Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w cieniu brzozy

Ogród w cieniu brzozy

Agania 19:50, 26 mar 2014

Spotkałyście się z Renatką na wspólnych zakupach?.....co to za czerwony cycek wychodzi z ziemi? i te drobne niebieskości.....byłam dzisiaj w Obi kupić tego pawia dla Ewy i na róże nie patrzyłam............ale pawia nie było, kiedy ty go kupowałaś, pani mi powiedziała, że wszystkie ptaki są wystawione, na ekspozycji pawia już nie było.

Same dobre rady u ciebie...............u mnie na razie nie ma nornic .......pokażesz mi kwitnącą magnolię colosus
laurowisnia 09:44, 27 mar 2014

ewsyg napisał(a)
Drzewka owocowe objadły Ci zapewne nornice. U mojej koleżanki notorycznie zjadają korzenie. Podobnież nie lubią zapachu ludzkich włosów. Moja koleżanka okręciła korzenie włosami i do dołka też powkładała. Ja na zimę wokół drzewek powtykałam ząbki czosnku. Zauważyłam, że one nie lubią zapachu cesarskiej korony. U mnie też buszują nornice, ale tam gdzie rośnie cesarska korona ich nie ma a kawałeczek dalej są .

Ewo, z włosami nie spróbuję, a czosnek ciągle wsadzam ozdobny i zwykły, jednak bardzo blisko nich buszują, koronę wsadziłam właśnie z tego względu pierwszy raz w tamtym roku, może je przepędziłam z jednego miejsca na inne, tak to z nimi chyba jest, mam tą gorczycę wysieję ją tam gdzie były te drzewka. Dzięki.
laurowisnia 09:49, 27 mar 2014

irena_milek napisał(a)
ALe widoczki, miałaś słoneczko, bo u nas lało!
dzięki za nazwę, podoba mi się ta roślina

Słoneczko było, ale też bardzo zimno było, dziś cieplej. Roślinka ładna, ale za mała do tych schodów, powoli się rozrasta, dzwonek będzie lepszy.
laurowisnia 09:52, 27 mar 2014

Mirella napisał(a)

Ja stosuję sierść mojego pupila działa, i stosuję gnojówkę z czarnego bzu sprawdzone działa
Agatko, jestem już

Sierści nie mam, a o tej gnojówce czytałam, czy ją z liści robiłaś i mam problem gdyż trudno znaleźć dziury, dawniej częściej się na nie natykałam.
laurowisnia 10:00, 27 mar 2014

Agania napisał(a)
Spotkałyście się z Renatką na wspólnych zakupach?.....co to za czerwony cycek wychodzi z ziemi? i te drobne niebieskości.....byłam dzisiaj w Obi kupić tego pawia dla Ewy i na róże nie patrzyłam............ale pawia nie było, kiedy ty go kupowałaś, pani mi powiedziała, że wszystkie ptaki są wystawione, na ekspozycji pawia już nie było.

Same dobre rady u ciebie...............u mnie na razie nie ma nornic .......pokażesz mi kwitnącą magnolię colosus

Tak, na razie tylko raz i więcej było rozmowy niż kupowania.
Czerwony cycek to rabarbar, a niebieskości to cebulica nasiana więc mało ma kwiatków. Paw to prezent, nie kupowałam, nie wiedziałam, że na niego polujecie, a róże to chyba nowa dostawa i jest ich dużo.
Jak tylko zakwitnie to fotka będzie tylko ja mam sieboldii bez collosus, ona będzie mieć mniejsze kwiaty.
Mirella 10:47, 27 mar 2014

laurowisnia napisał(a)

Sierści nie mam, a o tej gnojówce czytałam, czy ją z liści robiłaś i mam problem gdyż trudno znaleźć dziury, dawniej częściej się na nie natykałam.

Tak z liści i kwiatów, one tego nie lubią, śmierdzące to jest ,wlewam to do dziur, u mnie lubią siedzieć pod jałowcami i tujami, jak niema dziur to polewam miejsca gdzie wiem że bywały, profilaktycznie
laurowisnia 10:52, 27 mar 2014

Dziękuję, zastosuję, niech tylko się bez zazieleni.
Maria667 14:35, 27 mar 2014

laurowisnia napisał(a)

Poniżej takie coś mi zakwitło, nie wiem co to jest.

To skrzydlinka naprzeciwlistna (Aethionema oppositifolium).
ewsyg 19:39, 27 mar 2014

laurowisnia napisał(a)

Ewo, z włosami nie spróbuję, a czosnek ciągle wsadzam ozdobny i zwykły, jednak bardzo blisko nich buszują, koronę wsadziłam właśnie z tego względu pierwszy raz w tamtym roku, może je przepędziłam z jednego miejsca na inne, tak to z nimi chyba jest, mam tą gorczycę wysieję ją tam gdzie były te drzewka. Dzięki.

Z gorczycą próbowałam, nie działa. Cesarska korona działa. Przeniosły się tam gdzie jej nie ma. Dzisiaj namierzyłam nowe dziury wkoło liliowca i kosaćca. Smakują im te korzonki. Zastosowałam trutkę. U mnie drzewka zostawiły w spokoju. Ja mam sporo irysów i liliowców, one lubią ich korzenie. W tamtym roku o mało nie straciłam dwóch odmian. Ratowałam resztki. W tym roku będę bardziej czujna.
gusiarz 11:03, 28 mar 2014

Agata te pokazane czosnki z siewu kiedy posiałaś? Dwa lata temu? Ciekawe co z moimi z siania będzie... muszę je dobrze nawozić, jak radziłaś... pozdrawiam