Piękne te ujęcia roślin. Szczególnie to drugie to taka moja kokorystyka o wysiewach czytałam, że już zaczęłaś. Trochę bym się bała chyba że wiosna przyjdzie w marcu. W zeszłym roku w marcu zaczęłam wysiewy. Przypomniałaś mi o lobelii. Miałam w zeszłym roku ją siać ale miejsca by brakło.
Podobną zadobyłam z pobocza drogi u mnie, czy to też ta dziko rosnąca?
Zebrałam nasiona vernonii i posiałam do doniczki jeszcze jesienią i parę innych bylin ciekawa jestem efektu.
Jak zawsze nie zawiodłam się, warto było czekać na takie rarytasy, pozdrawiam.
Nacieszyłam dzisiaj oczy - cudne letnie obrazki - biały dzwonek mnie zniewolił
no i informacja o siewach. O dziewannie żółtej nawet nie wspominam - cudo.
Co jeszcze siejesz teraz poza hortensjami. Ja zacznę dopiero od lutego.
To również moja ulubiona choć w tym roku odkryłam inną, będę pisać o niej.
A te wysiewy to są zadołowane w doniczkach na zewnątrz, więc powinny kiełkować najwcześniej w marcu, a hortensja wykiełkowała przez to chwilowe ocieplenie, pewnie te 8st. jej wystarczyło, dlatego w domu jej było za ciepło.
Lobelię miałam w tamtym roku białą i taką jak niżej.
Nie widać obrazka, a pokazałam ostatnio dwie Duchesse de Nemours oraz Bowl of Beauty, obie ścinam do wazonu, białą dla zapachu, a różowa dłużej się utrzymuje.
Dziewanny mam ze sklepu, trochę poleżały zanim je wysiałam gdyż myślałam, że uda mi się kupić gotową sadzonkę dziewanny austriackiej.
Ta żółta jest dla mnie nadal nn, mam jeszcze jedną nn białą. Ta podobnie, kwiaty rozwinięte ma do południa, później zamyka, posadziłam ją w cieniu drzewa i wydaje się, że jej to odpowiada, szybko zasychają jej dolne liście więc potrzebuje zasłonięcia. Zwraca uwagę bielą swoich kwiatów.
Obie, możliwe, że będą dwuletnie, zaschły im dolne rozety.
Żółta nn kwitła do końca września, wtedy musiałam ją już przesadzić, a biała miała przerwę, po przycięciu kwiatostanów zakwitła ponownie, tu fotki z września.
Obejrzałam, zapinowałam kilka zdjęć jako inspirację łączenia roślin i znowu obejrzałam, i znowu... I teraz ręce mnie świerzbią do grzebania w ziemi...No nie...