Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

mrokasia 16:08, 14 lip 2026

Ulina napisał(a)
Ty dosadzasz, ja wyrzucam równowaga w przyrodzie musi być

A czego się pozbywasz i dlaczego? U mnie niedawno wyleciały floksy szydlaste.
mrokasia 21:20, 14 lip 2026

Parę fotek wieczorową porą
mrokasia 21:22, 14 lip 2026

Magara 22:45, 14 lip 2026

Kasia, co to za piękne hortki?
I dlaczego się floksów szydlastych pozbyłaś? Chyba przeoczyłam ten fakt.
Ulina 07:12, 15 lip 2026

mrokasia napisał(a)

A czego się pozbywasz i dlaczego? U mnie niedawno wyleciały floksy szydlaste.

Zamieniam brunery na żeleźniaka. Brunery zrobiły się ciemnozielone i nieatrakcyjne, a to była odmiana zielono-żółta i biało-zielona o innych liściach niż tradycyjne. Moim zdanie wyrodziły się.
Ja muszę ograniczyć pracę ogrodowe, więc w wielu miejscach idę w duże zadarniacze, coś w stylu Iwonki z Chaosu
mrokasia 07:37, 15 lip 2026

Magara napisał(a)
Kasia, co to za piękne hortki?
I dlaczego się floksów szydlastych pozbyłaś? Chyba przeoczyłam ten fakt.

Na pierwszych dwóch zdjęciach to Bubblegum a na kolejnych dwóch Polestar.
Floksy posadziłam w zeszłym roku na rabatach za domem, zachęcona wyglądem i kwitnieniem floksów od Kwarteta rosnących przy drzwiach kuchennych. Po zimie chyba dwie sztuki się nie obudziły, reszta długo wyglądała tak sobie. Po kwitnieniu zaczęły brzydnąć, zrobiło im się suche gniazdo w środku kęp. Przycięłam ale było coraz gorzej. Więc usunęłam. Te rabaty są w półcieniu i dodatkowo sporo tam podlewam i to im chyba nie posłużyło.
mrokasia 07:38, 15 lip 2026

Ulina napisał(a)

Zamieniam brunery na żeleźniaka. Brunery zrobiły się ciemnozielone i nieatrakcyjne, a to była odmiana zielono-żółta i biało-zielona o innych liściach niż tradycyjne. Moim zdanie wyrodziły się.
Ja muszę ograniczyć pracę ogrodowe, więc w wielu miejscach idę w duże zadarniacze, coś w stylu Iwonki z Chaosu

Rozumiem. Ja akurat kocham wszystkie brunnery . I jak dla mnie one świetnie zadarniają.
Magara 22:53, 15 lip 2026

mrokasia napisał(a)

Na pierwszych dwóch zdjęciach to Bubblegum a na kolejnych dwóch Polestar.
Floksy posadziłam w zeszłym roku na rabatach za domem, zachęcona wyglądem i kwitnieniem floksów od Kwarteta rosnących przy drzwiach kuchennych. Po zimie chyba dwie sztuki się nie obudziły, reszta długo wyglądała tak sobie. Po kwitnieniu zaczęły brzydnąć, zrobiło im się suche gniazdo w środku kęp. Przycięłam ale było coraz gorzej. Więc usunęłam. Te rabaty są w półcieniu i dodatkowo sporo tam podlewam i to im chyba nie posłużyło.

Dzięki
Judith 08:32, 16 lip 2026

Piękne te różowe hortensje! I wszystko piękne, a rdest w takiej masie - zachwycający. U mnie rośnie w cieniu i jedynie mogę powiedzieć w tej sytuacji, to że daje rade .
antracyt 10:10, 16 lip 2026

Oglądałam ostatnio w szkółce Ruby Anabelle i już nawet w koszyku miałam, ale potem rozsądek zwyciężył - no już naprawdę nie mam odpowiednio wilgotnych miejsc - ani na nie, ani na takie cudne rdesty jak u Ciebie...