Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Judith 10:21, 16 lip 2026

antracyt napisał(a)
Oglądałam ostatnio w szkółce Ruby Anabelle i już nawet w koszyku miałam, ale potem rozsądek zwyciężył - no już naprawdę nie mam odpowiednio wilgotnych miejsc - ani na nie, ani na takie cudne rdesty jak u Ciebie...

Zuza, ja mam Ruby Annabel i owszem - jak każda hortensja lubi wilgoć, ale wystarcza jej sporadyczne podlewanie. U mnie nie ma ani jednego wilgotnego miejsca, a Anabelki rosną dobrze. One są takimi miłymi roślinami, że szybko dają znać, ze mają mało wody i szybko odżywają po podlaniu. W przeciwieństwie do hortensji bukietowych, które niczego nie sygnalizują i raptem się okazuje, ze połowa liści zżółkła .
A zatem - brałabym, bo są naprawdę piękne

EDIT: poprawka - ja mam jednak Pink Annabel. Ale to bez znaczenia w kontekście tego, co napisałam wyżej .
antracyt 10:25, 16 lip 2026

O nie... nie kuś Hortensji wtedy nie wzięłam, ale z pustym koszykiem (wózkiem ) nie wyszłam...
W weekend muszę do Kórnika jechać to pewnie zajrzę, czy jeszcze są
UrsaMaior 22:53, 16 lip 2026

Zuza, u mnie i Pink A. i Bubblegum i rdesty mają dość sucho, więc próbuj
Monia81 07:31, 17 lip 2026

Dobrze Iza prawi spróbuj a nie pożałujesz, u mnie Pink Anabel i Ruby też łatwo nie mają, a dają radę
mrokasia 08:34, 17 lip 2026

Tak, tak, moje Bubblegum dają radę. I tak jak Judith mówi - sygnalizują niedobór wody a po podlaniu ładnie się regenerują.
Ulina 14:02, 20 lip 2026

Wrzuciłam u mnie info o czosnkach, zajrzyj w " wolnym" czasie
mrokasia 21:35, 21 lip 2026

Miałam bardzo udany, ogrodowo-towarzyski weekend. Z Gosią Margo udałyśmy się na południe i odwiedziłyśmy 3 przepiękne ogrody naszych forumowych koleżanek - Iwonki ze Wzgórza Chaosu, Magdę z Nowego początku z wilkiem w tle i Monikę z Wymarzonego Sielankowego. Moje krótkie relacje w każdym z wątków, zajrzyjcie .
Byłyśmy też w ogrodzie pokazowym Kapiasa ale zrobił na nas umiarkowane wrażenie.
Mimo prognoz pogoda dopisała i podczas odwiedzin u dziewczyn nie padało co pozwoliło nam dokładnie obejrzeć ich królestwa .

Z wojaży przywiozłam dwie reklamówki roślin (Magda - cmok!!!). Tylko nie mam jak posadzić bo wciąż pada . Jestem ostatnią osobą, która by marudziła na deszcz ale jakaś przerwa jednak by się przydała…

mrokasia 07:40, 22 lip 2026

Kilka fotek z wycieczki do Kapiasa:
mrokasia 07:45, 22 lip 2026

Ogród podzielony jest na pokoje - ogrody tematyczne. Warto zajrzeć do niego choć nas nie zauroczył. Denerwowało nas, że nie ma przejść między pokojami - trzeba wracać tą samą drogą bo każdy z nich to taki ślepy zaułek.
mrokasia 07:49, 22 lip 2026

A w poniedziałek udało mi się odwiedzić ogród Izy Tamaryszka. Nie ma jej na forum ale kiedyś prowadziła bloga Ogród Tamaryszka.
Iza ma piękny, duży ogród inspirowany ogrodami angielskimi. Byłam oczarowana.