Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dolina Tęczy

Dolina Tęczy

monitka 20:22, 12 kwi 2012

Arco fajnie to wygląda A świerki serbskie ci tam nie pasują albo choiny które Danusia sadzi? one są takie delikatne i zwiewne.

Co prawda nie wiem czy są u nas do dostania. Nigdy w oko mi się nie rzuciły ale też specjalnie się nimi nie interesowałam.
siaaska 20:41, 12 kwi 2012

Marciu jeśli szukasz darmowego programu do projektowania to możesz pobawić się w GardenPuzzle..... i co nie co zobaczyć jak by wyglądało... Jest tam okrojona ilość roślin ale coś da się wykombinować i można wgrać własne zdjęcie jako podkład.
an_tre 21:56, 12 kwi 2012

Marto z wiosennym pozdrowieniem sasanka

Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Netka 21:59, 12 kwi 2012

Martuś nie wolno się dołować właścicielkom takich ogrodów jak Twój ! Spójrz na pierwsze zdjęcie jakie wkleiłaś w swoim wątku ! Masz piękny klimatyczny ogród ! Ale powiem Ci, że faktycznie Ogrodowisko stawia poprzeczkę wysoko i ja też kiedyś zachwycałam się tym, jak mojej koleżance firma zagospodarowała skarpy, a dziś, po częstym zaglądaniu i podglądaniu Ogrodowiskowych ogrodów, już te jej skarpy mnie tak nie zachwycają... wręcz sobie myślę, że mogli to ładniej zrobić
Podoba mi się Twój pomysł na Skarpę nr 1. Jeśli nie chcesz jednolitego żywopłotu, to może faktycznie daj kilka tujek zielonych i kilka żółtych. Gdzieś kiedyś widziałam taki żywopłot i fajnie to wyglądało. pozdrowionka
Borbetka 07:42, 13 kwi 2012

Marta nie sadź jałowca Skyrocket. Ja mam 60 szt. żywopłotu z niego. Tylko problem. Rośnie zwarto i naturalnie przez pierwsze 3-4 lata, a potem zaczyna wyłamywać się od śniegu, gałązki przewisają i trzeba go ciąć.

borówcowy-raj
arcobaleno 09:24, 13 kwi 2012

Dziewczyny - dziękuję za rady i słowa wsparcia
Chyba ta brzydka pogoda tak wpływa na moje nastroje, ale czuję normalnie jakby mi klapki z oczy spadły

Dzięki Wam już wiem, że jałowce nie znajdą się na mojej liście zakupów
Szukam za to fajnych rozłożystych kęp traw a nie znam się na trawach w ogóle - jedyna którą kiedyś zamówiłam w ogóle nie odbiła po zimie, więc nie zdążyłam zobaczyć co potrafi - jakie trawy mogłabym użyć na te skarpy?
Kusi mnie ten olbrzym miskant, ale na niego raczej miejsca mi tam szkoda, wolę takie większe stanowisko wydzielić na na świerka (monitko - chodzi Ci o choinę kanadyjską?)
monitka 09:44, 13 kwi 2012

Tak arco myślałam o choinie kanadyjskiej
anna_studio 21:46, 14 kwi 2012

Witaj Marta, masz piękny ogród...z klimatem, nie zmyślam, widać to na zdjęciach...
Dlaczego tego nie doceniasz...?
Wiem,wiem, jak się tu trafia...to wszyscy zmieniają....mnie też dopadło

A na skarpę, chodzi jeśli o trawy to polecam rozplenicę, są różne wielkości, wyglądają bajecznie...,szybko rosną baaaaaaardzo
arcobaleno 22:11, 14 kwi 2012

monitko - pomyślę o tych choinach - z resztą zobaczę co w szkółkach bedą mieli bo plany to jedno a potem się okazuje, że u nas tego nie ma....

aniu - ehh,..widzisz jak to jest - ja ten ogród kocham i te moje rośliny w nim i cieszy mnie każdy listek i każdy kwiat i to one zazwyczaj znajdują się na zdjęciach ale jeśli chodzi o całokształt to bardzo obiektywnie mówię, ze nie jest najlepiej, wciaż jest tyyyle do zrobienia i teraz jakoś coraz bardziej zaczyna mi to doskwierać Ale nie ma co narzekać tylko trzeba rękawy zakasać i robić, robić, robić bo im szybciej zrobimy tym szybciej będziemy się cieszyli z efektu

Dziś ryłam w przytarasowej rabacie, urządziłam roslinom przeprowadzki przy okazji dzieląc te mocniej rozrośnięte i tym sposobem mam już kilka doniczek roślin własnej produkcji do obsadzenia skarp

Najbardziej cieszy mnie, że kosaćce w końcu trafiły na odpowiednie dla nich miejsce - słoneczne i przy samym wejściu na taras - mam nadzieję, że się ładnie rozrosną - uwielbiam te ich cieniutkie listki!

A hiacynty swoim zapachem zwabiły uroczego gościa

Fiołeczki też mi się ładnie rozrosły i cudnie kwitną - są malutkie ale bardzo mnie cieszą

arcobaleno 22:19, 14 kwi 2012

Barwinek na rabacie z tyłu domu bujnie zakwitł
Strasznie nam się tam chwasty sieją, więc bedę chciała tym barwinkiem zająć jak najwięcej powierzchni - wsadzałam w zeszłym roku jakieś takie pojedyńcze pędy i w jednym miejscu rozrósł się w ładną kępkę

A zaraz obok rośnie takie coś - mąż tam ostatnio pielił i "to" zostawił bo nie wiedział czy to chwast czy nie..a ja...tez nie wiem Co to może byc??? NIe pamiętam co tam wsadzałam w zeszłym roku...