Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Puste pole z wysepką kwiatową

Puste pole z wysepką kwiatową

Milka 12:06, 19 cze 2012

I jeszcze mnie takie nieszczęście dopadło. Dopiero wczoraj to zauważyłam. Usycha większa część ślicznego ligustra. Zawsze był jak zielona kula. W tym roku dziwnie ogołocony był w środku, a teraz całe gałęzie zasychają. A dwie po bokach żyją, nawet zawiązały kwiaty. Podejrzewam nornice, bo on był na trasie tego mojego wiosennego kataklizmu nornicowo-kreciego............. No i znowu klęska... I to jaka DUŻA!!!

to nie nornice Elu, u mnie stało się to samo, a tam gdzie rośnie mój ligustr nie ma nornic; zauważyłam, że to zasychanie stało sie po deszczu, tym ulewnym, jakby roslina została poparzona i moje wyglądają gorzej jak twoje; nie mam foty, bo bym ci wkleiłą!
Poziomka 14:50, 19 cze 2012

Elu ja też jestem przerażona , tak wyglądała moja hortencja ( pozostawiłam tylko jedną zdrową część - i tu nie rozpaczam bo mam dodadkową jako zamiennik) ale z niepokoję przyglądam się piwoni drzewiastej bo zaczyna wygladać podejrzanie - czy to nie jest jakaś choroba?
U Dzidki tak wygladają 2 hortensje.
Zaniepokojona Jasia
Celina 21:27, 19 cze 2012

Elu skoro już postanowiłaś to nie będę Cie zadręczać
Ale jakbys coś potrzebowała to daj cynk! jak będe mogła to pomogę pozdrawiam
Elfik 22:56, 19 cze 2012

Miluśka – ten liguster jest w moim jedynym cienistym zakątku, słońce tu dociera o zachodzie. Poza tym nad nim jest dach wystający ponad metr, więc deszcz podlewa tylko przód rabaty, pod murem jest sucho. On ma 5 lat, posadziłam go, żeby zasłonić skrzynkę gazową i do tej pory był zawsze piękny i bardzo gęsty, bo regularnie go podcinałam. No, już mi ręce opadają... A może to znak, żeby podłożyć bombę i zacząć wszystko od nowa? Z pomocą Danusi, ma się rozumieć...

Jasiu – Poziomeczko – moja piwonia drzewiasta, którą dostałam od Eliwrocław też w tym roku umarła... Co do hortensji, to mam już co do niektórych nikczemne plany!!! I to już na jesieni!

Celinko – no właśnie jeszcze nic nie postanowiłam, mam dwie głowy, a czuję, że następne mi rosną... Będę wdzięczna, jak coś wymyślisz, a z realizacją sobie poradzę . W dodatku (pi... pi... pi...) mnie trafia, bo wczoraj kupiłam rododendrona Blurettia, który miał być malutki 70/70, a jak zaczęłam kopać w necie, to okazało się, że to będzie olbrzym, jak na moje rabatki: 150/200... Ja zrobię se-puku
Przepraszam, że u mnie tak nieciekawie
marzena 23:19, 19 cze 2012

Elfik - 'bez nerwów'- przeciez ogród masz nie od dziś wiesz, że prawie nigdy nie wychodzi tak,jak chciałybyśmy...
nornice,krety, przemarzniete rośliny itd - znam to bardzo dokładnie także z autopsji ...

spokojnie- będzie dobrze

i dzieki za szybkie przybliżenie info o jaśminowcu u Irenki, świetna 'rzeczniczka' z Ciebie
Elfik 23:35, 19 cze 2012

He he, Marzenko, 'rzeczniczka' powiadasz... ? Ja już ze zmęczenia 'rzeźniczka' przeczytalam , a to już jest bardziej prawdziwa prawda, bo chyba zamordowałam na amen przesadzoną magnolię... No, se-puku jak nic... Ale tak na spokojnie, bez nerw...
barbara_kraj... 00:39, 20 cze 2012

Elfik napisał(a)
(...) W dodatku (pi... pi... pi...) mnie trafia, bo wczoraj kupiłam rododendrona Blurettia, który miał być malutki 70/70, a jak zaczęłam kopać w necie, to okazało się, że to będzie olbrzym, jak na moje rabatki: 150/200... Ja zrobię se-puku

I posadzisz go na miejscu ligustra... jeśli nie da się go uratować))
monteverde 01:55, 20 cze 2012

barbara_krajewska napisał(a)

(...) W dodatku (pi... pi... pi...) mnie trafia, bo wczoraj kupiłam rododendrona Blurettia, który miał być malutki 70/70, a jak zaczęłam kopać w necie, to okazało się, że to będzie olbrzym, jak na moje rabatki: 150/200... Ja zrobię se-puku

I posadzisz go na miejscu ligustra... jeśli nie da się go uratować))

Elfiku spokojnie, nie ma tego złego....
Elfik 21:02, 22 cze 2012

monteverde napisał(a)
Elfiku spokojnie, nie ma tego złego....
Aniu, mądrość życiowa przez Ciebie przemawia... A oto co na dobre wyszło:
Variegatka zmieni właściciela... Zawsze o tej porze zajmowała już to całe miejsce, obsadzone w tym roku z konieczności jednorocznymi

Od dziś jest tak... Miejsce Variegatki zajął rododendron Blurettia

Elfik 21:05, 22 cze 2012

Z dedykacją dla Dzidki