Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek Agniechy973

Przedogródek Agniechy973

agniecha973 18:12, 03 lut 2012

Wszystko pięknie, ale do zadarnienia pozostaje 300 m kwadratowych. Ewo, jakie rośliny proponujesz pod drzewami.
agniecha973 18:37, 03 lut 2012

Ewo, proszę dokończ jeszcze swoją myśl co do roślin zadarniających i tych z naturalnego środowiska. Jakie będą najlepsze i przetrwają. Naturalnie to tam rośnie pokrzywa i perz
EwaG 18:56, 03 lut 2012

Tak na szybko to do takich powierzchni i "lasku" przychodzi mi do głowy bodziszek korzeniasty, jasnota plamista, gajowiec zółty, w większy cień marzanka wonna, ew. jeżyna arktyczna. Na pewno bodziszek czy jasnota są tanie. Bodziszek bardzo łatwy do rozmnożenia, kupujesz kilkanaście roslin dzielisz a w nastepnych latach tylko odrywasz sadzonki i dosadasz, dosadzasz, dosadzasz...
Oczywiście to tylko taka luźna propozycja-koncepcja do dalszego uścislenia (jezeli pójdziesz tą drogą).

Na tym zdjęciu jest suchodrzew, ale u ciebie chyba przemarznie. Nie wiem jak się zachowuje w otwartym polu. To zdjęcie jest z Ogrodu Botanicznego UW, poraste zbocze i jest w terenie osłoniętym. Tam wygląda super.
]
agniecha973 19:30, 03 lut 2012

Bodziszek mam w małych ilościach z ogródka cioci. Rośnie w kilku kupkach pod iglakami, mogę podzielić i zdobyć więcej. Tylko nie wiem czy to ten korzeniasty. W lecie zrywam jego listki do odstraszania komarów, nacieram ciało i pachnę - to chyba to? Moja mama mówi na to anginka.

Suchodrzew u mnie na wsi przemarzł, w mieście u cioci rośnie. Można spróbować jeszcze raz - już teraz mam bardziej osłonięty teren.

Mam też taki inny bluszcz, nie wiem dokładnie co to, ale nie jest to hedera. Też powinien się sprawdzić.

A! Hortensja pnąca strasznie mi się podoba, też na podłodze może rosnąć.

Ewo, ale tam na razie nie będzie cienia, tylko w niektórych miejscach, gdzie już od drogi rosną sosny i żywopłot. Trochę cienia daje garaż.

Ale, żeby to u mnie się udało, to trzeba będzie wypalić chwasty chemią, bo na pewno nie dam rady tego obrobić. Co roku następny placek opryskam, a resztę kosić będziemy. Za kilkanaście lat może się wszystko razem spotka

Ewo, dziękuję za porady. Wpadaj częściej i podpowiadaj proszę, bo Magnolię zamęczę
agniecha973 20:32, 03 lut 2012

Jeszcze dąbrówka rozłogowa mi na myśl przyszła. Nadała by się? Mogę zdobyć. Tam na tyłach płynie strumyk. Paprocie też by tam miały dobrze. Wilgotno.
magnolia 21:26, 03 lut 2012

poupieram się trochę, co?
No bo patrze na zdjęcia, na plan i widzę jak patrzysz na to miejsce z domu, z przed garażu wysiadając z samochodu, z ławki przed domem .... i widzisz szpaler czy żywopłot, za nim wystaje coś gęstego. A jak byś odpuściła ten szpaler, i zorientowała rabatę bardziej jak jej kształt, to ona byłaby półokrągła i widoczna z wielu stron, a nie tylko z tej wąskiej gdzie nie jest zasłonięta.
Co o tym myślicie?
magnolia 21:27, 03 lut 2012

a pomysł Ewy na gatunki bylinowe i okrywowe do cienia super. Jak tam jeszcze strumyk, to mamy uroczysko.
agniecha973 15:26, 04 lut 2012

Już któryś raz nie dostaję powiadomienia o swoim wątku. Dopiero teraz chciałam jeszcze raz przeanalizować wczorajsze wpisy i zobaczyłam, że Magnolia wczoraj coś napisała.

Tam nie ma zbyt wielkiego strumyka, taki rowek i tylko kilka metrów przy samym końcu działki aż za słupem na ogólnym planie.

Muszę Wam powiedzieć, że mój ogród pięknieje już od samych nazw: bukiet drzew, uroczysko, ławka przed domem! WOW.

Magnolio jestem otwarta na pomysły, ale nie do końca wiem jak masz na myśli poprowadzić te rabaty
magnolia 13:59, 06 lut 2012

Aga, nie bardzo mam czas teraz rysować, bo mam dużo pracy i malucha ze złamanym nosem ( co 2 dni kontrole a w piątek możliwe nastawianie, więc masę czasu na izbie przyjęć spędzamy). Ale szybko napisze. Pokazałaś zdjecia .chyba z domu, gdzie widać że widok na tamto miejsce jest szeroki. I z takiej perspektywy będzie widać ścianę żywopłotu która w większości zasłoni tę kompozycje którą wymyśliłaś. Więc proponuję żeby nie sadzić tam żywopłotu, tylko te kompozycję zrobić zaokrąglonymi pasami takimi jak kształt rabaty. Pewnie im głębiej tym bardziej te pasy przejdą w plamy.
abrakadabra 14:15, 06 lut 2012

agniecha973 napisał(a)

Muszę Wam powiedzieć, że mój ogród pięknieje już od samych nazw: bukiet drzew, uroczysko, ławka przed domem! WOW.

Hahahahaha, tak się uśmiałam, że aż dziecko wybudziłam