Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

mrokasia 07:45, 21 mar 2026

Krokusy dziękują . Przyciągają wzrok i cieszą bardzo.

Gosia Polon, nie wiem co to za odmiana, sadzone lata temu. Przypuszczam, że to jakieś zwyklaki .
mrokasia 07:49, 21 mar 2026

Wczoraj udało mi się zakończyć cięcie hortensji. Na dziś przewidziane cięcie berberysów, pęcherznic i kolejnych dereni. Jak się uda to jeszcze wypielenie rabatek przy garażu - mam tam mnóstwo gwiazdnicy i jakiegoś przyziemnego chwasta tworzącego rozety.
Miłego dnia!
mrokasia 13:32, 21 mar 2026

Dereń Sibirica Variegata przed bramą . Nieco go zmniejszyłam.

I kolejna, bardzo satysfakcjonująca robótka . Uwielbiam odchwaszanie!
Judith 15:23, 21 mar 2026

Nieźle pociachany .
Wcześniej pokazywałaś innego mocno przyciętego derenia i to mnie ośmieliło. Mojego potwora przycięłam solidnie już ze dwa tygodnie temu i wciąż te grubasne gałęzie czekają na pocięcie na małe kawałki .
Dobra robota chwastowa!
mrokasia 16:53, 21 mar 2026

Judith, niech Ci się potwór odwdzięcza . U mnie też góra gałęzi czeka.

To jeszcze wzięłam się za taką robotę. Tej nienawidzę.

Będę wywalać te juki w cholerę. Już postanowione. Nie będę się z nimi szarpać co roku. Tylko syna muszę sobie zamówić.
Marcin89 20:50, 21 mar 2026

Chciałem odpisać miłego dnia, a to już noc Ale właśnie jak się robi w ogrodzie, to nie zerka się w telefon. Ja tak mam

Dużo dziś zrobiłaś, brawo.

Juki korzenią się bardzo głęboko. Jak usuwałem, to wybierałem ile się da, bo słyszałem, że odrasta nawet z małych fragmentów. Ale Ty na pewno to wiesz
TAR 20:56, 21 mar 2026

Kasia te juki zawsze u Ciebie bosko kwitly ale troche sie nie dziwie, ze chcesz sie ich pozbyc. Pewnie jeszcze przez kilka lat bedziesz odrosty wykopywac. One sa jak liliowce nie do zaorania. No chyba, ze zalejesz je i zgnija.
LIDKA 21:00, 21 mar 2026

W tym roku moda na upraszczanie sobie roboty ogrodowej na przyszłość. Nie chcemy już takich ciężkich robót.

Kasia też lubię plewić. Bo efekt szybki i frajdę daje.
TAR 21:04, 21 mar 2026

Lidzia cos w tym jest. Ja pozbede sie troche bodziszkow, marcinkow i innych bylin. Agatorek pewnie troche wezmie na nowy ogrod. Ciesze sie, ze traw nie mam za wiele. I tak sporo jest roboty z drobnica bylinowa. Na pewno zadnych wiecej hortek, mam i tak juz za duzo. Nawet ukorzeniac swoich nie bede , bo tyle tego jest.
LIDKA 21:09, 21 mar 2026

TAR napisał(a)
Lidzia cos w tym jest. Ja pozbede sie troche bodziszkow, marcinkow i innych bylin. Agatorek pewnie troche wezmie na nowy ogrod. Ciesze sie, ze traw nie mam za wiele. I tak sporo jest roboty z drobnica bylinowa. Na pewno zadnych wiecej hortek, mam i tak juz za duzo. Nawet ukorzeniac swoich nie bede , bo tyle tego jest.

To pierwszy rok gdzie nie wsadziłam żadnych patyków hortkowych. Jest tyle odmian których nie mam że mogę sobie zawsze coś wybrać. Ja każdej rośliny mam kilka lub kilkanaście z gatunku. Odmian hortek kilkanaście w ilości koło setki.
Early Harry kupiłam chyba 12 szt. Ciekawa jestem jak będzie efekt bo kwiaty w necie piękne.

Niektóre byliny np odętka i ożanka słabo mi rosna bo sucho i koleżanka zabierze.