Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

Bogdzia 10:44, 31 sty 2012

Ale piękne grzyby, ja bym zerwała.
Mala_Mi 11:16, 31 sty 2012

Dzięki za piekne kozaczki My też sobie na nie tylko popatrzymy.
My z moim M to zapaleni grzybiarze i jak tylko jest okazja to od razu w las.... Jak jadę bo Białegostoku, gdzie lasów grzybowych pełno...to zawsze gonimy na grzyby, a potem cała rodzina obrażona, że ich nie odwiedziliśmy tylko las
W naszym ogrodzie nawet wsadzilismy reklamowaną grzybnie na kanie, ale coś to nie działa i czeka jeszcze ta z róznymi grzybkami..... ale nie zdążyliśy jej użyć i może się przetreminować
Za to jak kupowałam korę, to po rozerwaniu worków okazało się, że jest cała spleśniała. Gonię ja do mojej pani w ogrodniczym, że takiej brzydkiej kory nie chę, bo tam grzyb i jeszcze mi rośliny się pochorują . Stwierdzila, że ten grzyb roślinom nie przeszkadza, a jak mi efkt wizualny nie pasuje, to niech odwiozę... przyjmie z powrotem. Czyli potwierdziła zdanie mojego M. Jak dwa do jednego...to efekt wizualny się z czasem poprawi jak wyschnie..... a odwozić kilkanaście worów mi sie nie chciało.
Za to wiosną zaczęły się dziać dziwne rzeczy w ogrodzie..... i coś zaczęło masowo rosnąć..najpierw zauwazyliśy w trawniku, a potem to już wszędzie.... Chciaż grzybiarze, było nam żal je zrywać....... jak liczebność osiągnęła stan nie do policzenia padło hasło...teraz jemy
A wyrosły takie piękne smardze

Sebek 11:43, 31 sty 2012

Ciekawe zjawisko - pewnie razem z korą je kupiliście
AgnieszkaBK 11:46, 31 sty 2012

Piękne grzybki Ja zauważyłam u siebie,że tam gdzie pojawiają się grzyby, nawet te niejadalne np. olszówki, ładniej rosną iglaki. Lubię modrzewie i kilkakrotnie usiłowałam posadzić je w swoim ogrodzie, niestety bezskutecznie, ale w końcu jeden się przyjął i zaczął bardzo ładnie rosnąć. Na drugi rok pod drzewem ukazał się krąg maślaków żółtych - myślę że to ich grzybnia tak dobrze wpłynęła na modrzew
malgocha1960 11:57, 31 sty 2012

Aniu,jadłas te smardze?Podobno najczęściej w niemieckiej korze są,u mnie tez sie pojawiły,ale nie aż w takiej ilości.
Mala_Mi 12:10, 31 sty 2012

Sebuś, napewno były z korą Informacje intrenetowe to potwierdzają. Niestety ostatnia wiosna była sucha i wyrosło tylko kilka... a foto jest z 2010. Za to różne muchormoki już rosną...
Małgosiu smardze są jak najbardziej jadalne Ale i tak najładniej wyglądaja w ogrodzie i stanowią piękna dekorację...i atrakcję do pokazywania znajomym.
Agnieszko, ja nie przepadam za modrzewiami, chyba, że takie szczepione.... bo jak sypią się igły to są one wszędzie..w rynnach, na dachu, w domu...Nie do wysprzątania,a dach od tego trafia... dlatego na maślaczki wolę do lasu....bo tam rosnąchętnie i w olbrzymich ilościach...zwłaszcza na takich młodych zaroślach z łaką. Gdybym miałą działke 2 razy więszą posadziłabym, ale moje 29 arów na modrzewie to za mało. I pomyśleć, że jak kupowaliśmy działke to płakałam po co nam tak dużo....a teraz jakby było 2 razy tyle, wcale bym sie nie zmartwiła... i 3 razy tyle też bym zagospodarowała...zawsze może rosnać swój las.... świerki, brzozy, dęby.....
Bogdzia 12:46, 31 sty 2012

Świeta racja Aniu, ziemi nigdy nie jest za dużo. U mnie tez rosły smardze ale z jedzeniem trzeba uważac bo bardzo do nich sa podobne piestrzenice a te już sa trujące. Maślaki też miałam jasne pod modrzewiami a ciemne i nieco późniejsze pod sosnami. Modrzew został mi tylko jeden, reszty nie ma bo jak sie starzeją to robia sie brzydkie, zresztą maślaki rosna pod młodymi drzewami głównie. Miewam też choc nie co roku prawdziwki które rosną pod bukami, ale w tym roku ich nie było ale i w lesie też nie było. Pozdrawiam wszystkie uczestniczki dyskusji o grzybach.
anika 12:54, 31 sty 2012

No ja mam jota w jotę takie same. Boimy się spróbować
Też rosną w rabacie posypanej korą.
hanka_andrus 15:09, 31 sty 2012

Kto boi się próbować niech zasuszy. Smardz wyraźnie różni się od piestrzenicy i kolorem i budową.Ja chętnie przyjmę susz.
Bogdzia 16:45, 31 sty 2012

hanka_andrus napisał(a)
Kto boi się próbować niech zasuszy. Smardz wyraźnie różni się od piestrzenicy i kolorem i budową.Ja chętnie przyjmę susz.

Jak będą ususzone to nie będziesz wiedziała co to jest.Ja bym się bała je jeśc najpierw trzeba by zobaczyc jedne i drugie i porównac, bo na atlasie polegac gdy chodzi o życie to bym nie zaryzykowała.
Byc może że Ty je dobrze znasz, wtedy nie ma ryzyka.