Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

andziulka 22:57, 01 kwi 2012

Aniu, ja wiem jaki jest przy tym bałagan bawilam się tak tylko jednego roku treaz wysiewam prosto do gruntu, albo kupuję gotowe sadzonki Nie mam tyle cierpliwości i miejsca - mam mały domek
agniecha973 23:00, 01 kwi 2012

asc napisał(a)

Aniu, ja siałam wcześniej i mam mniejsze. Ale moje zmęczyłam w tych wielodoniczkach. Nie lubię ich, strasznie płytkie. Po raz drugi to stwierdzam. Pomidory posiane 3 tyg. później w normalnej doniczce już są większe.

Moje mikro doniczki były z tych większych... ale i tak zaczęły siedusić w nich.
Cynie posadziłam w te mikromikro..to mi zaczęły więdnąć.... tak szybko wysychała ziemia..a w takie mikro ciupinki trudno równo podlać..... W przyszłym roku sadzę do razu do doniczek docelowych
W tym roku się uczę, bo to moje pierwsze wysiewy. jak na razie w zeszłym roku duało mi się z nasion wychodowac aksamitki.... Wiec w tym roku pokusiłam się na więcej Mam aspiracje zmienic nazwę wątku z ogrodnika mimo woli na ogrodnika z powołania

Mi też ta ziemia ciągle wysycha, a żeby już wydobyć z tej wielodoniczki roślinę, trzeba chwilę poczekać, żeby korzenie przerosły. Później dłubałam widelczykiem, bo za chorobę nie da się tego odwrócić, żeby tylko jedna roślinka wyszła. Zła jestem na siebie, że drugi raz się na to skusiłam. Krótką mam pamięć. Już teraz wiem dlaczego tego przez kilka lat nie kupowałam. No cóż - odświeżyłam pamięć.
Mala_Mi 23:48, 01 kwi 2012

Nową przypowieść Polak sobie kupi........ nie przejmuj się Aga, ja też tak mam..szybko zapominam....
Za rok napewno d otych doniczek posadzę Ale napewno nie pomidory...a może i posadzę..przez miesiac mniej zagracone okna
Pszczelarnia 23:52, 01 kwi 2012

Ania, skonana jeszcze wpadłam do Ciebie po wiankach, warsztatach, gościach. Posadziłam cisy (teraz bym je już w innej kolejności posadziła, bo jak zwykle za szybko, za byle jak). Czas na RH i azalie. A potem to już tylko modlitwy o deszcz. Połamana, wycieńczona pojechałam na basen i tam dopiero dałam sobie wyczynowo do wiwatu, teraz to już nawet nogą nie mogę ruszyć.

Masz rękę do roślin. Jak nic!
Madzenka 23:54, 01 kwi 2012

Pszczółko no to sobie dzisiaj polatałaś
Mala_Mi 23:55, 01 kwi 2012

Ewa, W ogrodzi mi najgorzej rosną rh ale nie poddaję się.... poczytąłm na forum gdzie może być bład...i próbuję jeszcze raz.... Kupa roslin mi sie wysypała..z tą ręka nie jest aż tak dobrze....... a że mam tego duzo, to jak coś wypadnie to nawet nie widać
Madzenka 06:43, 02 kwi 2012

Aniu a jaką szczegolną prawdę odkryłaś, bo ja chyba czytam bez zrozumienia i nigdy "ręki" do Rh nie miałam. Jak mi moje wielkie umrą to się zaleję łzami.
malgocha1960 08:50, 02 kwi 2012

Aniu,ale ty pedzisz, 10 stron miałam do nadrobienia.Też miałam do wysiewu ziemie z Psłeka ta dobra,ale jej nie trzymałam w piekarniku i mam ziemiórki,a siewki lichutkie.
Pszczelarnia 09:47, 02 kwi 2012

asc napisał(a)
Ewa, W ogrodzi mi najgorzej rosną rh ale nie poddaję się.... poczytałm na forum gdzie może być błąd...i próbuję jeszcze raz.... Kupa roślin mi się wysypała..z tą ręka nie jest aż tak dobrze....... a że mam tego dużo, to jak coś wypadnie to nawet nie widać

Ja tak mam z powojnikami. A gdzie robiłaś błąd w RH?
hanka_andrus 10:05, 02 kwi 2012

Przy powojnikach ,Chyba Finka radziła polać zienię rozpuszczonym nadmanganianem potasu.przed posadzeniem.