Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Patrycja_KG_Lu 08:39, 30 kwi 2026

Co do głębokich donic to posadziłam miętę w wiaderku wysokim po tulipanach ciętych z marketu. Te są wyższe niż jakiekolwiek doniczki produkcyjne co mam po różnych roślinnych zakupach. Jak się grzecznie poprosi obsługę w L. czy B. to dają gratis te wiaderka, bo oni je pod koniec dnia i tak wyrzucają.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
tulucy 09:08, 30 kwi 2026

Ja miętę posadziłam w głębokich donicach. I nie powiem, co mi to dało. Dołem nie qyszla, ale położyła się nieco i ukorzejiła. I tak sobie wyszła na spacer, górą.

Ale taka tojeść orszelinowa grzecznie siedziała w donicy i w kaście budowlanej.
Polon 09:41, 30 kwi 2026

Mi tam się te kosodrzewiny podobały, ale znając Twoje możliwości twórcze, nowa wersja będzie lepsza . No i co chcesz uciąć tym grabom? Ja moich nie tykam, jedynie wycięłam kilka dolnych gałęzi, no ale to co innego.

Zawilce - mam nadzieję, że moje się rozlezą
mrokasia 10:41, 30 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Przy kopanych zawiców Kasia zobacz jakie są głębokie korzenie. Może jakby donice były fest głębokie to by nie wylazły. Kupiłam i zamierzam posadzić i też nie chce ich rozłażenia. A te kwiatki takie ładne przecież.

Ja bardzo lubię te zawilce i chcę je tu dalej mieć ale w bardziej ograniczonych kępach. Spróbuję z tymi doniczkami.

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Co do głębokich donic to posadziłam miętę w wiaderku wysokim po tulipanach ciętych z marketu. Te są wyższe niż jakiekolwiek doniczki produkcyjne co mam po różnych roślinnych zakupach. Jak się grzecznie poprosi obsługę w L. czy B. to dają gratis te wiaderka, bo oni je pod koniec dnia i tak wyrzucają.

Szczerze mówiąc nie chce mi się tak głęboko kopać . Wolę co jakiś czas ograniczać uciekiniera . Spróbuję z normalnymi doniczkami produkcyjnymi.

tulucy napisał(a)
Ja miętę posadziłam w głębokich donicach. I nie powiem, co mi to dało. Dołem nie qyszla, ale położyła się nieco i ukorzejiła. I tak sobie wyszła na spacer, górą.

Ale taka tojeść orszelinowa grzecznie siedziała w donicy i w kaście budowlanej.

Taaak, mięta dużo potrafi .

Polon napisał(a)
Mi tam się te kosodrzewiny podobały, ale znając Twoje możliwości twórcze, nowa wersja będzie lepsza . No i co chcesz uciąć tym grabom? Ja moich nie tykam, jedynie wycięłam kilka dolnych gałęzi, no ale to co innego.

Zawilce - mam nadzieję, że moje się rozlezą

Gosia, cmok! Mam nadzieję, że nowa wersja będzie przede wszystkim mniej wymagająca obsługowo. Choć na efekt estetyczny też liczę .
Graby będę cięła przede wszystkim po obwodzie, ale i z wysokości trochę. Chcę by były węższe.
mrokasia 20:13, 30 kwi 2026

Dziś udało mi się wykopać karpy po kosodrzewinach. Urobiłam się jak dzika. Rzutem na taśmę postanowiłam wykopać też rozplenice. No i poległam. Na szczęście pojawił się sąsiad i wykopał mi to dziadostwo . Rozplenice ma przyjechać i zabrać zięć.
Jutro czeka mnie wykopywanie drobnicy - głównie zawilców i jeżówek. Potem chcę wzbogacić ziemię kompostem i obornikiem przekompostowanym - może uda się to jutro zrealizować.
Miały dziś przyjechać trzy fothergille, które zamówiłam na tę rabatę. I kicha. Nie dojechały, będą dopiero w poniedziałek. Mam nadzieję, że kilkudniowy pobyt w kartonie w magazynie im nie zaszkodzi.
LIDKA 21:33, 30 kwi 2026

Kasia a czy Twoi młodzi co czasem im rośliny dajesz pytają Cię o zdanie w kwestii ogrodu? Ciekawa jestem. Moi chcą kupić domek i mieć trawę i tuje i może parę krzaków- słowa synowej.

Gosialuk 22:54, 01 maj 2026

To Kasia podziałałaś. Szkoda tych zmrożonych drzewek. Przynajmniej pogoda się poprawia, cieplej się robi.
Margo2 23:19, 01 maj 2026

LIDKA napisał(a)
Kasia a czy Twoi młodzi co czasem im rośliny dajesz pytają Cię o zdanie w kwestii ogrodu? Ciekawa jestem. Moi chcą kupić domek i mieć trawę i tuje i może parę krzaków- słowa synowej.

Dzisiaj rozmawiałam z dziećmi sąsiadów.
Stwierdzili, że oni by nie robili rabatek, tylko trawa i jakies krzeki, drzewa.
Po co przestrzeń zagracać.
No i jak patrzą jak mama się meczy, ile czasu poświęca na ogród to oni tak nie chcą.

Jednak wyrzuciłas kosówki.
Trochę szkoda, bo ładnie się komponowały. No i zimą fajnie wyglądały.
Strasznie dawno u Ciebie nie byłam.
Będe musiała zlustrować zmiany
tulucy 08:51, 02 maj 2026

Dzieci dziećmi. Ideał "ogrodu" mojego ojca to szczelny zielony żywopłot i trawnik. Nie wytłumaczysz, każdy ma swoje racje i widzimisię.
MagdaLenka 09:03, 02 maj 2026

Nie każdy posiadacz ogrodu ma pasję ogrodniczą.