Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Miskantowo 19:03, 16 lip 2025

Ja wycinam liście cukinii kiedy zbrzydną
W tym roku chyba nie będę mieć z tym problemu.
Ślimaki to za mnie załatwią.

U mnie leje i ma tak byc przez najbliższe dni.
Kiepski ten rok dla mojego ogrodu.
Polon 19:15, 16 lip 2025

Makao napisał(a)
I nawet cukinie małe już są
Można dolne liście trochę wycinać ale nie jest to koniecznością. Ja mam wciąż dylemat czy swoje prowadzić po ziemi czy może na podporze do góry

Cukinie już jemy od chyba dwóch tygodni. Zebrałam na razie 8 sztuk. Mam nadzieję, na cukiniowy rok
Chyba te dolne ciachnę w takim razie
Polon 19:18, 16 lip 2025

Miskantowo napisał(a)
Ja wycinam liście cukinii kiedy zbrzydną
W tym roku chyba nie będę mieć z tym problemu.
Ślimaki to za mnie załatwią.

U mnie leje i ma tak byc przez najbliższe dni.
Kiepski ten rok dla mojego ogrodu.

No weź… na zdjęciach u Ciebie ogród wygląda rewelacyjnie. Ślimaki też u mnie obecne, choć przyznam, że jak czytam o ilościach zbieranych tu i ówdzie, to na ślimaki nie mam prawa narzekać. Myślę jednak, że to głównie dlatego, że u mnie na razie więcej trawy niż rabat, to i ślimaków mniej
ajka 20:15, 16 lip 2025

Mączniakiem się nie przejmuj, tylko spryskaj.

U mnie ślimaków mało, może dlatego, że ptaków dużo?

Ja na razie dwie cukinie zerwałam, ale już niedługo powinien być szał cukiniowy.
Na sałatę w tym roku już nie mogę patrzeć. Rozdaję W przyszłym roku kupuję tylko sadzonki, tyle że mniej
LIDKA 20:20, 16 lip 2025

Na tego mączniaka można oprysk zrobić. Mam dwie róze zarażone. Opryskalam i się zatrzymało.
To choroba grzybowa jakaś.

Gosia

Szałwie obetnij do ziemi. Gaury też ale nie do ziemi. Wsadź do ziemi już normalnie. Jeszcze w tym sezonie bedą ładne krzaczki.

Gaury z wiosny mam 15 ukorzenionych. A kolejna tura stoki w wodzie i nic. No jak zaklęta.

Nie wiem co jest Twojemu jarząbkowi. Ale bym go jeszcze nie skreślała.
Zawołaj Sylwię na pomoc. Będzie wiedziała co to może być.
Polon 20:22, 16 lip 2025

ajka napisał(a)
Mączniakiem się nie przejmuj, tylko spryskaj.

U mnie ślimaków mało, może dlatego, że ptaków dużo?

Ja na razie dwie cukinie zerwałam, ale już niedługo powinien być szał cukiniowy.
Na sałatę w tym roku już nie mogę patrzeć. Rozdaję W przyszłym roku kupuję tylko sadzonki, tyle że mniej

Czym spryskać? Koniecznie muszę?

Sałatę kupiłam w biedrze, fajnie było, bo listki na bieżące jedzenie zrywałam, ale posadziłam ją między krzakami pomidorów i zanikła - za mało słońca. W przyszłym roku też kupię sadzonki, tylko jakoś mądrzej posadzę
LIDKA 20:24, 16 lip 2025

Polon napisał(a)

Sałatę kupiłam w biedrze, fajnie było, bo listki na bieżące jedzenie zrywałam, ale posadziłam ją między krzakami pomidorów i zanikła - za mało słońca. W przyszłym roku też kupię sadzonki, tylko jakoś mądrzej posadzę

Oprysk zrób jeśli Wygląd rośliny przeszkadza. Nie jest konieczny.
Ewa777 20:27, 16 lip 2025

Polon napisał(a)

Witam w moich skromnych progach

Mnie ten lilak zachwyca, pachnie przecudnie. Bardzo liczę na to, że to jego powtarzanie to reguła, a nie wyjątek. Mam go krótko, drugie lato, w zeszłym roku był dużo mniejszy i coś tam kwitło, ale nie tak jak w tym.

Już go kupiłam Posadziłam w dużej donicy. Będzie stał na tarasie, żeby ładnie pachniało
ajka 20:31, 16 lip 2025

Polon napisał(a)

Ja używam Target agricolle na mączniaka, ma naturalny skład i jest bez karencji, u mnie się sprawdza. Nie czekałabym z tym, mączniak lubi się rozprzestrzeniać. Ja zawsze pryskam jak widzę pierwsze objawy.

A propo pomidorów i naszej starej dyskusji apropo szerkości sadzenia, to jednak w przyszłym roku, posadzę szerzej
Polon 20:39, 16 lip 2025

LIDKA napisał(a)

Oprysk zrób jeśli Wygląd rośliny przeszkadza. Nie jest konieczny.

Jak nie konieczny, to nie pryskam , dzięki Lidka

Szałwię przytnę . Na razie wszystko musi zostać w doniczkach, bo miejsce, gdzie ma rosnąć i gaura i szałwia obecnie zajmują pomidory