Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Polon 21:32, 29 cze 2025

ajka napisał(a)

LIDKA i nie da rady zademonstrować cięcia nawet na jednej sztuce?

No właśnie, jak będziesz ciąć, to zrób proszę zdjęcia przed, w trakcie i po. Cięcie rodkow to już w ogóle kosmos

Dzisiaj przesadzałam rozsady gaury z mniejszych do większych doniczek. Jest git . Dla przypomnienia - gałązki cięłam 2 czerwca. Z 4 szt dwie odmówiły współpracy, czyli sukces 50% - dla mnie ok
Po dwóch tygodniach w wodzie, było widać zaczątki korzonków, ale takie naprawdę mikro, wsadziłam do ziemi. Po kolejnych dwóch tygodniach (czyli dzisiaj ) wyglądają tak

Chyba nawet zakwitną
MartaCho 21:38, 29 cze 2025

Brawo! Gratuluję sukcesu!
Makao 21:40, 29 cze 2025

Ooo czyli znalazłaś spód na rozmnażanie gaury. Obcinasz konkretne gałązki czy obojętnie jakie ?
Polon 21:49, 29 cze 2025

Dzięki

Cięłam w sumie dowolne, wtedy jeszcze nie kwitła, więc wycięłam po prostu kilka takich około 10cm. Lidka u siebie pokazywała tą metodę, to odgapiłam
Jedna rzecz, pewnie dla innych oczywiste, ale dla mnie byli odkryciem - na początku gałązki włożyłam do wazonika z gliny, mam taki mały, wymiarowo idealny. W tym wazoniku słabo szło. Może przypadek, ale jak przełożyłam do słoika, czyli naczynia przezroczystego, z dostępem światła, to korzonki pojawiły się dość szybko.
Agatorek 22:25, 29 cze 2025

Kurde, no nie mogę. Malgo ma swój wątek
Agatorek 22:27, 29 cze 2025

Polon napisał(a)
Na pocieszenie więc kupiłam szałwię
Napadła na mnie , stała przy chodniku
Najpierw kupiłam, później dopytałam o odmianę
Niby była opisana jako wieloletnia, a odmiana w necie „Amistad” opisana jako jednoroczna

No cóż - ale i tak bym kupiła

Nie martw się .

Kiedyś kupiłam szałwię „Hot Lips” , później doczytałam, że jednoroczna. Teraz już 3 sezon (albo czwarty) u mnie kwitnie. No nie wszystkie sadzonki przetrwały, ale tak z 3/4 wszystkich.
Polon 22:43, 29 cze 2025

Agatorek napisał(a)
Kurde, no nie mogę. Malgo ma swój wątek

No mam

Szałwia - przyznam, że trochę liczę na to, że u mnie biegun ciepła niby , za rok się okaże
ajka 11:45, 30 cze 2025

Polon napisał(a)

No mam

Typowe .. nie mam czasu na pisanie, nie mam co pokazywać.
A tu proszę 42 strona Ogród rośnie w oczach I jakie sukcesy w rozsadach
Polon 21:16, 30 cze 2025

W sumie racja , gaura, odpukać rokuje, bazylia rośnie, no miszcz po prostu

Ktoś stwierdził (chyba Zuzia ?) Twój wątek - Twoje zasady, no to prowadzę go po swojemu
No i miło, jak ktoś zajrzy
Juzia 08:28, 01 lip 2025

Ja zaglądam