3, 1/2, 2/3 nawet , jedyne kryterium, to zrobić to szybko, zanim mnie wątpliwości dopadną
Jesienią się okaże, co z nich wyrośnie
Gruszka_na_w... 20:31, 25 cze 2025

Polon napisał(a)
Ufff, czyli jakoś poszło , dziękuję Wam za wsparcie ❤️
Cięłam różnie, 1/3, 1/2, 2/3 nawet , jedyne kryterium, to zrobić to szybko, zanim mnie wątpliwości dopadną
Jesienią się okaże, co z nich wyrośnie

One już zaczynają wypuszczać młode przyrosty. Tak jest u mnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ajka 00:05, 26 cze 2025

Polon napisał(a)
Kwiaty były na gałązkach, które są w środku krzewu i są relatywnie krótkie. Te rozlazłe są zewnętrzne . To nam je ciachnąć o połowę? Czy te pokładające się w ogóle wyciąć? No cała w stresie jestem

Pamiętam jak stresowaliśmy się pierwszym cięciem drzew, krzewów, bylin. Teraz mój eM non stop by z sekatorem ganiał, muszę go hamować Bardzo polecam ci książkę Szkoła cięcia pań Grabowskich. Naprawdę dzięki niej pozbyliśmy się wiosennego stresu (kiedy cięcia jest najwięcej).
Polon 08:05, 27 cze 2025

Ania, to dawaj męża do mnie, wyżyje się, uspokoi i wszyscy będą zadowoleni

Książki kupiłam już dawno, też uważam, że są świetne i bez nich to bym chyba sekatora nie kupiła, bo po co . Widać jednak jestem mniej pojętna albo bardziej wystraszona

Za to krzewy pomidorów w tym roku mam ogromne. Mam nadzieję, że przełoży się to na ilość i zdrowotność owoców. Mam np betaluxy kupione i własne, to te własne dwa razy większe, ale owoce zaczynają dojrzewać na tych kupnych, na moich jeszcze całkiem zielone.
LIDKA 14:34, 27 cze 2025

Gosia nie bój się ciąć roślin. Ja tnę nawet rodki.

Mam koleżankę z zielonymi palcami. Rośnie jej wszystko co uszczyknie i wsadzi do ziemi. Ale boi się cięcia i np róże i hortki ma wiechcie czochrate bo nie cięte. Aż żal patrzeć. I mi nie pozwala bo jej szkoda.
ajka 21:00, 27 cze 2025

Gosia nie oddam, książki muszą ci wystarczyć

LIDKA napisał(a)
Gosia nie bój się ciąć roślin. Ja tnę nawet rodki.

Mam koleżankę z zielonymi palcami. Rośnie jej wszystko co uszczyknie i wsadzi do ziemi. Ale boi się cięcia i np róże i hortki ma wiechcie czochrate bo nie cięte. Aż żal patrzeć. I mi nie pozwala bo jej szkoda.

LIDKA i nie da rady zademonstrować cięcia nawet na jednej sztuce?