Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek Agniechy973

Przedogródek Agniechy973

laurowisnia 19:54, 26 sty 2012

Agnieszko jesteś na Ogrodowisku, ale rozumiem Twoje podniecenie i obawy co to będzie.
agniecha973 20:42, 26 sty 2012

Właśnie dzisiaj kręciłam się przed domem i zabrałam ze sobą plan nasadzeń i trochę poczułam się niepewnie, bo nie wiem czy w przestrzeni będę potrafiła tak ładnie wyznaczyć rabaty. Przy tylu łukach i zakrętach trochę trzeba się będzie napocić.

Mam kilka wątpliwości:
1. Jak odciąć koniec suchej rzeki od trawnika? W moim pierwotnym projekcie kamyki były po dwóch stronach otoczone ścieżką, a tu nie wiem jak będę kosić sąsiadujący trawnik. Kancik i ekobord?

Muszę dobrze zagospodarować moje dotychczasowe roślinki, bo dopiero się przyjęły.
2. Duży problem mam z bukszpanami, bo one straszny stres przeżyły na wiosnę. Jeśli je znowu przesadzę, to już w takie miejsce,skąd nie będę ich ruszać. Miały być z nich nasadzenia poduchowe, a teraz nie mam dla nich konkretnego miejsca. Może ktoś coś doradzi? Na pewno jeszcze je skrócę, żeby się bardziej zagęściły.
3. Do tego dochodzi trochę kosodrzewiny. Nie mam na nią po tych rewolucjach pomysłu.
4. Sosny himalajskie, które miały przesłaniać nas od ulicy. Magnolio, gdzieś była propozycja, żeby kilka zostawić. Spojrzysz jeszcze raz na plan? Jak je rozmieścić, żeby nas zasłoniły?
5. Zostaje jeszcze kwestia obsadzenia lewej strony tuż przy bramie. Jak tam poprowadzić linię nasadzeń?

Ufff... mam stresa...
kaisog1 20:44, 26 sty 2012

agniecha973 napisał(a)
A ja się zaczynam bać realizacji. Po prostu boję się, że nie podołam. Ale może w trakcie będę wklejać zdjęcia z prac, to będziecie naprostowywać moje złe działania. Pomysł rzeczywiście pierwszorzędny.

...ojjj sama się nakręcasz. Zupełnie nie potrzebnie..... jak wemiesz łopatę w dłon od razu będziesz wiedziała co masz robić A zdjęcia z prac i tak musiałabyś wstawić - to Twój święty ogrodowiskowy obowiązek!
agniecha973 20:47, 26 sty 2012

Wiem o tym obowiązku.
Tylko nie myślcie, że marudzę. Ja po prostu analizuję co, gdzie i jak. Na zewnątrz pojawiają się bardziej realne problemy niż na kartce.
kaisog1 20:52, 26 sty 2012

Masz rację ale.... wiem z autopsji, że człowiek siedząc przed kompem z kartką i gotowcem do realizacji zaczyna panikować
Bardzo dobrze, że analizujesz i nikt tu absolutnie nie pisze, że marudzisz - w ogóle nie wiem skąd Ci to przyszło do głowy.

Suchą rzeke odetnij ekobordem. I tak będzie ciężko kosić ale zasze lepiej niż zostawić "kancik"
EwaG 20:56, 26 sty 2012

Plan w teren najprościej przenieść przy pomocy siatki kwadratów. Na planie rysujesz linie co metr (1cm=1m przy skali 1:100). Jedna z linii najlepiej żeby sie opierała o stały element np. bok domu.
Potem w terenie rysujesz sobie kwadraty 1x1 m (tzn linie które te kwadraty tworzą) i odrysowujesz rysunek z planu. Trzeba pamiętać płynności linii. Można te linie utrwalić np. farbą w spreju lub piaskiem sypanym z butelki ew. elastyczną linką mocowaną do kołeczków wbitych w ziemię.
Bardzo lubię wyznaczać rabaty w terenie.
agniecha973 21:05, 26 sty 2012

Tak właśnie myślę zrobić, przenieść projekt Magnolii na mój plan, który jest na kartce w kratkę i będzie dużo łatwiej. Ale to i tak wyzwanie dla mnie.
Skoro Ewo lubisz to robić, to znaczy że nie może być to takie straszne
Dzięki za wskazówki.
Pszczelarnia 10:40, 27 sty 2012

To jest najgorsze. Wytyczać jakieś linie - nie w moim typie. Nigdy nie wychodzi. Za ciężką mam rękę.
agniecha973 11:12, 27 sty 2012

Mam nadzieję na to, że mi wyjdzie
Syla 11:15, 27 sty 2012

Również wytyczałam rabaty sama ..... nie taki diabeł straszny..... dasz radę !!!