Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

Milka 17:17, 08 kwi 2012

ell napisał(a)
Wesołego Alleluja Aniu!

Mam nadzieję, że u Was troszkę lepsza pogoda.

Lepsza, ale to foto jest bajeczne Elu
Madzenka 18:08, 08 kwi 2012

Bożenko ja widocznie mialam te odmiany, które maja przyrosty młode czerwone i jesienia sie też wybarwiają. Ale już wiecej ich nie posadzę, bo mi zawsze podmarzna a potem przez kilka lat sie regenerują do kolejnego mrozu. U nas w ogrodzie botanicznym sa piekne okazy ale ja nie mam "ręki" do nich.
Bogdzia 19:38, 08 kwi 2012

Marzena2007 napisał(a)
Bożenko ja widocznie mialam te odmiany, które maja przyrosty młode czerwone i jesienia sie też wybarwiają. Ale już wiecej ich nie posadzę, bo mi zawsze podmarzna a potem przez kilka lat sie regenerują do kolejnego mrozu. U nas w ogrodzie botanicznym sa piekne okazy ale ja nie mam "ręki" do nich.

Do tych z czerwonymi przyrostami trudno miec rękę bo one po prostu nie sa na nasz klimat. W ogodzie botanicznym mają pracowników to albo opatulą albo i przeniosą do szklarni albo kupia nowe co jest tez bardzo prawdopodobne.
Mala_Mi 20:04, 08 kwi 2012

Widzę, że trwa dyskusja o pierisach. Do kwasolubnych oprócz rh u nas można kupić z krzaczorków kiścienie , pierisy i kalmie. Kiścieni mam kilka (3 lub 4) i rosną bezproblemowo, kalmie mam jedną (teraz dokupiłam drugą) do tej pory bez problemu zimowała, tej zimy podmarzła, ale trochę kwiatków chyba będzie miała, góra się musi zregenrować, natomiast pierisów mam 3. Jeden bezproblemowy, pozostałe dwa denerwują, bo zime przeżywają bez problemu, a w maju jak są przymrozki to zawsze umaraną im te kolorowe przyrosty....
Ruch na forum dziś mały wiec wstawie moje krzaczorki kwasnolubne, kóre do tej pory były bezproblemowe....
Kalmia

Pieris

A kiścieni i innych pierisów nie potrafię znaleźć.....po prostu stanowią tło dla innych roślin.. Musze w tym roku skatalogowac moje egzemplarze
Mala_Mi 20:06, 08 kwi 2012

irena_milek napisał(a)

Wesołego Alleluja Aniu!

Mam nadzieję, że u Was troszkę lepsza pogoda.

Lepsza, ale to foto jest bajeczne Elu

Takie bajeczne mieliśmy 28 marca.... tylko fotki piękne, to trzeba przyznać.. U nas jak na razie tylko co chwila prószy...na wszelki wypadek ponakrywałam te bardziej rozwinięte kępy.......teraz mam ogród duchów
bociek 20:11, 08 kwi 2012

asc napisał(a)
Widzę, że trwa dyskusja o pierisach. Do kwasolubnych oprócz rh u nas można kupić z krzaczorków kiścienie , pierisy i kalmie. Kiścieni mam kilka (3 lub 4) i rosną bezproblemowo, kalmie mam jedną (teraz dokupiłam drugą) do tej pory bez problemu zimowała, tej zimy podmarzła, ale trochę kwiatków chyba będzie miała, góra się musi zregenrować, natomiast pierisów mam 3. Jeden bezproblemowy, pozostałe dwa denerwują, bo zime przeżywają bez problemu, a w maju jak są przymrozki to zawsze umaraną im te kolorowe przyrosty....
Ruch na forum dziś mały wiec wstawie moje krzaczorki kwasnolubne, kóre do tej pory były bezproblemowe....
Kalmia

Pieris

A kiścieni i innych pierisów nie potrafię znaleźć.....po prostu stanowią tło dla innych roślin.. Musze w tym roku skatalogowac moje egzemplarze

Aniu, ladna ta klamia, nigdy o niej nie slyszalam. Czy ona kwitnie tylko na rozowo, czy sa tez inne odmiany? I kiedy kwitnie?

Pozdrawiam swiatecznie

PS. Jak dziewczyna syna? To byla jej pierwsza wizyta u Was?
Mala_Mi 20:20, 08 kwi 2012

Witaj Kasiu, dawno Cię u mnie nie było...a ja już chyba wieki całe.....z powodu pokasowanych powiadomień o obserwowanych watkach

Kalmie są białe, czerwone, różowe i dwukolorowe. Są piękne, bo kwatki maja w takie pudełeczka zanim się nie rozwiną U mnie kwiwtnie na początku czerwca.... i jaką odmianę mam to nie powiem, bo nie zapisałam. Na kolejną zimę ją zabezpieczkę workiem z agro.......

PS. Dziewczyna syna (moja imienniczka) spoko, znamy się już chwilke i przyjaźnimy
Wczoraj przywiozła ciasta na święta Wie, że ewentulana kandydatka na teściową czyli ja jest leniwa do garów A dziś to tak było aby sobie posiedzieć , w końcu Święta
bociek 20:27, 08 kwi 2012

Aniu, bo ja ostatnie dwa tygodnie mialam wyjete z zyciorysu, masakra, dopiero dzisiaj tak na dobra sprawe mam luzniejszy moment Sama nie wiem, jak ogarne zaleglosci na forum

Podoba mi sie ten krzaczek, musze zglebic temat

PS. Eeeee, no to super, a jak przywiozla ciasto to znak, ze umie sie odnalezc Ciesze sie i mam nadzieje, ze moj mlody w koncu tez jakas dziewczyne do domu zaprosi, bo jakos mu sie nie spieszy i denerwuje przez to stara matke
Mala_Mi 21:38, 08 kwi 2012

bociek napisał(a)
Aniu, bo ja ostatnie dwa tygodnie mialam wyjete z zyciorysu, masakra, dopiero dzisiaj tak na dobra sprawe mam luzniejszy moment Sama nie wiem, jak ogarne zaleglosci na forum

Podoba mi sie ten krzaczek, musze zglebic temat

PS. Eeeee, no to super, a jak przywiozla ciasto to znak, ze umie sie odnalezc Ciesze sie i mam nadzieje, ze moj mlody w koncu tez jakas dziewczyne do domu zaprosi, bo jakos mu sie nie spieszy i denerwuje przez to stara matke

Bociek o wygladzie (avatarku) kota....wyglądasz bardzo młodo....... widzę, że na forum wiele matek narzeka na swoich synusiów..co to się nie spieszą...... Mój s. bedzie miał w tym roku 27 lat....najwyższa pora sie ustatkować. Wiek wiekiem, a geny genami....na za dużo nie liczę..ale kandydatka na synową zaakceptowana jJak młodym nie wyjdzie..to mam fajną koleżankę
kaisog1 21:47, 08 kwi 2012

Ania wszystkiego dobrego na Święta (przepraszam, że dopiero teraz ale Święta to ja przespałam przez choróbsko )