Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek Agniechy973

Przedogródek Agniechy973

ewalm 11:03, 15 lut 2012

bardzo fajnie magnolio
czosnek niedzwiedzi sadziłaś sadzonki czy siałaś?
a to drugie to zdrojówka rutewkowata?

ach, jak tak sobie poczytam, to ja już chcę wracać do domu, na swoje piaski
agniecha973 11:07, 15 lut 2012

Ewo i Ewo proszę zaproponujcie swoje typy drzew, albo chociaż odrzućcie jakieś.
EwaG 11:11, 15 lut 2012

Agnieszko wydaje się mi, że do "bukietów" sa lepsze drzewa o lżejszej koronie (stąd te brzozy w przykładach). Czyli np. grujecznik. Ale czy wytrzyma zimy na odkrytym terenie, tak jak widzę u Ciebie? To znaczy, czy jest tam zacisznie?
Gałęzie od dołu można podcinać.
A co byś powiedział na zwykłe grusze pospolite?
magnolia 11:18, 15 lut 2012

platan b. ładny
A Ty masz super włosy!Zawsze takie chciałam.
Jemu się należy miejsce szczególne, ma być dominanta w ogrodzie. Mi pasuje w miejsce 'bukietu', może tez być bukietem jak posadzisz 2 szt,
Co do innych gatunków
1. grujecznik-koronę, znaczy jej wysokość od dołu możesz kształować sama, podcinając go od dołu. U mojej mamy rośnie ze 4 lata i jest bardzo smukły, wysoko ugałęziony, bo taką sadzonkę wybrała
2. ten jest super, dla mnie piękny liśćmi, pokrojem
3. pensylwański- nie za duży, ładna kora, cały taki oliwkowy w barwie
4 robinie są łamliwe, ja mam ich kilka ale nie spadają im całe, wielkie konary. Chyba że masz wietrznie bardzo, to odpuść. Bardzo by pasowały do Ciebie,ale nie ma gwarancji jak się będą zachowywać.Generalnie to łatwe drzewa. Tutaj trzeba zaryzykować
5. Tych wiśni jest kilka odmian- Pissardii, Wodii, Nigra. Nie wiem dokładnie, ale wydaje mi się że one różnia się odcieniem. Ewa, mam rację? Poza tym w słońcu takie drzewo wygląda lepiej, jaśniej, w półcieniu już kolor jest mniej ładny, wydaje się ciemniejszy. Tu znaczenie ma tez tło, ładnie jest jak wokół jest jasno, albo zieleń jest żywozielona. Skreśl ten gatunek, bo będziesz patrzeć i mieć rozterki czy ładnie jest czy brzydko.

ewalm 11:22, 15 lut 2012

jako jedynki - chyba klony "Red Sunset'
a jako "bukiet" to ja najbardziej, najbardziej lubię jednak brzozy albo jarzębiny- ale chyba ich nie bierzesz pod uwagę

grusze? może drobnoowocową 'Chanticleer'? ale nie widziałam posadzonych razem i nie wiem jak by to wyszło..
magnolia 11:24, 15 lut 2012

oj, Ewa, pisałam nie widząc Twojego posta. Pisałam o platanie do bukietu, bo takie formy rozgałęzione platana są b. ładne, ale rzeczywiście masz rację że to mocne formy. To może 1 szt, platana a bukiet odpuścić.
Grusze pospolite- też dobry pomysł.
Ewalm, tak to zdrojówka, dzięki. Czosnek sadziłam, bardzo go wyczekuję i zdrojówki tak samo.
Też masz piaski?
ewalm 11:29, 15 lut 2012

będę miała piaski jak wrócę do domu - ale ogród na nich to przyszła przyszłość, bo najpierw musimy tam dom zbudować
z piekną brzeziną widoczną z kuchni (a ja jestem uczulona, ale nic to, nabedę sterydy w psikaczu

mam też piaski na działce mojej Mamy, która się zajmujemy, jak jesteśmy w kraju

a tutaj - piekna żyzna glina, ale nie moja tylko "pożyczona", więc za bardzo nie da się poszaleć na niej
magnolia 11:31, 15 lut 2012

ja się wprawiałam u mamy na glinie, teraz mam piaski, ale nie takie zupełnie wydmy, 4 klasę. I tak je polubiliśmy z mężem, bo są wdzięczne, że nie zamienilibyśmy się na glinę.
agniecha973 11:33, 15 lut 2012

Zacisznie u mnie nie jest na pewno.

Włosy - hmm... super dla takiej osoby jak ja, czyli nie lubiącej majstrować z wyglądem. Z mokrymi idę spać i mam najlepszą fryzurę. Ale wadą jest posiadanie często tzw. szopy na głowie Dzieciaki w pracy często mówią: Ale zasłania pani tablicę włosami A jak mają narysować swojego nauczyciela, to rysują twarz i wielką gmatwaninę na głowie.

To będę się rozglądać za klonem Red Sunset. A na robinię się skuszę dla eksperymentu i gdzieś wcisnę w rabaty.

Platan zamiast bukietu mówisz, hmm... Platan w bukiecie odpada, bo chyba nie będzie aż tak reprezentacyjny. Ale zamiast... kusząca propozycja. A korzeniami szamba nie rozwali w przyszłości?

Ale jak to - mój ogród bez bukietu drzew, no teraz jak mam już na niego smaka?! Bukiet musi być, najwyżej gdzieś indziej.
magnolia 11:34, 15 lut 2012

a grusza Chaticleer to kolejna dobra propozycja do pojedyńczych wg. mnie.
Grujecznik w bukiecie miałby zacisznie , bo od zachodu ma garaż( nie pomyliłam kierunków świata), do tego to Dolny Ślask więc da radę .