Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

babopielka 16:56, 31 sty 2012

Zazdroszczę tych smardzy, u mnie nie rosną , a z chęcią bym spróbowała, podobno bardzo smaczne !

Wiem ,że z korą ich grzybnia się przeniosła do ogrodów , szkoda że nie do mojego .
Za to maślaki u mnie rosną

Mala_Mi 17:24, 31 sty 2012

Smardz się różni od piestrzenicy i to bardzo, jedynie co mają wspólne to pofalowany kapelusik.... ale jakoś niektórzy potrafią kanię pomylic ze sromotnikiem
Więc lepiej wtedy nie zbierać. Jem te grzyby które sama uzbieram, albo moi rodzice... i teraz ich zacytuje 'jak nie wiesz co to za grzyb,to nei zbieraj, są inne". No chyba, że pieczarki ze sklepu
Haniu, nawet nie weidziałam, że smardze mozna też suszyć... bo żółte (kurki), opieńki, wszystkie z rurkami to sie suszy...ale smardze? I znów się czegoś ciekawego dowiedziałam
Pszczelarnia 17:30, 31 sty 2012

Pierwszy raz na żywo widzę smardze - "cały koszyk smardzów" (to cytat z mojego ulubionego kabaretu i skeczu o smoku i dziadku, zakale rodziny oraz królu).
AgnieszkaBK 17:55, 31 sty 2012

asc napisał(a)
Sebuś, napewno były z korą Informacje intrenetowe to potwierdzają. Niestety ostatnia wiosna była sucha i wyrosło tylko kilka... a foto jest z 2010. Za to różne muchormoki już rosną...
Małgosiu smardze są jak najbardziej jadalne Ale i tak najładniej wyglądaja w ogrodzie i stanowią piękna dekorację...i atrakcję do pokazywania znajomym.
Agnieszko, ja nie przepadam za modrzewiami, chyba, że takie szczepione.... bo jak sypią się igły to są one wszędzie..w rynnach, na dachu, w domu...Nie do wysprzątania,a dach od tego trafia... dlatego na maślaczki wolę do lasu....bo tam rosnąchętnie i w olbrzymich ilościach...zwłaszcza na takich młodych zaroślach z łaką. Gdybym miałą działke 2 razy więszą posadziłabym, ale moje 29 arów na modrzewie to za mało. I pomyśleć, że jak kupowaliśmy działke to płakałam po co nam tak dużo....a teraz jakby było 2 razy tyle, wcale bym sie nie zmartwiła... i 3 razy tyle też bym zagospodarowała...zawsze może rosnać swój las.... świerki, brzozy, dęby.....

Aniu, ja planuję swojego modrzewia trochę uformować, muszę się tylko jeszcze poradzić ogrodowiskowych fachowców, żeby go nie zepsuć. Obok domu, w którym kiedyś mieszkałam rósł modrzew. Podczas burzy został złamany i zaczął rozrastać się na boki, tworząc piękny parasol. Chciałabym właśnie coś takiego osiągnąć, może się udaWiem, że śmiecą ale.... co tam
Mala_Mi 17:57, 31 sty 2012

Ani mru-mru...... niewiele jest teraz dobrych kabaretów...a to jest dobre, a najlesza Neonówka z Niebo.
A co do smardzów to aż żal było by je zjeść..... liczylismy na ten rok....a tu było sucho jak wiór..... i pozamiatane.
Mala_Mi 18:14, 31 sty 2012

A teraz urzeczona widokami rh Bogdzi..... podjęłam decyzję, by jeszcze bardziej powiększyć obszar przenaczony na rh. Biorąc pod uwagę listę moich chciejstw...to i tak za mało....
Powiększam rabatę, bo pod drzewami jest sucho i trawa kiepsko rośnie..o slalomie gigancie z kosiarką pomiędzy drzewakami milczeniem pomijam.... Z uwgi na rosnące jodły pod płotem....i rozrastajace sie w tempie błyskawicznym klony...... mogę tam posadzić rośliny cieniolubne i cebulkowe-wiosenne (klony jeszcze łyse). Posadziłam tam wrzosy, bo niestety było posunięciem jak pisałą mistrzowskim......nie dosć, że za blisko jodeł, to jeszcze zaczyna tam być ciemno. W zwiazku z tym musze działać, zanim to jeszcze urokliwe miejsce nie zamieni się w miejsce straszne.
Widzę tu tęgie głowy, uzdolnione bardzo.....co wy na takie zagospodarwoanie ternu i obsadzenie go rh i azaliami... na niebiesko orientacyjny przebieg rabaty, to co jest w innych kolorach... i podpisane. Północ narysowana na dachu, bo widzę, że też ma ogromne znaczenie....i orientacyjna odległość..... mierzyć nie pójdę bo za zimno... Zdjęcie bardzo stare, z początków zakładania ogrodu czyli 3 lata temu, ale to jedyne na którym widać całość i jedyne do którego wpadłam na pomysł by wleźć na dach i pstrykać foty (potem cała wieś trąbiła, że baba po dachu latała).....
Poniżej zdjcie tego miejsca z ostatniej jesieni...

Bogdzia 18:25, 31 sty 2012

Czyli rh będą wystawione na zachód. To nie każdy możesz posadzic bo będzie grzało słoneczko. Azalie tak i Roseum Elegans, Album Novum, Nowa Zembla, Percy Wisseman,Cuningham's White, Alfred.
Mala_Mi 19:00, 31 sty 2012

słoneczko będzie grzało tylko od wschodu..od zachodu są jodełki...a cień od wschodu też rzucają nasadzenia ze środkowego klombu.....a klony już naprawdę maja pokażne korony. Od południa też mam posadzone jodły i świrki.... jeszcze nie za duże, ale nabierają tempa... Może na tym zdjęciu lepiej będzie widać miejsce..
Nawet już jednego rh wsadziłam w trawnik, który chę zlikwdować.. a latem doożyłam dwie azalie. t miesce to od klonu do takeigo okrągłego świerka...będzie niedługo drzewem. Foto w stronę południową.

Bogdzia 19:14, 31 sty 2012

No to mozesz wszystkie gatunki sadzic.Moim zdaniem powinnaś też uwazac żeby ten cien nie był zbyt głęboki bo wtedy będą miały mniej kwiatów.W sumie takie drzewa jak w tej chwili sa już by wystarczyły.
Mala_Mi 19:41, 31 sty 2012

Tylko jak powiedzieć klonom, że to już wystarczy????? Na mój gust też już wystarczy... liści, że o ho ho.......
Drugi wariant na rh to pomiędzy jodłami koreańskimi, a katalpą...... też oznaczone miejsce na niebiesko..... i to co jest i planowane wrysowane byle jak, podpisów też prawie nie widać..... Niestety wystawa jest tutaj południowa... tyle, że od północy i po bokach zasłaniają "choinki" , a od południa tylko katalpa. Ale katalpa też ma zapędy do wielkości i daje całkiem duzy parasol......
Co o tym miejscu myślicie?