Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Puste pole z wysepką kwiatową

Puste pole z wysepką kwiatową

Mala_Mi 22:05, 22 cze 2012

Elfik napisał(a)
Aniu, ja też myślę, że Topsin dobry, używam go na zmianę z Dithane. Annabelka jakoś się wykaraskała...

Dołóż jeszcze Bravo......to dobry środek.... ja codziennie chodzę i oglądam moje roślinki...bo jestem przewrażliwiona... a po opadach deszczu to już spać nie mogę...wtedy sie uaktywnia syf.
I jak widzisz anabelka w porę zabezpieczona da radę..... ale nie myśł że wygrałąś wojne..przy sprzyjajacych okolicznosciach choroba wraca........ ten pierwszy rok, że część rośłin nie ma objawów chorobowych, ale po opadach deszczu profilaktycznie M jeszcze kuruje..... a że dba o pszczółki...to tak kombinuje by im nie szkodzić..iw częśc opryska tym ,częśc czy minym a t oco oblatują pszczółki nie chlapiemy czekamy aż przekwitnie.... najpierw pszczólki potem nasze krzaczki... wiec mszyca też nam zżera co sie da..jak są pszczółki.....
Elfik 22:07, 22 cze 2012

Aniu, przyszło mi do głowy, że właśnie nie powinno się przemilczać tego, co na ogrodzie "brzydkie", właśnie powinniśmy się wspierać w kłopotach, pokazywać swoje problemy... Moje już wszyscy znają i kojarzą mnie z kretami i nornicami A teraz się te choróbska zaczęły i jak widzę, nie omijają nikogo... Ja do tej pory niewiele chemii stosowałam, a teraz mam całe pudełko różności, nawet sobie wypisałam co - na co, bo nie pamiętam... Tak, dokupię to Bravo...
barbara_kraj... 22:11, 22 cze 2012

Celina napisał(a)

Z dedykacją dla Celinki

Te robaczki ciągną szczególnie do żóltego, ale są właściwie wszędzie!

OOOO!! czyli nie ma problemu!

Ten niewielki chrząszcz, to słodyszek rzepakowy, uszkadza pąki i płatki kwiatów. Żywi się pyłkiem i pąkami. W małych ilosciach nieszkodliwy, ale w dużych to już wymaga interwencji, najlepiej srodkiem owadobójczym.
Oczywiscie, w pierwszej kolejności dotyczy to rzepaku a nie róż, czy liliowców))
No, ale Ty Elu rzepaku nie masz
Elfik 22:14, 22 cze 2012

Basieńko, właśnie "Cię" przeczytałam u Celinki... Dziękuję! Uśmiałam się z komentarza Jotki ... A rzepak, owszem mam! Ciągle go plewię................. Faktem jest, że tych pchełek są niesamowite ilości i pojutrze popsikam (bo jutro jadę na Zlot!!! jedziesz?)
barbara_kraj... 22:18, 22 cze 2012

Elfik napisał(a)
... (bo jutro jadę na Zlot!!! jedziesz?)

Niestety, nie mogę... uroczystość rodzinna.
Fotek dużo zrób i pozdrów proszę, ode mnie, ogrodowiskowe zlotowiczki
Elfik 22:19, 22 cze 2012

Wszystkim mówię pa pa, dobranoc...

Mala_Mi 22:22, 22 cze 2012

Słodyszek rzepakowy... od półtora roku jesteśmy już miastowe....wiec biedny nie wie, że u mnie już miasto, a nie wieś...wic wpierdziela mi co inne niz rzepak..... pszczółek dużo lata, wiec póki nie zjada wszystkiego do cna..niech siedzi.... ale u Ciebie to już popieprzyło mu się na maksa...
Dzidka 22:33, 22 cze 2012

asc napisał(a)
Słodyszek rzepakowy... od półtora roku jesteśmy już miastowe....wiec biedny nie wie, że u mnie już miasto, a nie wieś...wic wpierdziela mi co inne niz rzepak.....

Jego przywabia kolor żółty.
Widywałam osoby w żółtych częściach garderoby, które były traktowane jak świetne lądowisko.
Od słodyszków nie potrafiły się opędzić.
weronika77 00:17, 23 cze 2012

Pozdrawiam Elfiku!. Cóż, taki los ogrodniczki, jak nie przemarznie, to krety, nornice, grzyby...Pryskamy najpierw roztworem z pokrzyw, skrzypu, potem inne radykalne środki. Albo mamy doła, ale to też przechodzi. Pozdrawiam i dzięki za wizytę.

Wspominam...ciepło.
malwes 22:36, 23 cze 2012

Elfiku,
I ja zawitałam do Twojego wątku i trafiłam na bliski mi temat.
Oj, ja niedawno strasznie rozpaczałam nad chorującymi roślinami - mam młody ogród i chyba jeszcze działa wszystko na raz: warunki, jakie rośliny miały w szkółce, brak im zakorzenienia, stabilności więc i podatne na choroby, gleba średnia, brak ustabilizowanych wszelkich powiązań bakteryjno-grzybowo-roślinkowych . I chorowało dużo roślin, ale udało się, na razie odpukać, chyba tylko jeden cis nie da rady ale jeszcze w niego wierzę.

Ja bym ten ligustr opryskała również Topsinem. Obawiam się, że przy tym nasileniu, już naturalne środki nie dadzą rady. Jeśli to zamieranie pędów, czyli grzyb - to wypadałoby pryskać 3 x w odstępie 10 dni, a jak masz coś jeszcze innego niż Topsin to środkowe psikanie tym czymś zrobić (dziewczyny podawały Dithane, Amistar, itp).
Ewentualnie popatrz dokładnie pod liście, czy nie zobaczysz tam malutkich białych albo różowych mini-pajączków, przędziorków. Wtedy Magus.