Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Puste pole z wysepką kwiatową

Puste pole z wysepką kwiatową

Milka 21:37, 26 cze 2012

I obejrzałam kwiaty, barwnie i kolorowo w moich ulubionych!
anula_wn 21:42, 26 cze 2012

jejeku, Eluniu ! ale przepięknie !!! moje ukochane zestawienia różowo-fioletowe
cudnie Ci wszystko kwitnie !!!
EPODLAS 22:33, 26 cze 2012

A mnie bardzo podoba się szarotka. Kiedyś ją posiałam, ale nic z tego nic nie wyszło. Muszę jeszcze raz spróbować. A u ciebie kwitnie jak szalona.
bociek 19:22, 27 cze 2012

Eluniu, jak milo bylo popatrzec na Twoja rozemiana buzie. Zaluje jednak, ze tylko na fotkach ze spotkania

Pieknie Ci kwiatuchy kwitna, zobacz nawet liliowiec ulamany kwitnie

Przykro mi, ze psinka z milosci Cie dziabnela w bolace rece

Sciskam mocno
EPODLAS 22:59, 27 cze 2012

Elu, ta bylina z dużymi fioletowymi kwiatami, która podobała ci się u mnie to czyściec wielkokwiatowy. Niewymagająca, z kwiatam, które naprawdę rzucają się w oczy. Jak przekwitnie, zostają duże ząbkowane liście.
Milka 12:26, 28 cze 2012

Sprawdziłam jeszcze raz, Cleome ma sie dobrze jakie ona warunki lubi? I ta druga piękna roślinka, przypomnij nazwę
Ela pozdrawiam, u lekarza byłam, leki biorę i jest lepiej
Elfik 17:08, 28 cze 2012

Kochani, miło mi, że lubicie moje kolorki, dedykuję Wam petunię – to samosiejka, wiedziała, w jakim kolorze ma mi się wysiać.

Bożenko, to ja już wiem, co dostanę od Dzidki! Cudny ten czyściec. Dla Ciebie szarotka. Jest w tym roku wyjątkowo rasowa, taka mechata...

Miluśka! Ogromnie się cieszę, że udało mi się Ciebie namówić... Bo wiesz, zazwyczaj to tak jest, że się stęka, a dobrych rad nie słucha. A Ty jesteś na medal! Tylko że dobrze by było oprócz leków nie przeciążać tych stawów – ale tu... no..., nie jestem dobrym przykładem... (a nawet bardzo złym )
Odnośnie roślinek:
Cleome: słońce, ziemia przepuszczalna, lekka, może być nawet piaszczysta. Zasilaj, ale podlewaj oszczędnie. Zostaw jej sporo miejsca, bo się mocno rozkrzewia, a na wys. powinna dorosnąć do metra. Ma ciernie!!! Kwitnie bardzo długo – ta jest różowa. Gdybyś jej uszczknęła czubek, to by się pięknie rozkrzewiła i bardziej kwitła, ale opóźniła by kwitnienie nawet o miesiąc. W tym roku ja bardzo późno posiałam roślinki, więc są małe .

Ośmiał większy (Cerinthe major) ‘Purpurascens’:
słońce!!! i próchniczna, żyzna, przepuszczalna gleba, stale wilgotna. Po przekwitnięciu pierwszych 3-5 kwiatów w kwiatostanie należy przyciąć pędy. Potrafi dorosnąć do 1m – ale tylko raz miałam jeden taki egzemplarz. Na ogół ma jakieś 80 cm, na boki też się rozrasta. Dla mnie – jest zachwycająco piękny!
Z obydwu roślinek łatwo jest zbierać nasionka!

Żegnam Wszystkich na troszkę......................................................
agniecha973 17:11, 28 cze 2012

To ja też poczytałam o Cleome co to ją niespodziewanie dostałam. Teraz wiem jaką opieką ją otoczyć. Pozdrawiam.
Milka 17:20, 28 cze 2012

Dzięki wielkie Elu w necie obejrzałam większe egzemplarze, cudne rośliny
A skoro się żegnasz na trochę, to do zobaczenia ale wracaj za niedługo
Martek 17:51, 28 cze 2012

Szczęśliwej podróży i miłego wypoczynku Elfiku