Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Puste pole z wysepką kwiatową

Puste pole z wysepką kwiatową

Elfik 12:38, 11 cze 2013

Aniu różana – podaję Ci przepis, mam taki „wyciąg” w notatkach.
Zakupione cebule należy zacząć uprawiać od końca grudnia (cebulę można zaprawić). Doniczka ma być nieco większa od cebuli, na dno drenaż, a ziemia wystarczy zwykła kwiatowa. Cebula ma być osadzona w wilgotnej ziemi tylko do połowy. Postawić w ciepłym miejscu. Podlewać ociupinkę, aż do momentu pojawienia się pierwszych pędów. Teraz kwiatek musi mieć bardzo jasno, zacząć podlewać (na podstawkę!) lekkim nawozem co 2 tyg. Od momentu rozpoczęcia wzrostu przez cebule do początku kwitnienia mija około 8 tygodni.
Kwiaty po przekwitnięciu należy ściąć, łodygę zostawić do zaschnięcia.
Hippeastrum nie zakwitnie, dopóki cebule nie przejdą głębokiego spoczynku, trwającego od października do grudnia. Aby przygotować je do tego, podlewanie i nawożenia należy od początku sierpnia zacząć stopniowo ograniczać, a w końcu zupełnie zaniechać tych czynności tak, aby liście uschły w ciągu 4-5 tygodni. Następnie doniczkę trzeba postawić w ciemnym, chłodnym miejscu, w temperaturze 10-12°C. W końcu grudnia wyjąć cebule ze starej doniczki (wyrzucić też starą ziemię oraz resztki korzeni) i.... tu czytaj od początku
Odnośnie TEGO hipka, ja kupiłam cebulę po przecenie, wczesną wiosną, już po kwitnieniu, z przyciętymi łodygami. Miał być krwisto czerwony! Ale co tam, i tak się odwdzięczył dodatkowym kwitnieniem, i to jak!

Bogda – macham serdecznie! Oprócz „naszej” rabatki mam jeszcze inne.
To południowa

A to jedyna cienista, północna, przeorganizowana po wykopaniu uschniętego ogromnego ligustra, który zasłaniał skrzynkę gazową

Bogusiu _r_ – dzięki serdeczne za wskazówki, mogę Ci zupełnie bezkarnie dawać , bo jesteś imiennikiem mojego M – ale on nie ma Twojej wiedzy, więc nici z buziaka
Wyobraź sobie, że po 2 wiosennych ryciach w tym roku aż do tej pory mam spokój. Co za komfort! Puszki i elektroniczny „rozśmieszasz kretów” też przerobiłam, zresztą chyba już wszystko! Niestety, jak się gadziny dobrze zadomowią, to nic nie działa. Twoją hodowlę robali oczywiście widziałam i skrzętnie omijam te stronki. Listeczki w buku przycięłam - dostał nakaz zagęszczania się
Pozdrawiam serdecznie!

Jolu – wiadomość hiobowa, aż mi się chce płakać. Nas ominęło, choć w prognozach cały czas ostrzeżenia, więc nerwy napięte. My mamy inny problem, troszkę zalało od balkonu, bo ulewny deszcz pod naporem wichury wciska się wszędzie! W ogrodzie jeszcze się nic nie połamało, ale teraz widzę, że muszę niektóre tyczki wsporcze zamienić na mocniejsze. Najgorsze, że nic nie da się uchronić przed tą nienormalną aurą. Przytulajko serdeczne, Jolunia...

Ech, Gabrysiu, już chyba troszkę za długo ... jakby to hm...powiedzieć... idę w zapasy z tym i z owym... Ale zaglądam tu, zaglądam... Twój ogród mnie oszałamia, tu Ci to napiszę, bo jak uprawiam „oglądactwo”, to na wpisy brak mi czasu. U mnie wszystko kwitnie, owszem, bo prawie słyszę, jak cały ogród chłepce wodę, nigdy nie był tak dopojony! Między kroplami deszczu udało mi się też go dokarmić, więc jest kolorowo.
Ale akurat te kolory zaczynają mnie doprowadzać do szału, a pomysła brak - a każda zmiana pociąga za sobą ciężką robotę, a ja jakaś niezabardzorobotna

Za to mój złoty cis nareszcie jest złoty!

Aniu asc – moje hosty też nareszcie się robią giganty!

Rzut oka z tarasu na zapłakany ogród

jotka 12:44, 11 cze 2013

Załapałam sie na rzut oka z tarasu. Nawet jak zapłakany to i tak piękny Twój ogród

Złoty cis ? na bogato u Ciebie

pozdrawiam
greglis 13:18, 11 cze 2013

Teraz zapłakane są wszystkie nasze ogrody ale Twój cudnie się prezentuje
Buziaki ślę
Kasia
reni 13:19, 11 cze 2013

Widok z tarasu cudny..pozdrawiam
Anita1978 13:58, 11 cze 2013

Ja takie widoki uwielbiam! I takie ogrody . U mnie też non stop leje, leje ja z cebra, poza tym burza za burzą, strąca pąki , listki i kwiatostany łamie... . Dlatego posyłam ci

Milka 14:00, 11 cze 2013

Jak ja dawno nie byłam Elfiku u ciebie a tu takie angielskie widoki w kroplach deszczu, przepięknie
barbara_kraj... 16:58, 11 cze 2013

Elfik napisał(a)

Ale akurat te kolory zaczynają mnie doprowadzać do szału, a pomysła brak - a każda zmiana pociąga za sobą ciężką robotę, a ja jakaś niezabardzorobotna

Dla 'niezabardzorobotnej' robota niewielka - znajdź inne miejsce dla tego sinoniebieskiego i firletki smółki i już będzie lepiej, przynajmniej na razie
Elfik 21:05, 11 cze 2013

Jolu, Kasiu, Reniu, Anitko, Miluśka, Basiu - specjalnie dla Was!
Godz. 20.45 - ogłaszam KONIEC PADANIA!

reni 21:08, 11 cze 2013

I od razu pięknie się zrobiło..pozdrawiam
barbara_kraj... 21:24, 11 cze 2013

Elfik napisał(a)
Jolu, Kasiu, Reniu, Anitko, Miluśka, Basiu - specjalnie dla Was!
Godz. 20.45 - ogłaszam KONIEC PADANIA!

Odetchnęłam z ulgą!